23 mrt 2017

Breaking News

Studenten van het Landschap Onderwijs & Opvoeding van Landstede MBO uit Harderwijk nemen op dinsdag 11 en woensdag 12 april 2017 deel aan het onderwijsproject Breaking News, een tweedaags, multimediaal onderwijsproject over mondiaal burgerschap voor mbo, havo en vwo.

Het project
Tijdens het project strijden studenten in campagneteams tegen elkaar om ‘stille rampen’ onder de aandacht te brengen met behulp van oude en nieuwe media. Via allerlei interactieve opdrachten kunnen punten worden gescoord, die de plaats op de ranglijst bepalen. Naast een meetellend projectcijfer zijn er mooie prijzen te winnen, zoals kaartjes voor de bioscoop, laserquest of karten.

De straat op
Op projectdag 2 gaan studenten de straat op om hun stille ramp onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk mensen. Hiervoor gebruiken ze creatieve campagnevormen, zoals een levensgroot memoryspel, straattheater in de stad, een spelshow in een bejaardentehuis of het geven van een gastles op hun oude basisschool.

Helemaal van deze tijd
Breaking News is helemaal van deze tijd: digitaal onderwijs met behulp van nieuwe media en communicatiemiddelen. Studenten chatten met het commandocentrum, worden online op de hoogte gehouden via de nieuwszender, gebruiken social media om campagne te voeren en maken gebruik van smartphones en tablets om hun campagnes vast te leggen en het informatiemateriaal te bestuderen.

Voor én door jongeren
Uniek aan Breaking News is dat het een rondreizend project voor en door jongeren is. Breaking News is géén lespakket, maar wordt compleet georganiseerd én uitgevoerd door jonge vrijwilligers en studenten. Zij nemen alle apparatuur en materialen mee, waardoor het project scholen nauwelijks voorbereiding kost.

Initiatiefnemers
Het project is een initiatief van Stichting Cross Your Borders. Deze stichting is in 2004 opgezet door een groep jongeren die zich betrokken voelt bij mondiaal onrecht. Sindsdien is het initiatief sterk gegroeid en nemen jaarlijks ongeveer 250 scholen deel aan diens onderwijsprojecten. Naast Breaking News organiseert Stichting Cross Your Borders diverse andere onderwijsprojecten met betrekking tot mondiale problematiek en ondernemerschap. Kijk voor meer informatie op www.crossyourborders.nl.