27 mrt 2023

Beleving van techniek tijdens eerste Ontdekkersfestival

Zelf een waterleiding maken, een Tiktok filmpje opnemen, een zaklamp maken, een muur metselen of chocolade printen. Kinderen en jongeren werden tijdens het Ontdekkersfestival op zaterdag 25 maart op het Kranenburg terrein geprikkeld door techniek technologie in hun eigen belevingswereld ‘Ontdekken, uitproberen en zelf ervaren.’

Het is slechts een greep uit de bijna 50 activiteiten gerelateerd aan techniek technologie die op het Ontdekkersfestival te doen en te zien zijn. “We willen kinderen en hun ouders laten ontdekken hoe breed techniek en technologie is. Minstens zo belangrijk is kinderen laten ervaren dat ze iets kunnen doen of maken. Ik zie heel veel blije gezichtjes”, is Michèl van der Feen enthousiast. Als programmamanager Sterk Techniek Onderwijs heeft hij initiatief genomen voor deze eerste editie: een gezamenlijk project van Sterk Techniek Onderwijs, Landstede MBO, De Techniek Academie, Techlab.nl en Platform Techniek Noordwest Veluwe.

In de lokalen van gebouw 35 is van alles te doen. Als lichttechnicus je eigen lasershow programmeren in een theater, je reactiesnelheid meten op een actie-reactiebaan van het Sectorinstituut Transport Logistiek en zelf een zaklamp monteren van een koperen pijpje AWL Techniek heeft een robot die je kunt besturen en waartegen je het spel Boter, kaas en eieren kunt spelen, waarbij de robot een rondje of een kruisje tekent. Onder toezicht van ICT-studenten van Landstede MBO kunnen kinderen auto-robotjes besturen.Techniek en kunst
In de gymzaal trekken een bewegende vis en een kreeft de aandacht. Deze kunstwerken van techniek zijn van Tristan Kruithof uit Utrecht. Onder de naam Exoot laat hij de interactieve installatie van robotische dieren normaal zien op kunst en popfestivals, maar staat nu op het Ontdekkersfestival. "De kinderen vinden het fantastisch als ik er mee rond ga rijden. Ik geef hiermee ook les op basisscholen en hoop zo dat kinderen ook creatief naar techniek en technologie gaan kijken."

Ook bedrijven uit de regio zijn hier aanwezig. Kinderen kunnen bij Hellebrekers Technieken een miniatuur waterzuivering bouwen van een zwembad volgens een leidingenschema Ze mogen onder begeleiding een transportband van Qimarox uit elkaar halen. Ook kunnen ze chocolade snoepjes printen, een eigen puzzel ontwerpen en maken en Van Delft laat bezoekers zien hoe ze pepernoten maken.

Sarien Nieuwenweg van Landstede MBO: "Van 20-24 maart was de Week van de Ontdekkers voor scholen uit de regio. Dit is het grote eindfeest. Er waren vooraf 1250 gratis kaarten gereserveerd, uiteindelijk zijn er bijna 2000 bezoekers geweest. We laten kinderen en jongeren tussen 6 en 16 jaar in aanraking komen met de zeven werelden van techniek, van bouwen en installatietechniek tot voedsel en zorgtechnologie. De eerste reacties zijn heel positief. Ze zien dat er veel meer is dan ze denken. Dat geldt ook voor ouders en dat is ook belangrijk bij keuzes van jongeren voor vervolgopleidingen".