29 jul 2020

Axel (student) en Bas (instructeur) over de opleiding Haarverzorging

Axel is student Haarverzorging. Of eigenlijk: was. Deze maand mocht hij zijn diploma in ontvangst nemen. Hoe kijkt hij terug op de opleiding? En wat vindt hij zo mooi aan zijn vak?

 

Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Daarom koos ik in 2017 voor de opleiding Haarverzorging. Ik ging vier dagen per week naar school en liep één dag stage bij een kapsalon. Op school kreeg ik veel praktijklessen. In het eerste jaar leerde ik bijvoorbeeld hoe ik haren moest wassen, zodat ik dat direct bij mijn stage kon oefenen. Daarna volgden lessen over onder meer opsteken, knippen en kleuren." 

 

 

"Tijdens mijn stage raakte ik de schaar niet aan, maar hield ik me vooral bezig met andere taken. Belangrijk, want zo ontdekte ik hoe het is om te werken in een kapsalon. Er gebeurt namelijk veel meer dan knippen en kleuren alleen. Zo is het plannen van afspraken echt iets wat je onder de knie moet krijgen. Op dit moment werk ik fulltime in een kapsalon. Nu ik mijn diploma heb behaald, mag ik alle werkzaamheden uitvoeren. Dit wil ik in de toekomst graag combineren met een baan als docent. Na de zomer start ik daarom met de lerarenopleiding.”

 

Bas, instructeur Haarverzorging: “Hoe meer je traint, hoe beter je het vak in de vingers krijgt” 

 

Bas is instructeur Haarverzorging. Hij staat voor de klas bij het keuzedeel Barbier. En dat is niet voor niks. Bij de kapsalon waar hij werkt, heeft hij al jaren zijn eigen barbierhoek. Wat vindt hij zo mooi aan zijn vak? En wat wil hij studenten meegeven?  

 

 

Als kapper en barbier ben je lekker met je handen bezig. Of je nu knipt, kleurt of scheert, je creëert iets moois en ziet gelijk resultaat. Dat vind ik heel tof. Bij het keuzedeel Barbier geef ik les over herenkapsels en baarden. Je zou denken dat je met de tondeuse in een paar minuten klaar bent, maar in werkelijkheid vraagt dit vak om veel verschillende technieken. Denk je goed na over de uitwerking, dan is het resultaat veel duurzamer." 

 

 

"In de les laat ik zien hoe dit werkt. Eerst geef ik een demo en daarna gaan studenten zelf aan de slag. Voor iedereen geldt: hoe meer je traint, hoe beter je het vak in de vingers krijgt. Met alles wat je leert, kun je knallen. Thuis, op school en tijdens stage.”