5 aug 2020

AV-student Hidde achter de knoppen bij webinars Landstede MBO

Normaal maakt hij films met professionele apparatuur, maar dit voorjaar zat Hidde de Jong van de opleiding AV-specialist thuis door de coronacrisis. Hij had alleen de camera van zijn smartphone. En dat vond hij maar niks. Hidde was dan ook blij toen docent Aart Sander belde met de vraag of hij wilde helpen bij de productie van webinars.

 

“Ik zei natuurlijk gelijk ja”, begint Hidde. “Mijn klasgenoten en ik krijgen wel vaker klusjes van Aart doorgeschoven. Zo heb ik al eens geholpen bij de liveregistratie van een kerkdienst. Leuk, want zo leer je het vak in het echt. Bovendien kun je opleidingspunten krijgen voor de technieken die je toepast.”  

 

In de praktijk aan de slag 

Docent Aart organiseerde de webinars samen met Pieter Jansen van de opleiding Mediaredactie. “Al snel besloten we om studenten bij de productie te betrekken. Zo konden zij, ondanks de coronacrisis, toch praktijkervaring opdoen. Best spannend natuurlijk, maar fouten maken mocht. Dat hoort bij nieuwe dingen leren.” 

 

Apparatuur en audio 

Hoe het bij Hidde ging? “Goed. Ik was op tijd aanwezig om me voor te bereiden en alle apparatuur op de juiste manier in te stellen. Tijdens de uitzending hield ik me vooral bezig met het regelen van de audio. In coronatijd stond de ventilatie behoorlijk hard, waardoor je continu een zacht gebrom hoorde. Dat gebrom probeerde ik er zo goed mogelijk uit te halen.” 

 

 

Samenwerken 

Hidde had al wat ervaring, maar voor sommige studenten was alles helemaal nieuw. Ze maakten kennis met het proces, oefenden met verschillende technieken en leerden samenwerken in een team. “Het is een kwestie van doen”, aldus Hidde. “Hoe vaker je dit soort projecten uitvoert, hoe gemakkelijker het wordt.” 

 

Webinars 

In het afgelopen halfjaar zijn er, mede door de coronacrisis, veel webinars gemaakt. In de eerste webinars werden medewerkers op weg geholpen met online lesgeven. Daarna volgde een reeks over de landschappen van Landstede MBO. Deze maand vinden er online kennismakingsavonden plaats voor nieuwe studenten en hun ouders.