15 jul 2020

Afstuderen bij Sport & Bewegen: “In een jaar tijd doe je veel verschillende dingen”

Hoera, student Aniek heeft haar diploma Sport & Bewegen behaald! Dat diploma kreeg ze niet zomaar. Het afgelopen jaar was ze superdruk met begeleiden, organiseren, coördineren, ontwikkelen en lesgeven. Hoe kijkt ze terug op het afstuderen?

“Afstuderen was intensief”, begint Aniek. “In een jaar tijd doe je veel verschillende dingen. Maar als je je tanden erin zet, lukt het prima.” Binnen het landschap Sport & Bewegen volgde ze de richting Bewegingsagogie, waar ze leerde werken met mensen met een beperking.

Samen sporten

Belangrijk onderdeel van het afstuderen was stagelopen. Dat deed Aniek bij Triade, een organisatie die gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg biedt. Toen de coronacrisis uitbrak, moesten alle cliënten in hun woning blijven. “Ik mocht niet naar binnen”, vertelt ze. “Eén van mijn afstudeeropdrachten was om een project op te zetten. Van daaruit besloot ik alle sportspullen bij de huiskamers langs te brengen, inclusief instructieboekje voor de begeleiders. Hierop kreeg ik hele leuke reacties.”

Groot memoryspel

Maar er moest nog meer gebeuren. Zo organiseerde Aniek een gezonde ochtend tijdens NLdoet en ontwikkelde ze een nieuw product. “Ik maakte een groot memoryspel. Wanneer cliënten het spelen, moeten ze opstaan en bukken om de kaartjes om te draaien. Vinden ze twee dezelfde kaartjes, dan hoort daar een beweegopdracht bij. Zo sporten ze spelenderwijs.” Daarnaast bedacht ze een lessenreeks voor een cliënt met een verstandelijke beperking. “Toen we weer buiten mochten sporten, heb ik deze lessen zelf gegeven. Dat ging heel goed.”

Aan het werk

Wat haar plannen zijn nu ze is afgestudeerd? “Ik mag deze zomer bij Triade blijven. Daarnaast ga ik via Triade Meedoen & Sport de animatie regelen op een vakantiepark waar kinderen uit gezinshuizen verblijven. Leuk, maar ook spannend. Er is nu niemand meer die over mijn schouder meekijkt. Even wennen, maar het komt vast goed. Ik heb er heel veel zin in!”