27 jan 2021

Aan de slag bij Zwolse teststraat: ‘Zo’n kans krijg je nooit weer’

Het is druk bij de teststraat van de Zwolse mbo’s en hbo’s aan de Ossenkamp op de dinsdag voor de nieuwe lockdown. Meer dan tachtig mensen willen zich laten testen, terwijl de weken ervoor zestig per dag al veel was. ‘Iedereen – ook de studenten – werkt vandaag als vanzelfsprekend een uur langer door’, zegt projectcoördinator en floormanager Inge van den Oever. ‘Dat zegt alles over de sfeer en de inzet.’

Studenten van de acht Zwolse scholen zorgen voor de beveiliging (Landstede MBO en Deltion) en de ontvangst (niveau 2-studenten Dienstverlening van Landstede MBO en Travel & Leisure van Deltion). Ook zijn er studenten die de testen afnemen (niveau 4-verpleegkundigen van Landstede MBO/Deltion en doktersassistenten van Deltion). HBO-Verpleegkunde-studenten van Windesheim en Viaa lopen rond als supervisors en helpen mee.

Eén dag training
Dagelijks bemannen zo’n twaalf studenten de tien teststraten. Training en begeleiding krijgen de studenten van medewerkers van Cardiovasculair Service Center Hestia in Losser dat ook het materiaal levert en de analyses doet. De studenten volgden allemaal één dag een training.
In de teststraat leren ze verpleegtechnische vaardigheden (keelswab nemen en met een vingerprik bloed afnemen), hoe je omgaat met een crisissituatie, handelingen verrichten bij mensen die nerveus zijn en triages en anamneses uitvoeren. Ook voeren ze slechtnieuwsgesprekken bij een positieve uitslag.

Fleur, Eva en Milou
Fleur Hoen, Eva Koorn en Milou Blom (zie foto) zijn derdejaarsstudenten Verpleegkunde bij Landstede MBO. Alle drie maakte ze positieve uitslagen mee: ‘Je moet dan de cliënt vertellen dat ze in quarantaine moeten en je geeft ze het advies om nog een keer te komen testen als ze 24 uur klachtenvrij zijn. Vervolgens komt er iemand met zo’n karretje waarin al je besmette kleding moet, wordt het hokje grondig schoongemaakt en kan de volgende cliënt komen. Eerst moesten we wennen, maar inmiddels is het allemaal heel normaal.’

Bedrijven, particulieren en vaccineren
De teststraat van de Zwolse scholen is er in principe tot april 2021, maar dat wordt waarschijnlijk langer. Inmiddels kunnen bedrijven zich ook aansluiten. Mogelijk wordt de teststraat uitgebreid zodat particulieren er terechtkunnen. Ook vaccineren kan een optie zijn. Sinds deze maand is er een nieuwe shift studenten begonnen.

Meer weten? Lees het hele artikel in onderwijsmagazine ZinMag.