Mediaredactiemedewerker

Via websites, blogs en sociale media wordt elke dag veel nieuws en informatie verspreid. Voor nieuwsredacties, bedrijven, overheden (maar bijvoorbeeld ook voor evenementen zoals festivals) is het belangrijk regelmatig iets te publiceren.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
(Online) content maken en verspreiden

Als mediaredacteur ben jij degene die daar van a tot z voor zorgt. Je doet research naar een onderwerp, maakt een plan en neemt interviews af. Je schrijft nieuws- en achtergrondartikelen, weet alles van podcasts, maakt filmpjes en foto's voor sociale mediakanalen of een TV-uitzending in onze eigen studio. Daarnaast zorg je er zelf voor dat de content geplaatst wordt op alle kanalen.

In deze opleiding leer je onder andere schrijven voor verschillende doelgroepen. Je schrijft bijvoorbeeld nieuws- en achtergrondartikelen, persberichten en folders. Je krijgt les in journalistiek en redactiewerk, maar ook in communicatie en PR, fotografie en audiovisuele techniek. Een brede kijk op de wereld en het volgen van de actualiteit is in deze opleiding belangrijk. Daarom krijg je ook vakken als politiek, ethiek en recht.

Als mediaredacteur kun je bijvoorbeeld aan de slag bij een redactie van een tijdschrift, krant, blog, radio- of tv-omroep, reclamebureau of multimediabedrijf. Ook zijn er veel organisaties die specialisten nodig hebben voor het bijhouden van hun website en sociale media.Je sterke punten

Je beheerst de Nederlandse taal erg goed, zowel mondeling als schriftelijk. Verder moet je voor dit vak nieuwsgierig en doortastend zijn en een brede interesse hebben. Je legt gemakkelijk contact (ook met onbekenden) en voelt je verantwoordelijk voor wat je doet.

Aan het werk
 • Je bereidt je opdracht voor en organiseert je werk.
 • Je maakt en bewerkt content.
 • Je publiceert en beheert content.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Tijdens het eerste jaar van de opleiding maak je kennis met de verschillende vakgebieden en leer je vaardigheden die nodig zijn voor het redactionele vak. Je volgt lessen en in een redactionele omgeving werk je aan schoolprojecten, maar ook aan projecten van externe opdrachtgevers. Je leert hoe je goed kunt plannen en organiseren, maar ook hoe je om moet gaan met deadlines.

Je bent voortdurend bezig met de actualiteit en de wereld om je heen, waar je informatie en content verzamelt om te bewerken. Samen met anderen werk je aan interviews en (achtergrond)reportages waarbij je ook opnames maakt. Voor het afnemen van interviews ben je regelmatig buiten het leslokaal aan het werk. Terug op de redactie bewerk je het tekst- en/of beeld - en/of geluidmateriaal zodat het gepresenteerd en/of gepubliceerd kan worden. Je leert samen door elkaar feedback te geven. Dit doe je door bijvoorbeeld tekstberichten te schrijven en van elkaar te controleren.

Door de veelzijdigheid van het vak mediaredactie kan het voorkomen dat je samenwerkt met studenten van verschillende andere opleidingen, zoals mediavormgevers, technici of marketingmedewerkers. Tijdens je stage maak je kennis met de verschillende aspecten van het bedrijfsleven en leer je hoe het eraan toe kan gaan op de werkvloer.

Veel praktijk

In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

Volop ruimte voor je eigen ideeën

Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek. We maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroep heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in praktijksituaties. Om de opdrachten (leerwerkprestaties) te kunnen uitvoeren, ga je competenties ontwikkelen en leer je welke (praktische) kennis en vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Ook zit je niet vast aan één niveau.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Voor een beroepsopleiding is de praktijk onmisbaar. Bij Landstede MBO leer je door veel in de praktijk te doen. Op school krijg je natuurlijk theorie, maar ook zijn er echte opdrachten uit de praktijk. Soms doen we dat door situaties te simuleren, maar vaak halen we echte opdrachtgevers naar school zodat je de echte praktijk ervaart en goed wordt voorbereid op de stage. Stage noemen we binnen het mbo beroepspraktijkvorming (BPV). Je draait mee in de dagelijkse werkzaamheden van een bedrijf. In het bedrijf word je begeleid door een praktijkbegeleider. Vanuit school is er natuurlijk ook begeleiding tijdens de BPV. Het spreekt voor zich dat je op school goed wordt voorbereid op de BPV.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma gemengde leerweg (gl), -kader (kbl) of -theoretische leerweg (tl). Voor het vak Nederlands adviseren we minimaal een 7 als eindcijfer op je diploma.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Journalistiek
 • Media- en Informatiemanagement
 • (Media en) Communicatie
 • Nederlandse Film en Televisie Academie


Locatie
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.