Mediaredactiemedewerker

Media & Vormgeving

Via websites, blogs en social media zoals Facebook worden elke dag veel nieuwtjes en artikelen verspreid. Voor nieuwsredacties, bedrijven, overheden (maar bijvoorbeeld ook festivals) is het belangrijk regelmatig iets te publiceren. Als mediaredactiemedewerker ben jij degene die daar van a tot z voor zorgt.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Online content maken en verspreiden

Beroep

Via websites, blogs en social media zoals Facebook worden elke dag veel nieuwtjes en artikelen verspreid. Voor nieuwsredacties, bedrijven, overheden (maar bijvoorbeeld ook festivals) is het belangrijk regelmatig iets te publiceren. Als mediaredactiemedewerker ben jij degene die daar van a tot z voor zorgt. Je schrijft zelf teksten, maar je bewerkt en controleert ook die van anderen. Je gaat op zoek naar informatie, neemt interviews af en maakt reportages. Soms maak je ook foto’s of een video bij een artikel. En je zorgt er zelf voor dat het nieuws geplaatst wordt op alle kanalen.

In deze opleiding leer je schrijven voor verschillende doelgroepen. Je schrijft bijvoorbeeld nieuws- en achtergrondartikelen, persberichten en folders. Je krijgt les in journalistiek en redactie, maar ook in communicatie en PR, fotografie en audiovisuele techniek. Als mediaredactiemedewerker kun je aan de slag bij een redactie van een tijdschrift, krant, blog, radio- of tv-omroep, reclamebureau of multimediabedrijf. Ook zijn er veel organisaties die specialisten in huis hebben voor het bijhouden van hun website en social media.Je sterke punten

Je beheerst de Nederlandse taal erg goed, zowel mondeling als schriftelijk. Verder moet je voor dit vak nieuwsgierig en doortastend zijn, en een brede interesse hebben. Je legt gemakkelijk contact en voelt je verantwoordelijk voor wat je doet.

Aan het werk
 • Je bereidt je opdracht voor en organiseert je werk.
 • Je maakt en bewerkt content.
 • Je publiceert en beheert content.
Opleidingsinformatie

Volop ruimte voor je eigen ideeën

Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

Veel praktijk

In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl). Voor het vak Nederlands adviseren we minimaal een 7 als eindcijfer op je diploma.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Zwolle: 54
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Aanvullende opdracht

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en verwerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Dit bedrag is exclusief leermiddelen zoals boeken, een laptop en de studiekosten die zijn vastgesteld door het Ministerie van OCW.

Voor meer informatie over studiekosten voor deze opleiding kun je bellen naar 088-850 78 00.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Journalistiek
 • Media- en Informatiemanagement
 • Communicatie
 • Nederlandse Film en Televisie Academie


Locatie
Stadionplein 12
Stadionplein 12
8025CP
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.