Technicus Elektrotechnische Installaties Woning & Utiliteit

Elektrotechniek

Een datanetwerk, beveiligingsinstallatie, bliksembeveiliging, telefoonnetwerk, gebouwbeheerssysteem, verkeerssignaleringsinstallatie, openbare verlichting: allemaal voorbeelden van elektrotechnische installaties. In deze opleiding Technicus Elektrotechnische Installaties Woning & Utiliteit leer je hoe jij deze aanlegt, aanpast en hoe je storingen oplost. Soms gaat het om vrij simpele installaties, maar ze kunnen ook behoorlijk uitdagend zijn. Elektrotechnische installaties zijn overal te vinden. Dat betekent dat ook je werkplek behoorlijk kan verschillen. Van woningen, winkels, kantoren, ziekenhuizen, fabrieken tot scholen.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
Zorgen dat alles in een gebouw perfect werkt

Na deze opleiding ga je meestal aan de slag bij een installatiebedrijf en werk je op locatie bij een opdrachtgever. Soms maak je vooraf ook delen van de installatie. Dat werk voer je dan meestal in de werkplaats van je bedrijf uit. Je werkt veel samen met andere technici of met werknemers van het bedrijf waarvoor jij de opdracht uitvoert. In deze brede opleiding maak je kennis met allerlei technieken, waardoor je kunt rekenen op afwisselend werk.Je sterke punten

Je bent geïnteresseerd in techniek, kunt een probleem goed analyseren en bent creatief in het vinden van een oplossing. Daarbij leg je de lat hoog, als het om kwaliteit gaat. Daarnaast kun je goed samenwerken, heb je verantwoordelijkheidsgevoel en durf je beslissingen te nemen. Je kunt goed plannen en organiseren, maar bent ook flexibel. Omdat je vaak informatie moet delen, weet jij ook ingewikkelde zaken helder uit te leggen.

Aan het werk
  • Je installeert elektrotechnische installaties
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers hebben grote behoefte aan veelzijdige mensen, met verstand van verschillende technieken op het gebied van installatietechniek en die op veel disciplines ingezet kunnen worden. Om te zorgen dat je flexibel en breed inzetbaar bent, krijg je een brede opleiding. Je maakt kennis met verschillende technieken, zoals buis-, kabelinstallaties maar ook PLC’s, brandmeldsystemen en frequentieregelaars. Je monteert onder meer kabelgootsystemen en schakel- en verdeelsystemen. Dat je dit allemaal beheerst, maakt de kans groter op afwisselend werk. De opleiding bestaat uit 10 beroepstaken, beroepsvorming en talen.

De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een SBB erkend leerbedrijf.

Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Specialiseren

Na het volgen van de opleiding kun je specialiseren in “Bouw Informatie Model” BIM. Ook kun je management opleiding(en) volgen, of kiezen voor beveiligings- en veiligheidscursussen. Je kunt je ook verdiepen door een hbo-opleiding Elektrotechniek te volgen.

Werken met ‘echte’ projecten

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat je je aangeleerde vaardigheden ook kunt toepassen in het bedrijf. Onze ‘echte’ projecten houden in dat je op basis van een vraag uit het bedrijfsleven een product leert produceren en presenteren. Dit doe je in groepsverband, omdat je dan ook leert werken met collega’s. Binnen de opleidingen verschilt het startmoment van deze projecten.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het VCA-certificaat waarmee je aantoont dat je kennis hebt van de veiligheidsaspecten op een bouwplaats.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Diploma Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties, niveau 3 (je kunt deze opleiding dan in 1 jaar doen)
  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek, aan de hand van een motivatiebrief en een vragenlijst
  • Meeloopdag voorafgaand aan het Plaatsingsgesprek

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten zoals de introductieweek, excursies en voor voorzieningen als het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300 voor leerjaar 1, 2, 3 en 4.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie wordt betaald, net als je salaris.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Vervolgopleiding
  • HBO Techniek


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00