Technicus Elektrotechnische Installaties Woning & Utiliteit

Elektrotechniek

Een datanetwerk, beveiligingsinstallatie, bliksembeveiliging, telefoonnetwerk, gebouwbeheersysteem, verkeerssignaleringsinstallatie, openbare verlichting: allemaal voorbeelden van elektrotechnische installaties.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3-4 jaar
Niveau
4
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
Zorgen dat alles in een gebouw perfect werkt

Beroep

Een datanetwerk, beveiligingsinstallatie, bliksembeveiliging, telefoonnetwerk, gebouwbeheersysteem, verkeerssignaleringsinstallatie, openbare verlichting: allemaal voorbeelden van elektrotechnische installaties. In deze opleiding leer je hoe jij deze aanlegt, aanpast en hoe je storingen oplost. Soms gaat het om vrij simpele installaties, maar ze kunnen ook behoorlijk uitdagend zijn. Elektrotechnische installaties zijn overal te vinden. Dat betekent dat ook je werkplek behoorlijk kan verschillen. Van woningen, winkels, kantoren en fabrieken tot scholen.

Na deze opleiding ga je meestal aan de slag bij een installatiebedrijf en werk je op locatie bij een opdrachtgever. Soms maak je vooraf ook delen van de installatie. Dat werk voer je dan meestal in de werkplaats van je bedrijf uit. Je werkt veel samen met andere technici of met werknemers van het bedrijf waarvoor jij de opdracht uitvoert. In deze brede opleiding maak je kennis met allerlei technieken, waardoor je kunt rekenen op afwisselend werk.Je sterke punten

Je bent geïnteresseerd in techniek, kunt een probleem goed analyseren en bent creatief in het vinden van een oplossing. Daarbij leg je de lat hoog, als het om kwaliteit gaat. Daarnaast kun je goed samenwerken, heb je verantwoordelijkheidsgevoel en durf je beslissingen te nemen. Je kunt goed plannen en organiseren, maar bent ook flexibel. Omdat je vaak informatie moet delen, weet jij ook ingewikkelde zaken helder uit te leggen.

Aan het werk
  • Je installeert elektrotechnische installaties
Opleidingsinformatie

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het VCA-certificaat waarmee je aantoont dat je kennis hebt van de veiligheidsaspecten op een bouwplaats.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Diploma Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties, niveau 3 (je kunt deze opleiding dan in 1 jaar doen)
  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek, aan de hand van een motivatiebrief en een vragenlijst
  • Meeloopdag voorafgaand aan het Plaatsingsgesprek

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten zoals de introductieweek, excursies en voor voorzieningen als het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300 voor leerjaar 1, 2, 3 en 4.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie wordt betaald, net als je salaris.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Vervolgopleiding
  • HBO Techniek


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00