Houd jij wel van een uitdaging? Als Technisch Specialist Voertuigen en Mobiele Werktuigen leer je zelfstandig auto’s te repareren en diagnoses te stellen. Het uitvoeren van simpele onderhoudsreparaties is niets voor jou. De technisch ingewikkeldere klussen, daar word jij enthousiast van.
Tijdens je opleiding leer je werken met moderne meetapparatuur, diagnosesystemen en andere hulpmiddelen. Je verdiept je in diverse ADAS-systemen waar steeds meer moderne auto’s mee zijn uitgerust. Denk aan systemen die autonoom rijden mogelijk maken. Je leert waar de systemen uit bestaan, hoe ze werken én communiceren. Zo kun jij alle facetten meenemen bij het stellen van diagnoses en kun je complexe reparaties verrichten.
Wil je alles te weten komen over brandstofauto’s, maar ook over elektrische auto’s? In deze opleiding verdiep je je in beide systemen. Daarnaast maak je kennis met relatief nieuwe technieken en alternatieve brandstoffen, zoals de waterstof-auto.
Waar je na, maar ook tijdens, je opleiding gaat werken? Dat is afhankelijk van je interesse. De kans is groot dat je in de werkplaats van een autobedrijf aan de slag gaat. Door je technische kennis ben je complexe reparaties en diagnoses de baas en word je ingezet om de meest gevarieerde werkzaamheden tot een goed einde te brengen.
Je sterke punten
Inkoppertje: jij hebt iets met auto’s. En niet zo’n klein beetje. Je vindt het leuk om je te verdiepen in complexe automaterie. Je houdt je met name bezig met problemen waar je collega’s (of collegabedrijven) niet zomaar uitkomen. Daar ben je blij mee. Je bijt je namelijk net zo lang vast in het probleem tot je een oplossing hebt gevonden. Je bent dan ook inventief, vasthoudend, oplossingsgericht én probeert out of the box te denken.
Persoonlijke begeleiding
Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.
Opzet van de opleiding
Je werkt individueel of in groepjes aan personenvoertuigen. Je volgt workshops of theorielessen van de docenten. Daarna ga je zelf aan de slag om het geleerde direct in de praktijk toe te passen. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen en keuzedelen die bijdragen aan jouw ontwikkeling als technisch specialist.
Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren
Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Je loopt het hele jaar door één dag (leerjaar 1) of twee dagen (leerjaar 2, 3 en 4) stage bij het autobedrijf van jouw keuze. Bevalt het bedrijf? Dan mag je hier tijdens je gehele opleiding stagelopen. Wissel je liever van bedrijf om meer ervaring op te doen of om erachter te komen wat bij jou past? Dat kan natuurlijk ook.
De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 24 uur per week bij een erkend leerbedrijf. Is het autobedrijf nog niet erkend? Vraag dan of het bedrijf deze erkenning wil aanvragen. Daarnaast kom je 1 dag per week naar school. Welke dag dit is, hoor je aan het begin van de opleiding, omdat deze dag jaarlijks wisselt. Op school werk je veelal aan theorie of werkzaamheden die je niet in het BPV-bedrijf kunt uitvoeren. Wisselen van werkgever is ook in deze opleidingsvariant uiteraard mogelijk, zodat je kunt ontdekken wat bij jou past.
Specialiseren
Tijdens je opleiding bepalen met name de stages of jij je ergens in specialiseert. Dit kan in één automerk zijn bij een dealer, of je besluit brede kennis op te doen bij een universele garage waar je alle merken en soorten auto’s tegenkomt.
Certificaten
Tijdens je opleiding kun je het NEN9140 certificaat halen. Heb je dit certificaat gehaald? Dan kun je bewijzen dat je voldoende bekwaam bent om elektrische voertuigen veilig spanningsvrij te maken.
Techniek is breder dan je denkt
Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Autotechniek is dus meer dan alleen sleutelen!
Betrokkenheid bedrijfsleven
Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Niet alleen kun je stagelopen bij deze bedrijven, ook organiseren we in samenwerking met deze bedrijven door het jaar heen diverse gastlessen en excursies. Zo leer je vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.
Toelating
Vooropleidingseisen
Verplichte intakeactiviteiten
Studiekosten
De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.
Vrijwillige bijdrage
Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.
Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.
Aanmelden via CAMBO
Je moet jezelf aanmelden met jouw DigiD. Zorg er dus voor dat je die hebt.
DigiD in bezit?
Je wordt doorverwezen naar de website van centraal aanmelden MBO (CAMBO). Het grootste gedeelte van jouw gegevens zijn al ingevuld. Check goed of al jouw gegevens kloppen voordat je je aanmelding indient. Succes!
Nog geen DigiD?
Vraag deze dan eerst aan via www.digid.nl. Let op: dit duurt een aantal dagen. Kan je deze echt niet aanvragen, bijvoorbeeld omdat je geen BSN-nummer hebt, dan helpen wij jou graag verder tijdens kantooruren via het informatienummer op 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Numerus fixus?
Wil je versneld aanmelden voor een numerus fixus opleiding en heb je nog geen DigiD en wil je de boot niet missen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met ons via het informatienummer 0800-0245666 of via e-mail info@landstede.nl.
Kies hieronder je gewenste leerweg en locatie om verder te gaan.
Voor deze opleiding zijn er op de gekozen locatie helaas geen plekken meer beschikbaar.
Je kunt kiezen voor een andere locatie of voor een andere opleiding.
Of wil je een studiekeuzegesprek?
Vul dan hieronder jouw naam, e-mailadres en telefoonnummer in.
Een studieloopbaanadviseur neemt z.s.m. contact met je op.
Bedankt. We nemen z.s.m. contact met je op!