NIEUW! Medewerker Productietechniek

Draaien, frezen, knippen, buigen, boren, slijpen, lassen. Het zijn een paar van de technieken die je leert tijdens de opleiding Medewerker Productietechniek. Werk je graag met gereedschappen en machines om materialen als metaal of kunststof tot een product te vormen? Of wil je dit leren? Dan is dit echt een opleiding voor jou. Je leert verspanende-, plaatwerk- én constructiewerk-technieken. Of je je nu liever bezighoudt met grove staalconstructies of meer precies te werk gaat op bijvoorbeeld een draaibank, in deze opleiding krijg je alle mogelijkheden.

Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden
Niveau
2
Plaats

Westeinde 100 is het gebouw van De Techniek Academie.

Voorheen: Constructiewerker, Plaatwerker, Verspaner

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Tot op de millimeter nauwkeurig

Waar ga jij na het afronden van deze opleiding aan de slag? In de werkplaats van een metaalbewerkingsbedrijf bijvoorbeeld. Of bij een machinebouwer die haar eigen onderdelen maakt. Hier werk je aan producten die ingezet worden in de lucht- en ruimtevaart, in de bouw, in een interieur of bijvoorbeeld in de medische sector. Afhankelijk van de richting die jij kiest binnen je opleiding, kun je bij deze bedrijven aan de slag als bankwerker, constructiewerker, metaalbewerker, verspaner of CNC-operator.Je sterke punten

Als Medewerker Productietechniek ben je een echte doener en vind je het leuk om tijd en energie te steken in het maken van duurzame onderdelen. Onderdelen waar anderen echt wat aan hebben. Omdat je werkt met verschillende machines is het belangrijk dat je je goed leert focussen. Dat doe je om ervoor te zorgen dat je het product exact volgens de specificaties produceert, maar ook uit veiligheidsoogpunt. Je gaat zelfstandig werken, bent nauwkeurig en kritisch en kan goed communiceren met collega’s.

Aan het werk
  • Je vervaardigt producten en/of onderdelen
Opleidingsinformatie

Een nieuwe opleiding

Medewerker Productietechniek is een nieuwe opleiding waar de vroegere opleidingen tot Verspaner, Plaatwerker en Constructiewerker in zijn verwerkt. De nieuwe opleiding Medewerker Productietechniek volg je in het gebouw van De Techniek Academie in Harderwijk.

Opzet van de opleiding

Door de vernieuwing is dit een ruime opleiding met veel keuzemogelijkheden. Wat dit betekent? Dat je kennismaakt met veel verschillende technieken en materialen, maar dat je je wel gaat specialiseren. Helemaal afhankelijk van wat jij leuk vindt en past bij jouw leerbedrijf. Je leert bijvoorbeeld meer over verspanen, maar ook over metaalbewerken. Richt je je uiteindelijk toch het liefst op 1 van deze onderdelen? Dan kan dat. Zo geef jij mede vorm aan je eigen opleiding.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Bij Landstede bewegen we mee met de ontwikkelingen en passen we ons opleidingsprogramma daarop aan. Zo bereiden we je voor op vernieuwingen in de techniek en ben je als Medewerker Productietechniek multi-inzetbaar voor diverse bedrijven. Bovendien kun je altijd terugkomen om een ander specialisme te leren. Wil je nog een stapje verder gaan? Als je doorstroomt naar Allround Medewerker Productietechniek op niveau 3, leer je ook om zicht te houden op de productie en de verantwoording te dragen voor een eindproduct. Dat maakt het voor bedrijven nóg aantrekkelijker om met jou aan de slag te gaan.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf of praktijkcentrum en daarnaast kom je meestal 2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je in een kleine groep aan praktijkopdrachten zoals in het beroepsveld. Zo weet je exact waarvoor je leert. In principe volg je een standaard lesprogramma. Maar is het vanwege je werkzaamheden bij het leerbedrijf passender om dit programma te veranderen? In overleg is alles mogelijk. Naast beroepspecifieke vakken, krijg je ook vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locatie
Westeinde
Westeinde 31 en 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.