Vakman-Ondernemer

Je hebt een vakdiploma behaald en nu wil je een eigen bedrijf beginnen? Deze eenjarige opleiding Vakman-Ondernemer leert je welke stappen je dan moet ondernemen. Sterker nog: je gaat die stappen ook echt zetten.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
1 jaar
Niveau
4
Plaats

Let op: je schrijft je in op de nieuwe opleidingsnaam Vakspecialist Ondernemer

 • Beroep
 • Opleiding
Vak uitoefenen als ondernemer

Want vanaf het eerste moment ga je aan de slag met jouw onderneming. Je krijgt les, begeleiding en advies van vakkundige docenten en ondernemers. Tijdens deze opleiding kom je in contact met succesvolle bedrijven en doe je uitdagende praktijkopdrachten. Kortom: alle ingrediënten voor een vliegende start.

Of je nu vestigingsmanager groothandel, webdesigner, fotograaf of schoonheidsspecialist bent: deze opleiding is geschikt voor iedereen die wil ondernemen. Je krijgt een goede theoretische basis en volgt lessen voor je financiële en commerciële skills. Ook maak je kennis met manieren om van idee tot uitvoering te komen, zoals de lean-startup, mindmapping en het Business Model Canvas. Je leert hoe je klanten vindt, bindt en behoudt, hoe je verdienmodellen maakt en hoe je je netwerk kunt verbeteren. Deze opleiding helpt je trouwens ook enorm bij het vinden van een baan waarin een ondernemende houding gevraagd wordt.Je sterke punten

Je bent een professional in je eigen vakgebied. Je ziet en creëert commerciële kansen, en weet die te vertalen naar een winstgevend bedrijf, dienst of product. Je werkt klantgericht en bent sociaal. Ook ben je gedisciplineerd, betrouwbaar en een doorzetter. Je hebt het lef om zelf beslissingen te nemen en je voelt je daar vervolgens verantwoordelijk voor. Toch blijf je realistisch en vermijd je te grote ondernemersrisico’s.

Aan het werk
 • Je start en/of innoveert een onderneming.
 • Je geeft leiding aan een onderneming.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

De opleiding is vooral heel praktijkgericht. Met gastcolleges van topondernemers uit de regio, excursies naar succesvolle bedrijven en uitdagende praktijkopdrachten bouw je vanaf de start van de opleiding aan je eigen onderneming.

Vanzelfsprekend hoort daar een goede theoretische basis bij. Je volgt lessen om de financiële en commerciële vaardigheden te leren die je als ondernemer nodig hebt. En je gaat aan de slag met lean-startup, mindmapping en Business Model Canvas om in co-creatie een slagvaardig en marktgericht ondernemingsplan op te stellen. Aan bod komen het boeien, binden en behouden van klanten, (online) netwerken, verdienmodellen en social business. Vanaf de tweede periode ga je wekelijks een dag op stage om het geleerde in de praktijk te brengen en ervaring op te doen bij ondernemers in verschillende branches.

Je krijgt ook Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan en burgerschap. Deze vakken zijn van belang om te kunnen slagen als ondernemer. En dat alles met medestudenten, vakmensen in hun eigen werkveld, ondernemers in de dop die goed opgeleid zijn en met passie voor ondernemerschap.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek waarin je leerdoelen centraal staan. We maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Persoonlijk OntwikkelingsPlan’ (POP). Ook bekijken we welke ruimte je nodig hebt om je bedrijf te combineren met je studie. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en je leerdoelen nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach, met wie je nauw contact houdt.

Opleidingsvisie: Danish Entrepreneural framework

We leiden je op aan de hand van het Deens Model. Verschillende hogescholen en universiteiten in Europa werken met dit model om te komen tot onderwijsinhouden. Wij doen dit door:

 • Het bieden van actie door theorie die aansluit op je ondernemersplan(nen).
 • Het ondernemen zo breed mogelijk te benaderen en je creativiteit, en daarmee een Growth Mindset, te stimuleren.
 • De ondernemers in de omgeving van Zwolle nadrukkelijk te betrekken.
 • Te werken aan je attitude; werken en denken als een ondernemer.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Als je kiest voor de BOL-opleiding heb je een dag per week BPV (stage) . Kies je voor de BBL-opleiding dan werk je drie à vier dagen en kom je één a twee dagen per week naar school (afhankelijk van jouw vooropleiding). Welke dagen dit zijn, hoor je aan het begin van de opleiding.

Flexibiliteit

Flexibiliteit maakt ondernemen zo mooi. Daarom kun je bij ons gedurende het hele jaar instromen en zorgen we dat je het ondernemen kan combineren met je studie. De bedrijven waarmee we samenwerken zetten we niet alleen in tijdens de opleiding, maar helpen je ook in het groeien als ondernemer en het groeien van je bedrijf.

Een uniek samenwerkingsverband

Deze opleiding bieden we als Landstede MBO aan in samenwerking met het Deltion College en mbo Menso Alting Zwolle. Binnen deze samenwerking stimuleren wij studenten, starters en werkenden om een ondernemende houding en ondernemersvaardigheden te ontwikkelen. Dit doen we in een inspirerende, innovatieve en praktijkgerichte leeromgeving, samen met partners uit het regionale bedrijfsleven.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een afgeronde mbo niveau 3- of 4-opleiding.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Opleidingen en cursussen op hbo-niveau, zoals:

 • Commerciële Economie
 • Bedrijfskunde
 • International Business
 • Ondernemerschap & Retail Management
 • Ondernemen


Locatie
Lübeckplein 68
Lübeckplein 68
8017JS
Zwolle