Retailmedewerker

De retailsector verandert. Denken we aan shoppen, dan is een fysieke winkel niet per se het eerste wat er in je hoofd opkomt. Als retailmedewerker kun je dan ook op allerlei plekken aan de slag. Op de winkelvloer of bij een informatie- of servicebalie bijvoorbeeld, maar zeker ook voor een online platform of webshop.

Leerweg
BOL/BBL
BOL en BBL in Raalte, Zwolle en Dronten. In Harderwijk alleen BOL
Duur
1-2 jaar
Niveau
2
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Zorg voor de ultieme shopbeleving

Of je nu graag werkt in een fysieke of digitale omgeving, als retailmedewerker staat alles wat je doet in het teken van de klant. Binnen de opleiding hebben we dan ook veel aandacht voor het verlenen van service. Je moet je namelijk goed kunnen inleven in de
klant en zijn behoeftes begrijpen. Gastvrijheid is het sleutelwoord. Je bouwt een relatie op met mensen én moedigt ze aan om terug te komen.

Binnen de opleiding houd je je bovendien bezig met presentatie en visual merchandising. Het is namelijk belangrijk dat de (online) winkel er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. Ook leer je over logistieke processen, voorraden en goederenstromen, zodat je straks precies weet hoe je bestellingen kunt afhandelen. Heb jij een commercieel oog en stel je klantvriendelijkheid voorop? Dan is de
opleiding Retailmedewerker iets voor jou.Je sterke punten

Als je de perfecte gastheer of gastvrouw wilt zijn, is goede communicatie heel belangrijk. Je bent vriendelijk, kunt je
goed inleven en luisteren én bent duidelijk. Alleen zo kun je erachter komen wat een klant wenst en in korte tijd een
relatie met hem of haar opbouwen. Je hebt oog voor detail, bent zorgvuldig en je wil graag meer weten over het
winkelconcept en het assortiment. Dat maakt namelijk dat je mensen nog beter kunt helpen.

Aan het werk
  • Je ontvangt en verwerkt goederen.
  • Je handelt de verkoop af.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Tijdens jouw studie krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook beroepsgerichte lessen die horen bij de kerntaken.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een Individueel Leerplan (ILP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties (vaardigheden, houding en gedrag) nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Als je een BOL-opleiding doet, doe je praktijkervaring op tijdens de BPV (= stage). Je werkt dan in een bedrijf of organisatie. Ook in het eerste jaar maak je al kennis met de praktijk tijdens een stage. In totaal loop je tijdens je opleiding ongeveer 700 uur stage. In overleg met je coach zoek je zelf een geschikt stagebedrijf, of krijg je hulp van school. Ook een stage in het buitenland is bij sommige opleidingen mogelijk.
Kies je voor een BBL-opleiding, dan werk je minimaal 24 uur en kom je één dag per week naar school.

Specialiseren

Hoewel een beroepsopleiding opleidt voor één of meerdere specifieke beroepen, heb je misschien je eigen ideeën over je toekomstige baan. Ook kan het zijn dat je gewoon interesse hebt om zaken te leren uit andere beroepenvelden. Dat kan bij ons in onze Landschappen. Daardoor zijn er ontzettend veel combinaties mogelijk. De eerste afspraken hierover maken we samen tijdens het plaatsingsgesprek. Natuurlijk kun je tijdens je opleiding je keuze aanpassen of uitbreiden.

Zeker van een goede keuze

Binnen Handel & Commercie kun je ontzettend veel kanten op. Je volgt een startprogramma en voert vanaf het begin veel praktijkopdrachten uit. Bij Handel & Commercie ontdek je wat jouw sterke kant is. Dat kan bij de uitvoering zijn, maar ook kan jouw talent als leidinggevende naar voren komen. Je leert goed samenwerken. Iets wat in Handel & Commercie erg belangrijk is.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Diploma entreeopleiding.
  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel plaatsingsgesprek.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals excursies. Voor meer informatie over studiekosten kun je afhankelijk van je locatiekeuze bellen met STIP Harderwijk 088-850 78 00, STIP Raalte 088-850 82 00 of STIP Zwolle 088-850 84 00.

Locaties
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Sublocatie Dronten - het Perron
de Arend 4
8251GR
Dronten
0321-209010

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.