Retailspecialist

Als retailspecialist sta je klaar voor je klanten. En weet je precies wat ze beweegt. Wat hebben klanten nodig en wat zijn hun wensen? In deze opleiding leer je hoe je daarachter komt. Jij wil jouw klanten een positieve ervaring bezorgen en wil hen graag verder helpen met goed advies.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
2-3 jaar
Niveau
3
Plaats

De opleiding Retailspecialist wordt vanaf volgend schooljaar niet meer in Harderwijk aangeboden.

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Help klanten én de onderneming vooruit

Je bent niet alleen een ster in het adviseren van klanten. Als retailspecialist heb je ook een commercieel talent. Samen met je collega’s zorg jij er namelijk voor dat je de doelstellingen van de onderneming behaalt. Je bent dus resultaatgericht en benut verkoopkansen. Ook zorg je voor een hoge kwaliteit van dienstverlening en blijf je op de hoogte van trends en ontwikkelingen in de markt.

De opleiding tot retailspecialist biedt een brede basis voor jouw carrière in de retailbranche. Naast het werken in fysieke winkels, leer je tijdens de opleiding ook hoe je succesvol kunt zijn op online platforms en webshops. E-commerce speelt namelijk een steeds grotere rol in de retailwereld en daarom besteden we hier veel aandacht aan. Je leert onder andere hoe je online marketing kunt inzetten om de verkoop te stimuleren.

Welke omgeving je ook kiest, je zult je adviesvaardigheden volop kunnen toepassen. Wil je nog verder studeren? Dan kun je bijvoorbeeld een niveau 4-opleiding volgen tot retailmanager of ondernemer handel.Je sterke punten

 • Communicatief
 • Sociaal
 • Inlevingsvermogen
 • Oog voor detail
 • Leidinggeven
 • Klantgericht
 • Proactief
Aan het werk
 • Je verleent hospitality, adviseert en verkoopt in de verkoopomgeving.
 • Je voert retailondersteunende en professionaliserende taken uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden.

Tijdens jouw studie krijg je beroepsgerichte vakken zoals:

 • Management & leidinggeven
 • Verkoopcijfers
 • Verkoopgesprekken
 • E-commerce
 • Goederenstroom
 • Logistiek

Daarnaast krijg je algemene vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen, Loopbaan en Burgerschap en digitale vaardigheden.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een Individueel Leerplan (ILP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties (vaardigheden, houding en gedrag) nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Als je een BOL-opleiding doet, doe je praktijkervaring op tijdens de BPV (= stage). Je werkt dan in een bedrijf of organisatie. Ook in het eerste jaar maak je al kennis met de praktijk tijdens een stage. In totaal loop je tijdens je opleiding ongeveer 1200 tot 1500 uur stage. In overleg met je coach zoek je zelf een geschikt stagebedrijf, of krijg je hulp van school. Ook een stage in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. Kies je voor een BBL-opleiding, dan werk je minimaal 24 uur en kom je één dag per week naar school.

Specialiseren

Hoewel een beroepsopleiding opleidt voor één of meerdere specifieke beroepen, heb je misschien je eigen ideeën over je toekomstige baan. Ook kan het zijn dat je gewoon interesse hebt om zaken te leren uit andere beroepenvelden. Dat kan bij ons in onze Landschappen. Daardoor zijn er ontzettend veel combinaties mogelijk. De eerste afspraken hierover maken we samen tijdens het kennismakingsgesprek. Natuurlijk kun je tijdens je opleiding je keuze aanpassen of uitbreiden.

Zeker van een goede keuze

Binnen Handel & Commercie kun je ontzettend veel kanten op. Je volgt een startprogramma en voert vanaf het begin veel praktijkopdrachten uit. Bij Handel & Commercie ontdek je wat jouw sterke kant is. Dat kan bij de uitvoering zijn, maar ook kan jouw talent als leidinggevende naar voren komen. Je leert goed samenwerken. Iets wat in Handel & Commercie erg belangrijk is.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur Retailmedewerker.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het persoonlijke kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locaties
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.