Vakbekwaam Medewerker Paardensport & -houderij

De paardensector groeit nog steeds. Daardoor is er ook meer vraag naar medewerkers met verstand van zaken. Als vakbekwaam medewerker paardensport en –houderij ben jij zo iemand. Jij zorgt dat alles op het bedrijf reilt en zeilt. Je verzorgt de paarden, maar kunt ook klanten en buitenstaanders informeren over deze dieren. Je weet het paard en de bedrijfsmiddelen optimaal in te zetten bij de activiteiten die verricht moeten worden.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Jij bent de kartrekker op het bedrijf

Het paardenbedrijf is veelzijdig. Je managet de paarden, hun voeding en verzorging, inclusief een tijdig bezoek van de hoefsmid of gebitsverzorger. Bovendien leer je om paarden te trainen aan de longe en onder het zadel. Jij ziet erop toe dat mensen en paarden het samen naar hun zin hebben op het bedrijf en in de rijbaan.

Tijdens deze opleiding leer je alles om straks als vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij aan het werk te kunnen. Je bouwt tijdens je opleiding jouw portfolio op met (praktijk)ervaringen die je hebt opgedaan in de paardenhouderij. Tevens besteden we aandacht aan je eigen (ruiter) vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling.



Je sterke punten

Je hebt passie voor paarden en voor jou staat hun welzijn centraal. Je voelt je verantwoordelijk voor wat je doet. Dat betekent dat je stipt je werk uitvoert en eventuele problemen met dieren snel doorgeeft. Je kunt prima onder iemand werken, maar zelf ook leidinggeven aan één of meerdere mensen. Je steekt graag je handen uit de mouwen en legt gemakkelijk contacten met andere mensen.

Aan het werk
  • Je beoefent één van de paardensport disciplines en geeft hier ook instructie in.
  • Je verzorgt paarden op een bedrijf, bijvoorbeeld op een stoeterij of hengstenhouderij, manege, sportstal of trainingsstal.
  • Je organiseert paardgerichte evenementen
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Alle paardensport en -houderij opleidingen van Landstede MBO hebben een algemeen eerste jaar. Je krijgt dan alle basiskennis over onderwerpen, zoals het exterieur, de anatomie, de evolutionaire ontwikkeling en het gedrag van het paard, de gezondheid en het harnachement. Eén dag per week volg je praktijklessen op een praktijklocatie in de regio, waaronder Manege Zwolle. Regelmatig krijg je paardrijles op je eigen paard/pony of op een manegepaard. Ook bezoek je allerlei bedrijven waar mensen met paarden hun inkomen verdienen.

In het tweede jaar begin je je te specialiseren. Dat doe je onder meer door te kiezen voor bepaalde keuzedelen en beroepspraktijkvorming (BPV = stage), maar ook door tijdens het praktijkleren keuzes te maken. Je maakt je eigen keuzes voor een toekomst in de paardensector.

In het afsluitende jaar doe je je BPV op één bedrijf. Op dat bedrijf krijg je inzicht in het bedrijfsmatige aspect, je leert om een bedrijf te optimaliseren.

Er zijn intensieve BPV-perioden en schoolblokken waarin je 1 dag per week je beroepspraktijkvorming doet. Aan het eind leg je een Proeve van Bekwaamheid af, waaruit blijkt dat jij jouw hippische BPV-bedrijf kunt runnen. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek (stageplek). Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt school je hierbij.

Je ontwikkelt je als een professional in de paardensector. In alle studiejaren krijg je algemene vakken, zoals Engels, Nederlands, rekenen, biologie, natuur-/scheikunde en administratie.

Persoonlijke begeleiding

Als je een Paardensport en -houderij opleiding volgt, dan kun je rekenen op persoonlijke begeleiding. Er is voortdurend contact over je vorderingen en je eigen wensen. En heb je (leer)problemen, dan is er volop deskundige hulp om daar snel wat aan te doen.

Extra instructeursdiploma halen?

Dat kan bij Groen & Dier! Tijdens jouw Paardensport en -houderij opleiding kun je ook als keuzedeel het diploma Instructeur Basissport of Instructeur Wedstrijdsport van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS) halen. Met één van deze diploma’s kun jij naast je gekozen beroepsprofiel als erkend instructeur aan de slag.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.