Bedrijfsleider Paardensport & -houderij

Hippische Opleidingen

Binnen een paardenbedrijf houd jij het overzicht. Jij weet precies wie wat doet, je controleert en stimuleert anderen. Problemen zie je aankomen en je bent doortastend in het oplossen ervan. Je kent de sector en ziet erop toe dat jouw bedrijf de diensten verleent waar de sector om vraagt. En als jouw bedrijf niet meer bij de sector past, zorg jij voor innovaties.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij houdt overzicht en gaat geen uitdaging uit de weg

Je bewaakt de winstgevendheid van het bedrijf. Dit doe je door de kosten te beperken en inkomsten te vergroten. Je weet wanneer er een investering gedaan moet worden, ook als die grote risico’s met zich meebrengt. Jij hebt niet alleen veel verstand van paarden, maar ook van inkomsten en uitgaven en het organiseren van hippische evenementen.

Tijdens deze opleiding leer je alles om straks als bedrijfsleider paardensport en -houderij aan het werk te gaan. Je leert naast je hippisch vakmanschap ook om een stevige bedrijfsmatige basis te leggen.Je sterke punten

Je werkt graag met paarden en je kunt goed omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid. Je neemt zelf initiatief, maar je werkt ook graag voor en met mensen. Je steekt zelf graag de handen uit de mouwen, maar je kunt ook goed delegeren en leidinggeven. Verder ben je serieus en stipt.

Aan het werk
 • Je traint paarden en beoefent de paardensport op het niveau van aspirant-instructeur.
 • Je geeft instructie op het niveau van aspirant-instructeur.
 • Je verzorgt paarden.
 • Je voert paardgerichte publieksactiviteiten uit.
 • Je begeleidt en adviseert klanten.
 • Je stuurt aan en organiseert.
 • Je leidt een bedrijf/afdeling/project.
 • Aan het einde van de opleiding moet je kunnen rijden (of mennen) en lesgeven op aspirantinstructeurs niveau.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Alle Hippische Opleidingen van Landstede MBO hebben een algemeen eerste jaar. Je krijgt dan basiskennis over onderwerpen, zoals exterieur, anatomie, de evolutionaire ontwikkeling en het gedrag van het paard, gezondheid en harnachement. Eén dag per week volg je praktijklessen op een praktijklocatie in de regio, waaronder Manege Zwolle. Regelmatig krijg je paardrijles op je eigen paard, pony of op een manegepaard. Ook bezoek je allerlei bedrijven waar mensen met paarden hun inkomen verdienen.

In het tweede jaar begin je je te specialiseren. Dat doe je onder meer door te kiezen voor bepaalde keuzedelen en beroepspraktijkvormingsplaatsen (BPV-plaatsen; stage), maar ook door tijdens het praktijkleren keuzes te maken. Je maakt zelf keuzes voor een toekomst in de paardensector. In het afsluitende jaar doe je je BPV op 2 bedrijven. Op het 1e bedrijf krijg je inzicht in het bedrijfsmatige aspect, je leert om een bedrijf te optimaliseren. Op het 2e bedrijf leg je een Proeve van Bekwaamheid af waaruit blijkt dat jij een hippisch bedrijf kan optimaliseren. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt je coach hierbij.

Door alle vaklessen en praktijkervaring die je opdoet, ontwikkel je je tot een professional in de hippische sector. Daarnaast krijg je in alle studiejaren algemene vakken, zoals Engels, Nederlands, rekenen, biologie, natuurkunde/scheikunde en administratie.

Persoonlijke begeleiding

Als je een Hippische Opleiding volgt, dan kun je rekenen op persoonlijke begeleiding. Er is voortdurend contact over je vorderingen en je eigen wensen. En zijn er (leer)problemen, dan is er volop deskundige hulp om daar snel wat aan te doen.

Extra instructeursdiploma halen?

Tijdens jouw Hippische Opleiding kun je als keuzedeel het diploma ‘Instructeur Basissport’ of ‘Instructeur Wedstrijdsport’ van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS) halen. Met één van deze diploma’s kun jij naast je gekozen beroepsprofiel als erkend instructeur aan de slag.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Vakbekwaam Medewerker Paardensport en -houderij (niveau 3).
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Havo
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals gastlessen, excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen. Deze kosten bedragen jaarlijks circa € 225,-. Het exacte bedrag hangt af van de keuzedelen die je kiest. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 82 00.

 • Een hbo-opleiding
 • Verschillende vakspecifieke cursussen


Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.