Bedrijfsleider Paardensport & -houderij

Binnen een paardenbedrijf houd jij het overzicht. Jij weet precies wie wat doet, je controleert en stimuleert anderen. Problemen zie je aankomen en je bent doortastend in het oplossen ervan. Je kent de sector en ziet erop toe dat jouw bedrijf de diensten verleent waar de sector om vraagt en je innoveert voortdurend of je past innovaties toe.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij hebt de teugels in handen

Je bewaakt de winstgevendheid van het bedrijf. Je weet wanneer er een investering gedaan moet worden, ook als die grote risico’s met zich meebrengt. Jij hebt niet alleen veel verstand van paarden, maar ook van het optimaliseren van een bedrijf en het organiseren van hippische evenementen.

Tijdens deze opleiding leer je alles om straks als bedrijfsleider paardensport en -houderij aan het werk te gaan. Je leert naast je hippisch vakmanschap zoals beschreven bij Vakbekaam Medewerker ook om een stevige bedrijfsmatige basis te leggen.Je sterke punten

Je werkt graag met paarden en je kunt goed omgaan met vrijheid en verantwoordelijkheid. Je neemt zelf initiatief, maar je werkt ook graag voor en met mensen. Je steekt zelf graag de handen uit de mouwen, maar je kunt ook goed delegeren en leidinggeven. Verder ben je serieus en stipt.

Aan het werk
 • Je beoefent één van de paardensport disciplines en geeft hier ook instructie in.
 • Je verzorgt paarden.
 • Je organiseert paard gerichte evenementen.
 • Je begeleidt en adviseert klanten.
 • Je verzorgt de bedrijfsvoering.
 • Je optimaliseert een paardenbedrijf.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Alle paardensport en -houderij opleidingen van Landstede MBO hebben een algemeen eerste jaar. Je krijgt dan basiskennis over onderwerpen als exterieur, anatomie, de evolutionaire ontwikkeling en het gedrag van het paard, gezondheid en harnachement. Eén dag per week volg je praktijklessen op een praktijklocatie in de regio, waaronder Manege Zwolle. Regelmatig krijg je paardrijles op je eigen paard, pony of een manegepaard. Ook bezoek je allerlei bedrijven waar mensen met paarden hun inkomen verdienen.

In het tweede jaar begin je je te specialiseren. Dat doe je onder meer door te kiezen voor bepaalde keuzedelen en beroepspraktijkvormingsplaatsen (BPV-plaatsen = stage), maar ook door tijdens het praktijkleren keuzes te maken. Je maakt je eigen keuzes voor een toekomst in de paardensector. In het afsluitende jaar doe je je BPV (= stage) op twee bedrijven. Bij het eerste bedrijf krijg je inzicht in het bedrijfsmatige aspect, je leert om een bedrijf te optimaliseren. Bij het tweede bedrijf leg je een Proeve van Bekwaamheid af waaruit blijkt dat jij een paardenbedrijf kan optimaliseren. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt je coach hierbij.

Door alle vaklessen en praktijkervaring die je opdoet, ontwikkel je je tot een professional in de paardensector. Daarnaast krijg je in alle studiejaren algemene vakken, zoals Engels, Nederlands, rekenen, biologie, natuurkunde/scheikunde en administratie.

Persoonlijke begeleiding

Als je een Paardensport & -houderij opleiding volgt, dan kun je rekenen op persoonlijke begeleiding. Er is voortdurend contact over je vorderingen en je eigen wensen. En heb je (leer)problemen, dan is er volop deskundige hulp om daar snel wat aan te doen.

Extra instructeursdiploma halen?

Tijdens jouw Paardensport & -houderij opleiding kun je als keuzedeel het diploma ‘Instructeur Basissport’ of ‘Instructeur Wedstrijdsport’ van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS) halen. Met één van deze diploma’s kun jij naast je gekozen beroepsprofiel als erkend instructeur aan de slag.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Vakbekwaam Medewerker Paardensport en- houderij
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
  Havo
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

 • Een hbo-opleiding
 • Verschillende vakspecifieke cursussen


Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.