Instructeur Paardensport & -houderij

Ben je een ambitieuze paardensporter en wil je paard en ruiter helpen betere prestaties te leveren, zowel op recreatief als professioneel niveau? Dat leer je bij de opleiding Instructeur Paardensport en -houderij. Je werkt niet alleen aan rijtechniek, maar ook aan de mentale en fysieke ontwikkeling van de ruiter. Je houdt daarbij natuurlijk ook altijd de gezondheid en het welzijn van het paard in het oog. Je weet mensen te motiveren en kunt rekening houden met de mogelijkheden én onmogelijkheden van het paard en de paardensporters.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij helpt paard en ruiter beter presteren

Kinderen of volwassenen, beginners of professionals: als instructeur kun je met al deze verschillende doelgroepen en niveaus omgaan. Voor hen ben je een vraagbaak, ook wanneer ze bijvoorbeeld zelf een paard willen kopen. Na deze opleiding ben je breed inzetbaar binnen de paardensport. Je kunt natuurlijk aan de slag in een manege of trainingsstal, maar ook werken als zelfstandig instructeur.Je sterke punten

Je hebt passie voor paarden en je houdt er van om je eigen rijvaardigheid te ontwikkelen. Je weet mensen goed te instrueren en enthousiasmeren. Je neemt zelf initiatief en steekt zelf graag de handen uit de mouwen. Je kunt ook goed samenwerken, delegeren en leidinggeven. Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel. Met welke doelgroep of niveau je ook te maken hebt: je bent altijd professioneel en betrokken.

Aan het werk
 • Je traint paarden en beoefent paardensport op het niveau instructeur basissport.
 • Je geeft instructie op het niveau instructeur basissport.
 • Je verzorgt paarden.
 • Je voert paardgerichte publieksactiviteiten uit.
 • Je begeleidt en adviseert klanten.
 • Je stuurt aan en organiseert.
 • Je begeleidt paardensporters en/of paarden.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Alle hippische opleidingen van Landstede MBO hebben een algemeen eerste jaar. Je leert dan basiskennis over onderwerpen, zoals exterieur, anatomie, de evolutionaire ontwikkeling en het gedrag van het paard, gezondheid en harnachement. Eén dag per week volg je praktijklessen op een praktijklocatie in de regio, waaronder Manege Zwolle. Gedurende de gehele opleiding krijg je regelmatig paardrijles op je eigen paard of pony. Ook bezoek je allerlei bedrijven waar mensen met paarden hun inkomen verdienen.

In het tweede jaar begin je je te specialiseren. Dat doe je onder meer door te kiezen voor bepaalde keuzedelen en BPV-plaatsen (beroepspraktijkvorming; stage), maar ook door tijdens het praktijkleren keuzes te maken. Je maakt zelf keuzes voor een toekomst in de paardensector. In het afsluitende jaar doe je je BPV op 2 bedrijven. Op het 1e bedrijf krijg je inzicht in het bedrijfsmatige aspect; je leert om een bedrijf te optimaliseren. Op het 2e bedrijf leg je een Proeve van Bekwaamheid af, waaruit blijkt dat jij een hippisch bedrijf kan optimaliseren. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt je coach hierbij.

Je ontwikkelt je als een professioneel ruiter en instructeur. In alle studiejaren krijg je algemene vakken, zoals Engels, Nederlands, rekenen, biologie, natuur-/scheikunde en administratie.

Persoonlijke begeleiding

Als je een hippische O\opleiding volgt, dan kun je rekenen op persoonlijke begeleiding. Er is voortdurend contact over je vorderingen en je eigen wensen. En zijn er (leer)problemen, dan is er volop deskundige hulp om daar snel wat aan te doen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Vakbekwaam Medewerker Paardensport en -houderij.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals gastlessen, excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen. Deze kosten bedragen jaarlijks circa € 225,- (afhankelijk van de gekozen keuzedelen). Voor de erkenning van het instructeursdiploma kunnen er aanvullende kosten doorberekend worden. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 82 00.

 • Een hbo-opleiding
 • Verschillende vakspecifieke cursussen


Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.