Timmerman

Ben je graag met je handen bezig én vind je het leuk om samen te werken met anderen? Als timmerman doe je beide. Je werkt mee aan het realiseren van gebouwen en maakt bijvoorbeeld dakkapellen, vloeren en noem maar op. Je kent de voor- en nadelen van de verschillende soorten bouwmaterialen en om ze te bewerken kun je omgaan met allerlei (elektrische) gereedschappen.

Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Werk je graag met je handen?
Opleiding timmerman met freesmachine

Beroep

Je werkt soms zelfstandig, waarbij je aan een bouwtekening genoeg hebt om een mooi eindresultaat te maken. Daarnaast werk je ook vaak samen met je collega’s aan een klus. Als timmerman werk je meestal bij een bouwbedrijf, klusbedrijf of timmerbedrijf.Opleiding timmerman met freesmachine

Je sterke punten

Werken in de bouw betekent: aanpakken. Daar moet je dus niet bang voor zijn. Je houdt ervan om mooie producten te maken. Daarnaast is het werken in de bouw altijd teamwork, dus je moet ook goed kunnen samenwerken en onder een leidinggevende kunnen werken.

Opleiding timmerman met zaagtafel
Aan het werk
  • Je zorgt voor de maatvoering en zet uit.
  • Je bewerkt en verwerkt bouwmaterialen en (prefab-)elementen.
Opleidingsinformatie
Opleiding timmerman met cirkelzaag

Opzet van de opleiding

Per week krijg je 1 dag (meestal op de woensdag) theorie en doe je 4 dagen praktijkervaring op in een bedrijf. Het is daarom van belang dat je een werkgarantie verkrijgt, zodat je zeker bent van 2 jaar werken bij een bouwbedrijf, klusbedrijf of timmerbedrijf. Dat kan door je aan te melden bij een samenwerkingsverband, zoals Bouwmensen. Via de website www.bouwmensen.nl kun je contact opnemen om een sollicitatiegesprek aan te vragen. Inschrijven voor deze opleiding doe je bij Landstede MBO én bij het samenwerkingsverband in jouw regio.

De werkzaamheden in de praktijk worden ondersteund door de theorie op school. Naast de vakmatige theorie krijg je ook de vakken Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Verder besteden we veel aandacht aan de kwaliteit van bouwen, klantvriendelijk handelen en veilig werken.

Persoonlijke begeleiding

In de praktijk loop je mee met een erkend leermeester die je de kneepjes van het vak leert. Daarnaast word je op school begeleid door een coach.

Praktijkleren

De opleiding is praktijkgericht. Behalve de theorie op school doe je 8 Proeven van Bekwaamheid in de beroepspraktijk.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je inventariseert bij elke beroepstaak welke competenties en welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Met je leermeester bespreek je vervolgens de stappen die je moet ondernemen om vakbekwaam te worden.

Jij bent de vakman!

Ambachtelijk vaardige mensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Bouwen, dat spreekt je aan. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt graag samen met anderen. Daar liggen jouw talenten.

Theorie en praktijk sluiten op elkaar aan

Natuurlijk ben je in deze opleiding veel met de praktijk bezig, maar daar hoort ook de nodige theorie bij. We zorgen er voor dat die theorie zo veel mogelijk aansluit op datgene waar je mee bezig bent, zodat je het meteen in de praktijk kunt brengen. Ook besteden we veel aandacht aan het omgaan met klanten en aan veilig werken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bbl) bij voorkeur met wiskunde of natuur- en scheikunde in het vakkenpakket.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Wat maakt deze opleiding uniek?
Locatie
Westeinde
Westeinde 31
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.