Allround Timmerman

Bouw & Architectuur

Als allround timmerman ben je een vakman in houtbewerking en verwerking. Vaak werk je met een aantal collega’s samen aan projecten, waarbij jij soms leiding geeft aan je collega's.Leerweg
BBL
Duur
2-3 jaar
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Word een bouwkundige alleskunner
Opleiding timmerman met cirkelzaag

Beroep

Als allround timmerman kun je bij allerlei bedrijven terecht: een klusbedrijf, bouwbedrijf, onderhoudsbedrijf of timmerbedrijf, zelfs een meubelmakerij behoort tot de mogelijkheden. Hier verricht je onderhouds- en/of nieuwbouwwerkzaamheden aan houten vloeren, trappen, dakconstructies of kozijnen. Uiteraard zorg je ervoor dat veiligheid voorop staat en procedures en instructies nauwkeurig worden gevolgd. Al met al een veelzijdig beroep met volop mogelijkheden voor jouw ontwikkeling.

 Opleiding timmerman met freesmachine

Je sterke punten

Werken in de bouw betekent: aanpakken. Daar moet je dus niet bang voor zijn. Je houdt ervan om mooie producten te maken. Daarnaast is het werken in de bouw altijd teamwerk, dus je moet ook goed kunnen samenwerken en onder een leidinggevende kunnen werken.

Opleiding timmerman bouwtekening
Aan het werk
  • Uitzetten en maatvoeren.
  • Je bewerkt en verwerkt bouwmaterialen en (prefab-)elementen.
Opleidingsinformatie
Opleiding timmerman

Opzet van de opleiding

Per week krijg je één dag (meestal op de vrijdag) theorie en doe je vier dagen praktijkervaring op in een bedrijf. Het is daarom van belang dat je een werkgarantie verkrijgt, zodat je zeker bent van drie jaar werken bij een bouwbedrijf. Dat kan door je aan te melden bij het samenwerkingsverband Bouwmensen. Via de website www.bouwmensen.nl kun je contact opnemen om een sollicitatiegesprek aan te vragen. Inschrijven voor deze opleiding doe je bij Landstede MBO én bij het samenwerkingsverband Bouwmensen.

De werkzaamheden in de praktijk worden ondersteund door de theorie op school. Naast de vakmatige theorie krijg je ook de vakken Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap. Verder besteden we veel aandacht aan de kwaliteit van bouwen, klantvriendelijk handelen en veilig werken.

Persoonlijke begeleiding

In de praktijk loop je mee met een erkend leermeester die je de kneepjes van het vak leert. Daarnaast word je op school begeleid door een coach.

Praktijkleren

De opleiding is praktijkgericht. Behalve de theorie op school doe je Proeven van Bekwaamheid in de beroepspraktijk.

Beroepsgericht leren

In elk beroepsveld heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je inventariseert bij elke beroepstaak welke competenties en welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Met je leermeester bespreek je vervolgens de stappen die je moet ondernemen om vakbekwaam te worden.

Jij bent de vakman!

Ambachtelijk vaardige mensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Bouwen, dat spreekt je aan. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt graag samen met anderen. Daar liggen jouw talenten.

Theorie en praktijk sluiten op elkaar aan

Natuurlijk ben je in deze opleiding veel met de praktijk bezig, maar daar hoort ook de nodige theorie bij. We zorgen er voor dat die theorie zo veel mogelijk aansluit op datgene waarmee je bezig bent en je het dus meteen in praktijk kunt brengen. Ook besteden we veel aandacht aan het omgaan met klanten en aan veilig werken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde in het vakkenpakket.
  • Mbo niveau 2-opleiding

Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast de wettelijke bijdrage die je betaalt aan de overheid worden door school kosten in rekening gebracht. Bij deelname aan excursies, gastlessen, beursbezoeken en overige buitenschoolse activiteiten worden vooraf opgegeven bedragen in rekening gebracht. Genoemde activiteiten vormen een essentieel onderdeel van de opleiding. Deelname wordt nadrukkelijk geadviseerd, maar is niet verplicht. Voor de praktijklessen heb je een handgereedschapset en werkkleding nodig. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7919.

Wat maakt deze opleiding uniek?
Locatie
De Sypel 2
De Sypel 2
3842 AE
Harderwijk
088-850 7370

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.