Middenkaderfunctionaris Bouw

Een gebouw ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden: lijkt het jou wat daaraan mee te werken? Als Middenkaderfunctionaris Bouw kun je bij elke fase in het bouwproces betrokken zijn. Wat je precies doet hangt af van de functie die je krijgt, bijvoorbeeld (interieur)ontwerper of werkvoorbereider. Je kunt je bij Landstede MBO specialiseren via een aantal keuzedeelpakketten.

Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Betrokken bij elke fase in het bouwproces

Interieur & Architectuur

Voordat een huis, kantoorpand, fabriek of school gebouwd wordt, moet het ontworpen worden. Daar help jij aan mee. Je bent creatief en weet veel van bouwkundige zaken. Je denkt mee over hoe het er van binnen uit komt te zien. Je houdt je bezig met vorm, kleur, interieurontwerp en aankleding. Je adviseert en helpt bij het voorbereiden van projecten. Je zorgt voor een goede presentatie van je ontwerp, waarmee je opdrachtgevers enthousiast maakt. Soms doe je dat met maquettes en soms met 3D-visualisaties of zelfs Virtual Reality.

Interieur & Biobased

Wanneer wij een huis, kantoor of school gaan ontwerpen, zowel exterieur als interieur, dan houden we rekening met de aarde en alles wat we hiervan gebruiken. Nederland moet in 2050 circulair zijn en jij kan hier een betekenis in hebben. Bij je ontwerp kan je rekening houden met het tegengaan van uitputting van grondstoffen en het beperken van klimaatverandering. Je bent een creatief ontwerper en interieurkundig. Je onderzoekt, kiest en adviseert duurzame/ biobased materialen. Zo verdiep jij je in 'groene' grondstoffen, om daarmee een bijdrage te leveren aan een circulaire economie.



Je sterke punten

Je bent creatief, goed in plannen en in het maken van berekeningen. Je kunt goed met mensen omgaan. Je kunt duidelijke instructies geven en durft mensen aan te spreken als ze slechte kwaliteit leveren. Ook steek je graag de handen uit de mouwen.

 

Aan het werk
  • Je werkt ontwerpen uit.
  • Je voert werkvoorbereiding uit.
  • Je begeleidt nieuwbouw en onderhoudswerk.
  • Je verzamelt, registreert en beheert projectinformatie.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Deze opleiding is competentiegericht opgezet. Een groot deel van de lesweek werk je in groepen aan opdrachten. Je doet dit samen met ongeveer 3 á 4 studenten onder begeleiding van een docent. We leggen je situaties en problemen uit de praktijk voor en je gaat zelf op zoek naar antwoorden en oplossingen. Je zult veel zaken met elkaar of zelfstandig moeten regelen of verwerken. Naast de vakmatige theorie krijg je ook de vakken Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Keuzedelen

Je kunt kiezen uit twee 'keuzedeelpakketten' waarmee je je breder opleidt of waarmee je je juist specialiseert binnen dit vak: Interieur & Architectuur of Interieur & Biobased.

Persoonlijke begeleiding

Tijdens je studie krijg je persoonlijke begeleiding van een coach. Hij of zij neemt periodiek je persoonlijke ontwikkeling door en begeleidt je in het verder ontwikkelen van je talenten.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

In alle 4 de jaren doe je BPV (stage), dit is ongeveer 40% van de opleiding. Je begint met een oriënterende BPV. Je tekent bijvoorbeeld bij een architectenbureau een bouwproject. Of je bereidt je voor bij een aannemer op een te bouwen project. Tijdens de BPV krijg je grote opdrachten die je moet uitvoeren. Het zijn echt momenten waarbij je de opgedane kennis op school, in de praktijk kunt brengen.

Jij bent de assistent ontwerper!

De ontwerpers houden zich bezig met het vormgeven van gebouwen, of dat nu een school is, een fabriek of een woning. Je bent creatief en hebt veel bouwkundige kennis, maar je kijkt verder dan de buitenkant van het gebouw. Je denkt ook goed na over de binnenkant. Je houdt je bezig met de vorm, kleur en het interieur. De mens en zijn gezondheid staan voor jou centraal. Je adviseert en helpt bij het voorbereiden van projecten. Je onderbouwt en presenteert de ontwerpvoorstellen zowel handmatig als virtueel.

Jij bent de organisator!

Het bouwen van een gebouw vraagt veel bedrijfskundige kennis, omdat er veel verschillende partijen moeten samenwerken. Jij bent daarin de spil. Je bent goed in communicatie en samenwerking. Je kunt een goede werksfeer creëren en hebt oog voor de uitvoering. Je beheert het bouwproces, bewaakt de planningen, de kosten en de kwaliteit.

Jij bent de vakman!

Ambachtelijk vaardige mensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Bouwen, dat spreekt je aan. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt graag samen met anderen. Daar liggen jouw talenten.

Het uitstroomprofiel Interieur & Architectuur zit in het vakgebied assistent ontwerper. Interieur & Biobased zit meer in het vakgebied ontwerp en bouwmanagement.

Theorie en praktijk sluiten op elkaar aan

Natuurlijk ben je in deze opleiding veel met de praktijk bezig, maar daar hoort ook de nodige theorie bij. We zorgen er voor dat die theorie zo veel mogelijk aansluit op datgene waar je mee bezig bent, zodat je het meteen in de praktijk kunt brengen. Ook besteden we veel aandacht aan het omgaan met klanten en aan veilig werken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met bij voorkeur wiskunde of natuurkunde in je vakkenpakket.


Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel plaatsingsgesprek aan de hand van een motivatiebrief en enkele voorbereide opdrachten.
    Meeloopdag

Studiekosten

Naast de wettelijke bijdrage die je betaalt aan de overheid worden door school kosten in rekening gebracht. Dit betreffen kosten voor enkele boeken, rekenen, wiskunde- en natuurkunde methodieken, taal, vormgeving, jaarlicenties van projectwijzers en overige bouwgerelateerde software. Verder moet je zelf een laptop aanschaffen die geschikt is voor digitaal aangeboden lesstof. Voor aanvang van het eerste schooljaar en in de startweek krijg je hierover meer informatie.

Bij deelname aan excursies, gastlessen, beursbezoeken en overige buitenschoolse activiteiten worden vooraf opgegeven bedragen in rekening gebracht. Genoemde activiteiten vormen een essentieel onderdeel van de opleiding. Deelname wordt nadrukkelijk geadviseerd, maar is niet verplicht. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 0800 - 0245 666 (gratis).

 

Wat maakt deze opleiding uniek?
Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

  • Hbo Bouwkunde (met verschillende afstudeerrichtingen, zoals: Architectuur, Stedenbouw of Bouwtechniek)
  • Een opleiding voor Uitvoerder & Aannemer (KOB)


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.