Gezel Schilder

Lijkt het je leuk om diverse schildertechnieken onder de knie te krijgen en wil je graag weten hoe je uit de voeten kunt met ondergronden als hout, steen en metaal? Met de opleiding tot gezel schilder word je een echte schilderexpert.

Leerweg
BBL
Duur
2-3 jaar
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Word dé expert op schildergebied

Je werkt aan woningen, kantoorpanden, maar bijvoorbeeld ook aan scholen en ziekenhuizen. Je leert om ondergronden en materialen te beschermen, af te werken en te repareren voordat je begint met verven. Ook leer je behangen en glaszetten.

Of je je nu inzet voor nieuwbouwprojecten of voor het onderhoud van bestaande gebouwen, jij weet er altijd wat moois van te maken. Je vindt het leuk om klanten te adviseren en begeleidt nieuwe medewerkers en leerlingen bij hun werk. Bij grote projecten werk je onder leiding van een uitvoerder, maar bij sommige projecten ben je zelf de teamleider. Goed communiceren is dus heel belangrijk, want je stemt de werkzaamheden af met meerdere partijen.

Heb je deze opleiding afgerond? Dan kun je bij elk schildersbedrijf aan de slag, gespecialiseerd of niet. Natuurlijk kun je ook doorstromen naar een opleiding op niveau-4.



Je sterke punten

Je bent niet bang om je handen flink uit de mouwen te steken. Als gezel schilder heb je namelijk regelmatig met deadlines te maken en daar moet je tegen kunnen. Bij jouw beslissingen houd je rekening met de belangen van je opdrachtgever, maar ook met het werk van collega’s en onderaannemers. Goed overleggen is dus essentieel en er wordt van je verwacht dat je daar proactief mee omgaat. Je bent oplossingsgericht, zorgt ervoor dat de vaart erin blijft én dat jij en je team altijd kwalitatief werk leveren.

 

Aan het werk
  • Je voert schilderwerk en aanverwante werkzaamheden uit.
  • Je voert praktische projectleiding uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Per week ga je 1 dag naar school en werk je 4 dagen bij een erkend leerbedrijf. Het is belangrijk dat je zorgt voor een werkgarantie, zodat je zeker bent van werk tijdens je opleiding. De werkzaamheden in de praktijk worden ondersteund door de theorie op school. Naast de vakmatige theorie krijg je ook de vakken Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Verder besteden we veel aandacht aan de kwaliteit van schilderwerk, klantvriendelijkheid en veilig werken.

Persoonlijke begeleiding

In de praktijk loop je mee met een erkend leermeester die je de kneepjes van het vak leert. Daarnaast word je op school begeleid door een coach.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

De opleiding is praktijkgericht. Behalve de theorie op school doe je diverse praktijkopdrachten in het beroepenveld. Wanneer je al deze opdrachten hebt uitgewerkt, doe je een Proeve van Bekwaamheid.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je inventariseert bij elke beroepstaak welke competenties en welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Met je leermeester bespreek je vervolgens de stappen die je moet ondernemen om vakbekwaam te worden.

Jij bent de vakman!

Ambachtelijk vaardige mensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt graag samen met anderen. Daar liggen jouw talenten.

Theorie en praktijk sluiten op elkaar aan

Natuurlijk ben je in deze opleiding veel met de praktijk bezig. Maar daar hoort ook de nodige theorie bij. We zorgen ervoor dat die theorie zoveel mogelijk aansluit op datgene waar je mee bezig bent en je dit dus meteen in praktijk kunt brengen. Ook besteden we veel aandacht aan het omgaan met klanten en aan veilig werken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemenge leerweg (gl) en theoretische leerweg (tl).
  • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Schilder (niveau 2).

Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Wat maakt deze opleiding uniek?
Vervolgopleiding

Een niveau 4 mbo-opleiding



Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.