Zelfstandig Werkend Kok

Horeca

Mensen verrassen met je kookkunsten, daar ga jij voor! Je leert hoe je verschillende gerechten moet bereiden, bedenkt zelf recepten en stelt menu’s samen. Je zorgt voor een goede voorbereiding, bereidt de gerechten van de gasten en let op de hygiëne. Ook kun je buffetten verzorgen. Jij bent de vakman of vakvrouw die het de gast naar de zin maakt. Je werkt zelfstandig in een team en je draagt gedeeltelijk verantwoordelijkheid voor het bedrijf waar je werkt. Daarnaast zorg je voor de planning, de inkoop en de financiële zaken.Leerweg
BOL/BBL
BBL alleen in Harderwijk
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Je werkt zelfstandig in een team

Tijdens jouw opleiding bij Landstede MBO besteden we aandacht aan het werken in diverse gebieden binnen de Horecabranche. De horecabranche is op zoek naar vakmensen. Je bent medeverantwoordelijk voor het personeelsbeleid en het commerciële, financiële en operationele beleid van je afdeling. Aan het einde van de opleiding ben je een zelfstandig werkend kok, die een keuken kan runnen!Je sterke punten

Je kunt goed in teamverband werken en je hebt gevoel voor dienstverlening. Je bent netjes en zorgvuldig en je hebt geen bezwaar tegen afwisseling in werkdruk en -tijden. Je bent flexibel, je hebt doorzettingsvermogen en communicatief.

Aan het werk
 • Je bereidt gerechten.
 • Je beheert keukenvoorraden.
 • Je vernieuwt en verbetert de dienstverlening in de keuken.
 • Je geeft leiding en voert beheerstaken uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. In deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding.
Omdat iedereen op zijn eigen manier leert, bieden we verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.
In het eerste leerjaar volg je branchegerichte lessen, onder andere waren- en drankenkennis, HACCP en de praktijk. Ook volg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap. In de volgende leerjaren gaan we dieper in op vakspecifieke onderdelen.

Persoonlijke begeleiding

Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroepsveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Een deel van de opleiding bestaat uit BPV (stage) bij een erkend leerbedrijf. Het bedrijf mag je zelf uitzoeken of met behulp van school. Je gaat ieder leerjaar gemiddeld 400 uur op stage. Bij voorkeur ga je ieder leerjaar bij een ander leerbedrijf aan de slag om nieuwe dingen te leren.

Landstede Restaurant

In Harderwijk en Zwolle beschikken we over een eigen Landstede Restaurant. Een echt restaurant, gerund door studenten. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken in het restaurant. Hierbij kun je denken aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

Landstede Partners

Landstede heeft verschillende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, (allround) reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij vookeur diploma Kok.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag
 • Motivatiebrief

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals excursies.
Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen voor Zwolle met 088-850-8128 en voor Harderwijk met 088-850 7800.

 • Leidinggevende (niveau 4)
 • Gespecialiseerd Restaurant Kok


Locaties
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.