Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw

Horeca

Jij bent het gezicht van een horecabedrijf. Je ontvangt, begeleidt en adviseert de gasten. Je zorgt er samen met je collega’s voor dat je gasten een prettig verblijf hebben en tevreden de deur uit gaan. Als professional weet je alles over de gerechten die in de keuken bereid worden en de dranken die je serveert.Leerweg
BOL/BBL
BBL alleen in Harderwijk
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Het gezicht van een horecabedrijf

Beroep

Jij bent het gezicht van een horecabedrijf. Je ontvangt, begeleidt en adviseert de gasten. Je zorgt er samen met je collega’s voor dat je gasten een prettig verblijf hebben en tevreden de deur uit gaan. Als professional weet je alles over de gerechten die in de keuken bereid worden en de dranken die je serveert. Ook ben je betrokken bij het verwerken van administratieve gegevens en bij diverse voorbereidende en afsluitende werkzaamheden. Je bent klantgericht en hebt sociale en commerciële vaardigheden.

Je werkt vooral in de horeca, catering of hotels. De branche wacht op medewerkers met deskundigheid binnen dit vakgebied. Naast de specifieke vakkennis die je opdoet voor dit beroep, kun je tijdens deze opleiding ook kennis opdoen uit andere vakgebieden.Je sterke punten

Je kunt goed werken in teamverband en hebt gevoel voor dienstverlening. Je bent netjes en zorgvuldig en je hebt geen bezwaar tegen afwisseling in werkdruk en -tijden. Je bent commercieel en ondernemend. Je hebt leidinggevende ambities en de behoefte om je verder te ontwikkelen. Je bent flexibel en communicatief.

Aan het werk
 • Je werkt in de bediening.
 • Je bewaakt de voorraad.
 • Je geeft leiding en voert beheerstaken uit.
Opleidingsinformatie

Landstede Restaurant

In Harderwijk en Zwolle beschikken we over een eigen Landstede Restaurant. Een echt restaurant waar à la carte gegeten kan worden voor een aantrekkelijke prijs. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken binnen het restaurant. Hierbij kun je denken aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

Landstede Partners

Landstede heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, (allround) reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Gastheer/Gastvrouw (niveau 2)
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag
 • Motivatiebrief
 • Aanwezigheid open dag

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten (zoals excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen). Deze kosten variëren tussen de €500,- en € 600,- per jaar. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen voor Zwolle met 088–850 8155 en voor Harderwijk met 088-850 7800.

Andere opleidingen van het Landschap Vrij & GastvrijLocaties
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.