Leidinggevende Bediening

Als leidinggevende bediening stuur jij het team aan dat zorgt voor de gasten. Jij zorgt voor een goede personeelsplanning, richt de ruimtes in, verdeelt de taken en houdt in de gaten of alles goed loopt.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Het personeel snel en goed aansturen

Ook op piekmomenten houd jij overzicht. En zijn er toch problemen? Dan weet jij dat direct op te lossen. Ondertussen houd je in de gaten of de voorraad altijd op peil is. Je geeft leiding, maar vindt het geen probleem ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Dankzij jouw perfecte voorbereiding, coördinatie en samenwerking is de bediening perfect verzorgd!

Naast je rol op de werkvloer denk je mee over andere aspecten. Op welke punten kan het werk nóg slimmer georganiseerd worden? Hoe kunnen er kosten bespaard worden? Waar liggen nog commerciële kansen? Ook over dit soort zaken kun jij advies geven aan je manager. Deze opleiding bereidt je voor op dit leuke en veelzijdige beroep. Aan het einde van de opleiding weet jij als geen ander hoe je het restaurant moet runnen!Je sterke punten

Je kunt goed werken in teamverband en hebt gevoel voor dienstverlening. Je bent netjes en zorgvuldig en je hebt geen bezwaar tegen afwisseling in werkdruk en -tijden. Je bent commercieel en ondernemend. Je hebt leidinggevende capaciteiten en de ambitie om je verder te ontwikkelen. Je bent flexibel en communicatief.

Aan het werk
 • Je werkt in de bediening.
 • Je bewaakt de voorraad.
 • Je bestelt en beheert de voorraad.
 • Je doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart.
 • Je geeft leiding en voert beheerstaken uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. In deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Omdat iedereen op zijn eigen manier leert, bieden wij verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.

In het eerste leerjaar volg je branchegerichte lessen, onder andere waren- en drankenkennis, HACCP en de praktijk. Ook krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap. In de volgende leerjaren gaan we dieper in op vakspecifieke onderdelen.

Persoonlijke begeleiding

Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

Voor elk beroep heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Een deel van de opleiding bestaat uit BPV (stage) bij een erkend leerbedrijf. Dit bedrijf mag je zelf uitzoeken of met hulp van school. Je gaat ieder leerjaar gemiddeld 400 uur op stage. Bij voorkeur ga je elke keer bij een ander leerbedrijf aan de slag om nieuwe dingen te leren.

Landstede Restaurant

In Zwolle beschikken we over een eigen Landstede Restaurant. Een echt restaurant, gerund door studenten. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken in het restaurant. Denk hierbij aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

Landstede Partners

Landstede heeft verschillende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Hogere Hotelschool
 • Lerarenopleiding Consumptieve Technieken


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.