Kok

Horeca

Je werkt in de keuken van een restaurant. Je zorgt samen met je collega’s, voor en achter de schermen, dat gasten een prettig en aangenaam verblijf hebben en met een voldaan gevoel het restaurant verlaten. Je verzorgt de voorbereidende werkzaamheden en tijdens de lunch en het diner bereid je de maaltijden van de gasten.Leerweg
BOL/BBL
BBL alleen in Harderwijk
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Werken in de keuken van een restaurant

Beroep

Je werkt in de keuken van een restaurant. Je zorgt samen met je collega’s, voor en achter de schermen, dat gasten een prettig en aangenaam verblijf hebben en met een voldaan gevoel het restaurant verlaten. Je verzorgt de voorbereidende werkzaamheden en tijdens de lunch en het diner bereid je de maaltijden van de gasten. Dat doe je met een goede warenkennis en natuurlijk let je op de hygiëne. Ook kun je buffetten verzorgen en aan tafel gerechten bereiden.

Jij bent de vakman of vakvrouw die het de gast naar de zin maakt! Tijdens jouw opleiding bij Landstede MBO besteden we ook aandacht aan het werken in de diverse gebieden binnen de branche. De branche wacht op medewerkers met een goede deskundigheid. Naast de specifieke vakkennis die je opdoet voor dit beroep, kun je tijdens deze opleiding ook kennis opdoen uit andere vakgebieden. Er zijn combinaties met veel vakgebieden mogelijk.Je sterke punten

Je kunt goed werken in teamverband en je hebt gevoel voor dienstverlening. Je bent netjes en zorgvuldig en je hebt geen bezwaar tegen afwisseling in werkdruk en -tijden. Je bent flexibel en je kunt goed overleggen en samenwerken.

Aan het werk
 • Je bereidt gerechten.
 • Je beheert keukenvoorraden.
Opleidingsinformatie

Landstede Restaurant

In Harderwijk en Zwolle beschikken we over een eigen Landstede Restaurant. Een echt restaurant waar à la carte gegeten kan worden voor een aantrekkelijke prijs. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken binnen het restaurant. Hierbij kun je denken aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

Landstede Partners

Landstede heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, (allround) reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Zwolle: 20
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag
 • Motivatiebrief
 • Aanwezigheid open dag

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten (zoals excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen). Deze kosten variëren tussen de € 500,- en € 700,- per jaar. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen voor Zwolle met 088–850 8155 en voor Harderwijk met 088-850 7800.

NIEUW: leergang Aankomend Kok

Ben je 18 jaar of ouder en wil je snel aan de slag als kok? In onze nieuwe leergang Aankomend Kok leer je binnen drie maanden de basisvaardigheden, zodat je snel aan het werk kunt. 

Locaties
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.