Gastheer/Gastvrouw

Horeca

In de horeca ben jij de vakman of vakvrouw die het de gast naar de zin maakt! In een restaurant, congrescentrum of ander horecabedrijf heet jij gasten welkom, geeft hen uitleg en advies en zorgt dat ze er een prettig verblijf hebben. Jij luistert naar hun wensen en zorgt dat die worden vervuld.Leerweg
BOL/BBL
BBL alleen in Harderwijk
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Goede service is belangrijk in de horeca

Beroep

In de horeca ben jij de vakman of vakvrouw die het de gast naar de zin maakt! In een restaurant, congrescentrum of ander horecabedrijf heet jij gasten welkom, geeft hen uitleg en advies en zorgt dat ze er een prettig verblijf hebben. Jij luistert naar hun wensen en zorgt dat die worden vervuld. Je weet veel over de samenstelling en bereidingswijze van gerechten. Ook ben je er medeverantwoordelijk voor dat de voorraden op peil zijn. Is er iets bijna op? Dan zorg jij dat er een nieuwe bestelling wordt gedaan.

In deze opleiding krijg je natuurlijk veel horecavakkennis en we gaan uitgebreid in op het verlenen van een goede service. We laten je op een praktische manier kennismaken met de verschillende aspecten en mogelijkheden binnen het vakgebied. Als je wilt kun je ook kennis opdoen uit andere vakgebieden. Laat weten wat je wilt: we kunnen combinaties maken met veel vakgebieden!Je sterke punten

Je steekt graag de handen uit de mouwen, bent representatief, klantgericht en kunt goed werken in teamverband. Je bent netjes en houdt van afwisseling. Je kunt goed tegen werkdruk en hebt geen moeite met wisselende werktijden.

Aan het werk
 • Je werkt in de bediening.
 • Je bewaakt de voorraad.
Opleidingsinformatie

Landstede Restaurant

In Harderwijk en Zwolle beschikken we over een eigen Landstede Restaurant. Een echt restaurant waar à la carte gegeten kan worden voor een aantrekkelijke prijs. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken binnen het restaurant. Hierbij kun je denken aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

Landstede Partners

Landstede heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, (allround) reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag
 • Motivatiebrief
 • Aanwezigheid open dag

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten (zoals excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen). Informeer hiernaar bij de opleiding. Deze kosten variëren tussen de € 500,- en € 700,- per jaar. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen voor Zwolle met 088–850 8155 en voor Harderwijk met 088-850 7800.

Andere opleidingen van het Landschap Vrij & GastvrijLocaties
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.