Manager Transport & Logistiek

Logistieke Dienstverlening

Een belangrijke uitdaging in de logistiek is: de opslagtijd zo kort mogelijk houden. Als manager transport & logistiek ga jij daarvoor. Je bent daarbij verantwoordelijk voor het totaalplaatje. Van de inkoop, de ontvangst, de opslag, de warehousing tot en met het transport. Jij coördineert al deze zaken. Daardoor zorg jij ervoor dat iedereen goed samenwerkt en het materieel beschikbaar is.Leerweg
BOL
Duur
3-4 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij houdt de opslagtijd zo kort mogelijk

Dankzij jou zijn de voorraden precies groot genoeg en wordt de juiste transportwijze gebruikt. Ook ben jij verantwoordelijk voor de administratieve en financiële kant. Jij bewaakt bijvoorbeeld of alles binnen het budget past, zonder dat er op kwaliteit wordt ingeleverd. Je bent de spin in het web en daardoor het aanspreekpunt voor logistiek medewerkers en logistiek teamleiders, planners en anderen waaraan je leidinggeeft.

Je onderhoudt contact met (mogelijke) opdrachtgevers en werkt samen met hen nieuwe ideeën uit voor slimmere opslag en vervoer. Op basis van jouw informatie kan het management beslissen over eventuele investeringen of over de koers van jouw organisatie. Je kunt na deze studie werken bij een expeditiebedrijf, een beroepsgoederenvervoerder, een eigen vervoerder, verlader of een logistiek dienstverlener. Ook zijn er nog genoeg andere branches waar je logistieke kennis goed van pas kan komen.Je sterke punten

Je bent resultaatgericht en stelt hoge eisen aan jezelf. Je bent sociaal en goed in samenwerken. Het lukt je om klanten, leveranciers en collega’s te overtuigen en enthousiast te maken. Je bent flexibel en weet plotselinge problemen snel op te lossen.

Aan het werk
 • Je stuurt het logistieke proces aan.
 • Je voert managementtaken uit.
 • Je organiseert processen in de opslag- en transportomgeving.
 • Je voert personeelsbeleid uit.
 • Je verricht commerciële activiteiten.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. Een groot deel van de opleiding breng je door in de praktijk door bijvoorbeeld beroepspraktijkvorming (BPV) te doen. Maar ook krijg je les van gastdocenten en ga je regelmatig op excursie. De opleiding kun je afhankelijk van je tempo in meer of minder tijd afronden. Je krijg vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.
Een groot deel van de opleiding breng je door in de praktijk door bijvoorbeeld beroepspraktijkvorming (BPV) te doen. Maar ook krijg je les van gastdocenten en ga je regelmatig op excursie. De opleiding kun je afhankelijk van je tempo in meer of minder tijd afronden. Je krijg vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leer Plan' (ILP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Tijdens de opleiding leer je door het uitvoeren van praktijkgerichte opdrachten, de zogenaamde leerwerkprestaties. Om deze opdrachten te kunnen uitvoeren krijg je lessen op school van de docent, maar ook gastlessen van mensen uit de praktijk. Ook gaan we bij verschillende bedrijven op excursie om van de praktijk te leren.

Als je een BOL-opleiding doet, doe je ook praktijkervaring op tijdens de BPV (= stage). Je werkt dan in een bedrijf of organisatie. Ook in het eerste jaar maak je al kennis met de praktijk tijdens een stage. In totaal loop je tijdens je opleiding zo’n 1.600 uur stage. In overleg met je coach zoek je zelf een geschikt stagebedrijf, of krijg je hulp van school. Ook een stage in het buitenland is bij sommige opleidingen mogelijk.

Specialiseren

Hoewel een beroepsopleiding opleidt voor één of meerdere specifieke beroepen, heb je misschien je eigen ideeën over je toekomstige baan. Ook kan het zijn dat je gewoon interesse hebt om zaken te leren uit andere beroepsvelden. Door het leren in Landschappen zijn er diverse combinaties mogelijk. De eerste afspraken hierover maken we samen tijdens het plaatsingsgesprek. Natuurlijk kun je tijdens je opleidingstraject je keuze aanpassen of uitbreiden.

Een opleidingslocatie met alle kennis én faciliteiten

Er wordt in de opleiding veel aan opdrachten gewerkt in de praktijk. Zowel in Zwolle als in Harderwijk beschikt het Landschap Transport & Logistiek over een volledig ingerichte praktijkruimte. We werken nauw samen met Van Buuren Opleidingen. Van Buuren is een verkeersschool voor alle rijbewijzen, transportopleidingen en vakdiploma’s.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een mbo-diploma (niveau 3).
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7800.

Vervolgopleiding

Na het behalen van het diploma Manager Transport & Logistiek heb je de mogelijkheid om een transportondernemersdiploma aan te vragen.

Diverse hbo-opleidingen, zoals:

 • Technische Vervoerskunde
 • Logistics Management
 • Logistics Engineering
 • Commerciële Economie (CE)
 • Bedrijfseconomie (BE)
 • International Business and Languages


Locaties
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.