Chauffeur Wegvervoer

Als chauffeur wegvervoer is de vrachtauto jouw werkplek. Je ziet nog eens wat van de wereld en komt met allerlei mensen in aanraking. Het soort vrachtauto hangt af van de lading, maar jij kunt overweg met allerlei voertuigen. Bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, trekker-opleggercombinatie, veewagen, koelwagen of tankwagen. Je vervoert lading tussen één of meerdere laad- en losplaatsen. Dat doe je binnen en soms ook buiten Nederland.

Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
De vrachtwagen als werkplek

Je bent bij het hele proces betrokken. De lading moet je zo efficiënt mogelijk laden en zekeren, vervoeren en lossen. Je maakt een routeplanning en houdt daarbij rekening met de verplichte rij- en rusttijden. Daarnaast regel je zelf klein onderhoud aan de vrachtauto en houd je de vervoersadministratie bij.

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een transportonderneming, een eigen vervoerder of een ander bedrijf met een transportafdeling. Je hebt als chauffeur wegvervoer veel verantwoordelijkheden. Je zorgt ervoor dat je lading volgens afspraak en op tijd bij de klant is. Je bent verantwoordelijk voor de vrachtauto, de lading, en voor de veiligheid van de medeweggebruikers en jezelf. En door zuinig te rijden belast je het milieu niet onnodig. Je werkt voornamelijk zelfstandig. Je vertegenwoordigt je werkgever bij de klanten en op de weg. Door jouw gedrag en uiterlijk ben je het visitekaartje van het bedrijf!

Tijdens de opleiding krijg je les bij Van Buuren aan de Marsweg 3 in Zwolle.Je sterke punten

Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel, kunt zelfstandig werken en hebt geen moeite met flexibele werktijden. Je bent altijd servicegericht en initiatiefrijk. Ook onder druk, bijvoorbeeld door files, houd jij je hoofd koel.

Aan het werk
  • Je laadt en lost goederen.
  • Je vervoert goederen.
  • Je bereidt een rit voor en handelt deze af.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. Je krijgt ook les van gastdocenten en je gaat op excursies. Je krijgt vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Je gaat één dag per week naar school. Daarnaast werk je vier dagen bij een bedrijf. Je kunt alleen werken bij een door het SBB erkend en geaccrediteerd bedrijf in deze branche. Naast de lessen op school (onder andere vakbekwaamheid chauffeur) haal jij rijbewijs CE bij een erkende rijschool. Heb je alle werkprocessen, de Proeve van Bekwaamheid, Loopbaan en Burgerschap, Nederlands, Duits en Engels behaald, dan ontvang je jouw diploma.

Specialiseren

Hoewel een beroepsopleiding opleidt voor één of meerdere specifieke beroepen, heb je misschien je eigen ideeën over je toekomstige baan. Ook kan het zijn dat je gewoon interesse hebt om zaken te leren uit andere beroepenvelden. Door het leren in Landschappen zijn er diverse combinaties mogelijk. De eerste afspraken hierover maken we samen tijdens het kennismakingsgesprek. Natuurlijk kun je tijdens je opleidingstraject je keuze aanpassen of uitbreiden.

Persoonlijke begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je nauw contact houdt.

Een opleidingslocatie met alle kennis én faciliteiten

Er wordt in de opleiding veel aan opdrachten gewerkt in de praktijk. Zowel in Zwolle als in Harderwijk beschikt het Landschap Transport & Logistiek over een volledig ingerichte praktijkruimte. We werken nauw samen met Van Buuren Opleidingen. Van Buuren is een verkeersschool voor alle rijbewijzen, transportopleidingen en vakdiploma’s.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel kennismakingsgesprek.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Verschillende vakspecifieke opleidingen of cursussen.Locaties
De Sypel 2
De Sypel 2
3842 AE
Harderwijk
088-850 7370

Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.