Chauffeur Wegvervoer

Wegvervoer

Als chauffeur wegvervoer is de vrachtauto jouw werkplek. Je ziet nog eens wat van de wereld en komt met allerlei mensen in aanraking. Het soort vrachtauto hangt af van de lading, maar jij kunt overweg met allerlei voertuigen. Bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, trekker-opleggercombinatie, veewagen, koelwagen of tankwagen. Je vervoert lading tussen één of meerdere laad- en losplaatsen.Leerweg
BBL
Duur
1-2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
De vrachtwagen als werkplek

Beroep

Als chauffeur wegvervoer is de vrachtauto jouw werkplek. Je ziet nog eens wat van de wereld en komt met allerlei mensen in aanraking. Het soort vrachtauto hangt af van de lading, maar jij kunt overweg met allerlei voertuigen. Bijvoorbeeld een bakwagen met of zonder aanhanger, trekker-opleggercombinatie, veewagen, koelwagen of tankwagen.

Je vervoert lading tussen één of meerdere laad- en losplaatsen. Dat doe je binnen en soms ook buiten Nederland. Je bent bij het hele proces betrokken. De lading moet je zo efficiënt mogelijk laden en zekeren, vervoeren en lossen. Je maakt een routeplanning en houdt daarbij rekening met de verplichte rij- en rusttijden. Daarnaast regel je zelf klein onderhoud aan de vrachtauto en houd je de vervoersadministratie bij.

 Na deze opleiding kun je aan de slag bij een transportonderneming, een eigen vervoerder of een ander bedrijf met een transportafdeling. Je hebt als chauffeur wegvervoer veel verantwoordelijkheden. Je zorgt ervoor dat je lading volgens afspraak en op tijd bij de klant is. Je bent verantwoordelijk voor de vrachtauto, de lading, en voor de veiligheid van de medeweggebruikers en jezelf. En door zuinig te rijden belast je het milieu niet onnodig. Je werkt voornamelijk zelfstandig. Je vertegenwoordigt je werkgever bij de klanten en op de weg. Door jouw gedrag en uiterlijk ben je het visitekaartje van het bedrijf!

Je sterke punten

Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel, kunt zelfstandig werken en hebt geen moeite met flexibele werktijden. Je bent altijd servicegericht en initiatiefrijk. Ook onder druk, bijvoorbeeld door files, hou jij je hoofd koel.

Aan het werk
  • Je laadt en lost goederen.
  • Je vervoert goederen.
  • Je bereidt een rit voor en handelt deze af.
Opleidingsinformatie

Een opleidingslocatie met alle kennis én faciliteiten

Er wordt in de opleiding veel aan opdrachten gewerkt in de praktijk. Zowel in Zwolle als in Harderwijk beschikt Landstede Transport & Logistiek over een volledig ingerichte praktijkruimte. Het Landschap Transport & Logistiek van Landstede MBO werkt nauw samen met Van Buuren Opleidingen. Van Buuren is een verkeersschool voor alle rijbewijzen, transportopleidingen en vakdiploma’s.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basis beroepsgerichte leerweg (bl), kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl)
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het intakegesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten. Voor meer informatie over studiekosten kun bellen met de administratie in Harderwijk 088-850 7972.

Verschillende vakspecifieke opleidingen of cursussen.Locaties
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.