Monteur Werktuigkundige Installaties

Word jij de handige, breed opgeleide, hulpvaardige monteur met oog voor kwaliteit? Als monteur werktuigkundige installaties leg je gas- en watersystemen aan, maar ook centrale verwarming, ventilatie, riolering, dakbedekking, brandbestrijding- en regenafvoersystemen. Je pleegt ook onderhoud en doet reparaties.

Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
2
Plaats

Westeinde 100 is in het gebouw van de Techniek Academie.

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Technische klussen van kwaliteit

Bij het aanleggen van de installaties moet je de aandacht erbij hebben. Jij werkt secuur en houdt de kwaliteit van je werk goed in de gaten. Het gaat om de veiligheid van mensen, dus kwaliteit is erg belangrijk. Je werkt zelfstandig onder leiding van een ervaren collega of leidinggevende. Komen jij en je collega een probleem tegen tijdens het werk? Samen bedenken jullie een oplossing om de klus in goede banen te leiden.

Soms doe je al wat voorbereidende werkzaamheden in de werkplaats van je werkgever, maar eigenlijk werk je steeds op een locatie elders. Je gaat aan de slag op verschillende openbare plekken, zoals ziekenhuizen, kantoren en scholen. Ook werk je vaak bij mensen thuis.Je sterke punten

Veiligheid en kwaliteit is iets waar jij áltijd mee bezig bent tijdens je werk. Je voelt je dan ook verantwoordelijk voor de klus die je uitvoert. Heb je een opdracht gekregen die volgens jou niet klopt? Dan geef je dit aan bij je leidinggevende of zorg je voor een oplossing. Je hebt een klantvriendelijke houding en kunt goed samenwerken. Ook heb je technisch inzicht.

Aan het werk
  • Je installeert werktuigkundige installaties.
  • Je voert installatiewerk uit aan werktuigkundige installaties in de woning- en utiliteitsbouw.
Opleidingsinformatie

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur bij een SBB-erkend leerbedrijf en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bij deze opleiding behaal je ook het VCA-basis diploma.

Aan de slag

Als monteur werktuigkundige installaties kun je aan het werk bij installatiebedrijven die installaties voor gas, water, centrale verwarming en riolering aanleggen of onderhouden.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.