Monteur Werktuigkundige Installaties

Werktuigkundige Installatietechniek

Ben jij technisch aangelegd én kun je nauwkeurig werken? Dan is deze opleiding iets voor jou! Als monteur werktuigkundige installaties leg je gas- en watersystemen aan, maar ook centrale verwarming, ventilatie, riolering, dakbedekking, brandbestrijding en regenafvoersystemen. Je pleegt ook onderhoud en doet reparaties. Soms doe je al wat voorbereidende werkzaamheden in de werkplaats van je werkgever. Je werkt zelfstandig onder leiding van een ervaren collega, bedrijfsleider of leidinggevende.Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
2
Plaats

Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
https://cms.landstedegroep.nl/umbraco/#tab13Technische klussen van kwaliteit

Bij het aanleggen van de installaties komt een hoop nauwkeurigheid kijken. Jij werkt precies en houdt de kwaliteit van je werk goed in de gaten. Het gaat om de veiligheid van mensen, dus kwaliteit is erg belangrijk. Komen jij en je collega een probleem tegen tijdens het werk? Samen bedenken jullie een oplossing om de klus in goede banen te leiden. Je werkt niet op één plek, maar gaat aan de slag op verschillende openbare plekken, zoals ziekenhuizen, kantoren en scholen. Ook werk je vaak bij mensen thuis.Je sterke punten

Veiligheid en kwaliteit is iets waar jij áltijd mee bezig bent tijdens je werk. Je voelt je dan ook verantwoordelijk voor de klus die je uitvoert. Heb je een opdracht gekregen die volgens jou niet klopt? Dan geef je dit aan bij je leidinggevende of zorg je voor een oplossing. Je hebt een klantvriendelijke houding en kunt goed samenwerken. Ook heb je technisch inzicht.

Aan het werk
  • Je installeert werktuigkundige installaties.
  • Je voert installatiewerk uit aan werktuigkundige installaties in de woning- en utiliteitsbouw.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur bij een SBB erkend leerbedrijf en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het VCA-certificaat waarmee je aantoont dat je kennis hebt van de veiligheidsaspecten op een bouwplaats.

Aan de slag

Als monteur werktuigkundige installaties kun je werk vinden in installatiebedrijven die installaties voor gas, water, centrale verwarming en riolering aanleggen of onderhouden.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek
  • Meeloopdag

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of de Techniek Academie betaald. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie.

Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.