Monteur Werktuigkundige Installaties

Werktuigkundige Installatietechniek

In woningen, flats en utiliteitsgebouwen (dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen) help jij mee met de aanleg van installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie, brandpreventie en riolering.Leerweg
BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Installaties voor gas, water en cv aanleggen

Beroep

In woningen, flats en utiliteitsgebouwen (dit zijn bijvoorbeeld ziekenhuizen, kantoorgebouwen en scholen) help jij mee met de aanleg van installaties voor gas, water, centrale verwarming, ventilatie, brandpreventie en riolering. Je kunt deze niet alleen aanleggen, maar ook onderhouden en aanpassen bij bijvoorbeeld een verbouwing of renovatie. Je hebt een brede algemene basiskennis als het gaat om installaties voor gas, water, cv, ventilatie en riolering.

Je werkt als monteur werktuigkundige installaties meestal bij een installatiebedrijf en hebt hier een uitvoerende rol. Je werkt onder begeleiding van een collega, zoals een eerste monteur of een direct leidinggevende. Bij onbekende situaties raadpleeg je je leidinggevende.

Deze opleiding wordt in samenwerking met én op de locatie van De Techniek Academie in Harderwijk aangeboden.Je sterke punten

Je bent nauwkeurig en zorgvuldig en kunt goed problemen oplossen. Daarnaast heb je goede sociale en communicatieve vaardigheden. Deze heb je nodig om goed samen te werken met je collega’s en leidinggevenden.

Aan het werk
 • Je installeert werktuigkundige installaties.
 • Je voert installatiewerk aan werktuigkundige installaties in de woning- en utiliteitsbouw uit.
Opleidingsinformatie

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het VCA-certificaat, waarmee je aantoont dat je kennis hebt van de veiligheidsaspecten op een bouwplaats..

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald, net als je salaris. Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Vervolgopleiding
 • Eerste Monteur Werktuigkundige Installaties (niveau 3)
 • Servicemonteur Werktuigkundige Installaties (niveau 3)


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.