Eerste Monteur Woning

Mensen uit de brand helpen met jouw technisch inzicht? Dat kun je als eerste monteur woning. En je laat letterlijk ‘de klant niet in de kou staan’. Als je deze functie hebt, leg je werktuigkundige installaties aan. Denk aan verwarming, ventilatie, riolering, dakbedekking en gas- en watersystemen. Je legt ze niet alleen aan, je onderhoudt en repareert ze ook. Met jouw werk vervul je een behoefte of los je een probleem op. Dit doe je in woningen, flats en openbare gebouwen zoals ziekenhuizen en kantoren.

Leerweg
BBL
Duur
3 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats

Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Werktuigkundige installaties aanleggen

Meestal werk je op locatie, maar soms doe je al wat voorbereidende werkzaamheden in de werkplaats van je werkgever. Je bent geïnteresseerd in techniek en dat moet ook wel; er komen steeds weer nieuwe producten op de markt. Als eerste monteur werk je met tekeningen en schema’s waarin veel kleine details staan en met technische termen die je moet kennen. Gelukkig werk je nauwkeurig en zie je het meteen als iets in een installatie niet klopt.Je sterke punten

Je voelt je verantwoordelijk over je eigen werk en houdt tijdens de klus de veiligheid goed in de gaten. Kwaliteit en nauwkeurigheid vind je belangrijk en je hebt technisch inzicht. Omdat je veel met klanten werkt, is het belangrijk dat je een klantvriendelijke houding hebt. Samenwerken is voor jou ook geen probleem.

Aan het werk
 • Je installeert werktuigkundige installaties.
 • Je begeleidt installatiewerk aan werktuigkundige installaties in de woningbouw en voert het werk uit.
 • Je voorkomt het vrijkomen van koolmonoxide bij gasverbrandingsinstallaties.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheden en gedrag.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur bij een SBB-erkend leerbedrijf en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Aan de slag

Met deze opleiding kun jij aan het werk als loodgieter bij een bedrijf of later een eigen loodgietersbedrijf beginnen.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Monteur Werktuigbouwkundige Installaties.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.
 • Meeloopdag.
 • AMN Talentscan

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald, net als je salaris. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie. Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Vervolgopleiding
 • Een technische mbo-opleiding op niveau 4


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.