Monteur Mechatronica

Mechatronica

Word jij enthousiast van techniek? Dan is deze opleiding iets voor jou! Als monteur mechatronica werk je aan machines, apparaten en constructies. Je maakt ze, past ze aan of stelt ze af. Je begint met een tekening en kunt allerlei materialen en onderdelen bewerken om ze in de goede vorm of grootte te krijgen. Ook het elektrische gedeelte verzorg jij. Je bent een veelzijdige technicus die ook verstand heeft van pneumatiek, hydrauliek en PLC-techniek.Leerweg
BOL/BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats

Westeinde 100 is het gebouw van De Techniek Academie

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Vindingrijk én gek op techniek?

Met dit diploma kun je werken bij een machinefabriek, toeleveringsbedrijf, een service- en onderhoudsbedrijf of bij een technische dienst van een bedrijf of instelling. Je werkt als (aankomend) service-, onderhouds-, of storingsmonteur. Ook kun je werken als monteur montage op een technische productieafdeling. Je doet je werk onder begeleiding van een hoofd technische dienst en/of een ervaren monteur.

In de BOL-variant kan deze brede opleiding je helpen om jouw weg te vinden in de veelzijdige wereld van techniek. Je kunt je op veel technische vlakken oriënteren en ook als je dan besluit te switchen, is je studietijd niet verloren.Je sterke punten

Voor dit beroep moet je in eerste instantie een brede technische belangstelling hebben. Je houdt van monteren en stellen, constructies maken, machines opbouwen, deze aansluiten en in bedrijf te stellen. Je bent nauwkeurig, want de producten die je maakt moeten precies passen en heel betrouwbaar zijn. Je kunt goed met anderen samenwerken.

Aan het werk
 • Je maakt elektrotechnische- en mechatronische producten.
 • Je bouwt montageondergrond.
 • Je voert mechatronisch onderhoud uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers willen veelzijdige mensen die verstand hebben van veel verschillende technieken op het gebied van mechatronica en die op veel disciplines ingezet kunnen worden. Daarom krijg je een brede, afwisselende opleiding met verschillende technieken, zoals constructiewerk, verspanen, elektrotechniek en besturingstechniek.

Iedereen leert hierbij op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren.

De BBL-opleiding bestaat uit werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur (bij een SBB-erkend leerbedrijf) en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien dat je ook over veel pneumatische kennis beschikt.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.
 • Meeloopdag.
 • AMN Talentscan

Studiekosten

BOL
Naast de wettelijke bijdrage die je betaalt aan de overheid worden door de school kosten in rekening gebracht. Dit zijn kosten voor bijvoorbeeld boeken/readers, licenties en eventueel gereedschappen en werkkleding. Verder moet je een laptop hebben die geschikt is voor je opleiding. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie.

Bij deelname aan excursies, beursbezoeken en overige buitenschoolse activiteiten worden vooraf opgegeven bedragen in rekening gebracht. Genoemde activiteiten vormen een essentieel onderdeel van je opleiding. Deelname wordt uitdrukkelijk geadviseerd, maar is niet verplicht.

BBL
Voor de BBL-variant van deze opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie.

Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.