Monteur Mechatronica

Mechatronica

Ben jij vindingrijk én gek op techniek? Dan is deze opleiding iets voor jou! Als monteur mechatronica werk je aan machines, apparaten en constructies. Je maakt ze, past ze aan of stelt ze af. Je begint met een tekening en kunt allerlei materialen en onderdelen bewerken om ze in de goede vorm of grootte te krijgen. Ook het elektrische gedeelte verzorg jij. Je bent een veelzijdige technicus die ook verstand heeft van pneumatiek, hydrauliek en PLC-techniek.Leerweg
BOL/BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Vindingrijk én gek op techniek?

Met dit diploma kun je onder meer werken bij een machinefabriek, toeleveringsbedrijf, een service- en onderhoudsbedrijf of bij een technische dienst van een bedrijf of instelling. Je werkt als (aankomend) service-, onderhouds-, of storingsmonteur. Ook kun je werken als monteur montage op een technische productieafdeling. Je doet je werk onder begeleiding van een hoofd technische dienst en/of een ervaren monteur.Je sterke punten

Voor dit beroep moet je in eerste instantie een brede technische belangstelling hebben. Je houdt van monteren en stellen, constructies maken, machines opbouwen, deze aansluiten en in bedrijf te stellen. Je bent nauwkeurig, want de producten die je maakt moeten precies passen en heel betrouwbaar zijn. Je kunt goed met anderen samenwerken.

Aan het werk
  • Je maakt elektrotechnische- en mechatronische producten.
  • Je bouwt montageondergrond.
  • Je voert mechatronisch onderhoud uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Werkgevers willen veelzijdige mensen die verstand hebben van veel verschillende technieken op het gebied van mechatronica en die op veel disciplines ingezet kunnen worden. Daarom krijg je een brede, afwisselende opleiding met verschillende technieken, zoals constructiewerk, verspanen, elektrotechniek en besturingstechniek. De opleiding bestaat uit het opdoen van vaardigheden, het leren van theorie als ondersteuning voor de praktijk en het functioneren als monteur mechatronica. Tijdens je opleiding toetsen we regelmatig in hoeverre je in je opleiding vordert en je sluit je leertraject af met een Proeve van Bekwaamheid.

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Bij de BPV is er sprake van een lint-BPV of een blok-BPV. Beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren. De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een SBB erkend leerbedrijf.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studieaangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl), kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel Plaatsingsgesprek
  • Meeloopdag

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten (zoals de introductieweek (BOL, excursies e.d.)) en voor voorzieningen, zoals: het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300,- voor leerjaar 1 en 2.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie worden betaald, net als je salaris. Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.