Eerste Monteur Mechatronica

Mechatronica

Liften, kopieerapparaten, sorteermachines, transportbanden: veel ‘gewone’ apparaten zijn eigenlijk behoorlijk ingewikkelde machines. Verschillende takken van sport in de techniek komen er in samen. Om ze te kunnen bouwen moet je verstand hebben van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, pneumatiek, hydrauliek, ICT én meet- en regeltechniek. Jij hebt die enorm brede technische kennis in huis en kunt daardoor van a tot z betrokken zijn bij het maken en onderhouden van machines. Eenvoudige, maar ook complexe machines die tot op een honderdste van een millimeter nauwkeurig werken.Leerweg
BOL/BBL
Duur
2-3 jaar
Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats
Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Van a tot z betrokken bij machines

Je werkt bij een bedrijf dat deze apparaten bouwt of samenstelt. Het kan gaan om nieuwe machines, maar ook om het aanpassen van bestaande. Je denkt dan mee over de onderdelen die nodig zijn, monteert deze, stelt alles af en zorgt dat het gebruikt kan worden. Meestal werk je bij je werkgever, maar soms moet je ook het eindproduct installeren en gebruiksklaar maken bij een klant. Vaak voer je zelfstandig je taken uit, bij grote of ingewikkelde projecten assisteer je de allround machinebouwer.Je sterke punten

Voor dit vak moet je technisch en heel precies zijn, en geconcentreerd kunnen werken. Je houdt je aan procedures en voorschriften. Aan de andere kant ben je juist creatief, bijvoorbeeld als je een oplossing voor een probleem moet verzinnen. Je bent leergierig en gedreven. Pas als de installatie goed werkt ben jij tevreden. Je bent zelfstandig en neemt zelf initiatief, maar kunt ook goed samenwerken met je leidinggevende, collega’s en met je klanten. Ingewikkelde zaken weet je hen namelijk op een heldere manier uit te leggen.

Aan het werk
 • Je maakt elektrotechnische- en mechatronische producten.
 • Je installeert en test mechatronische producten.
 • Je onderhoudt mechatronische producten.
 • Je begeleidt werkzaamheden.
Opleidingsinformatie

Beroepspraktijkvorming en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Bij de BPV is er sprake van een lint-BPV of een blok-BPV. Beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren. De BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor minimaal 16 uur per week of meer bij een SBB erkend leerbedrijf.

Opzet van de opleiding

Deze BBL-opleiding kun je volgen als je naast de opleiding een arbeidsovereenkomst hebt voor 16 uur per week of meer, bij een door de SBB erkend leerbedrijf.

Alle opleidingen binnen het Landschap Techniek & Innovatie werken met laptops. Je krijgt meer informatie over vereiste specificaties en aanschaf van een laptop wanneer je je aanmeldt voor een opleiding.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach én je leerbedrijf bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met persoonlijke zaken.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag in de productie, maar je kunt je ook verdiepen in het ontwerpen. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Je wordt getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo`n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien ook over veel pneumatische kennis te beschikken.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Monteur Elektrotechnische Installaties en systemen (niveau 2)
 • Diploma Monteur Mechatronica (niveau 2)
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag

Studiekosten BOL

Naast het lesgeld (alleen vanaf 18 jaar) betaal je een bijdrage voor activiteiten zoals de introductieweek, excursies en voor voorzieningen als het boekenfonds, VCA en readers. Deze kosten variëren per leerjaar en bedragen ongeveer € 300 voor leerjaar 1, 2 en 3.

Studiekosten BBL

Voor een BBL-opleiding geldt, dat de opleidingskosten door het bedrijf of De Techniek Academie wordt betaald, net als je salaris.

Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 78 97.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.