Eerste Monteur Mechatronica

Wil jij je volledig vastbijten in hoe machines werken? Wil je je focussen op zowel de werking van diverse producten als op de besturing en elektronica ervan? Dan is de opleiding Eerste Monteur Mechatronica echt iets voor jou. Voorheen had je aparte opleidingen voor mechatronica en elektrotechniek, waardoor je vooraf moest kiezen welke van deze twee richtingen je op wilde. Nu niet meer! De disciplines komen in de praktijk en nu dus ook in je opleiding steeds meer bij elkaar.

Leerweg
BBL
Duur
2-3 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats

Westeinde 100 is het gebouw van De Techniek Academie.

Voorheen: Eerste monteur elektrotechnische systemen

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Vindingrijk én geïnteresseerd in techniek?

Als Eerste Monteur Mechatronica werk je aan machines, apparaten en elektro-cabinets, pas je ze aan én stel je ze af. Op basis van een tekening monteer je producten en materialen. Je bekijkt hoe onderdelen ten opzichte van elkaar bewegen en zorgt dat alles optimaal kan blijven werken. Ook zorg je dat de elektrische besturing goed functioneert en leer je installaties en netwerken aan te leggen.

Waar je na je opleiding zoal aan de slag kunt? Bij bedrijven die machines of besturingskasten bouwen bijvoorbeeld. Deze bedrijven verwachten best wel wat van jouw eigen inbreng. Zowel als het gaat om oplossingsgerichtheid als om communicatie. Ga je werken bij een technische dienst om diverse storingen op te lossen? Dan wordt van je verwacht dat je alles in het werk stelt om zelf snel met een oplossing te komen.Je sterke punten

Als Eerste Monteur Mechatronica begrijp je de werking van machines en besturingen en zorg je dat je er veilig mee kunt werken. Je doorziet wat nodig is en het helpt als je vindingrijk bent, want je zult af en toe met een (tijdelijke) oplossing moeten komen. Ook snap je dat een goede communicatie met collega’s heel belangrijk is. Omdat je samenwerkt aan grote installaties, is het cruciaal dat de juiste mensen op de hoogte zijn van jouw vorderingen.

Aan het werk
 • Je vervaardigt mechatronische producten
 • Je installeert, regelt in en test mechatronische producten en/of systemen
 • Je onderhoudt mechatronische producten en/of systemen
 • Je begeleidt de werkzaamheden
Opleidingsinformatie

Een aangepaste opleiding

De opleiding Eerste Monteur Mechatronica is vernieuwd door het samenvoegen van de oude opleiding Mechatronica en de opleiding Elektrotechnische systemen. Machinebouw valt hier ook volledig binnen. De BBL-opleiding volg je in het gebouw van De Techniek Academie in Harderwijk.

De opleiding Eerste Monteur Mechatronica is een opleiding met ruime keuzes, maar nog steeds met de mogelijkheid om smal uit te stromen. Wat dat betekent? Dat je kennismaakt met veel verschillende technieken, maar dat je je ook kunt specialiseren. Helemaal afhankelijk van wat jij leuk vindt en je leer-/stagebedrijf wenselijk acht. Je leert meer over onder andere mechatronica en elektronica. Richt je je uiteindelijk toch het liefst op 1 van deze onderdelen? Dan is er in goed overleg heel veel mogelijk. Zo geef jij mede vorm aan je eigen opleiding én toekomst.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Bij Landstede bewegen we mee met de ontwikkelingen en passen we ons opleidingsprogramma daarop aan. Zo bereiden we je voor op vernieuwingen in de techniek en ben je als Eerste Monteur Mechatronica multi-inzetbaar voor diverse bedrijven.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf of praktijkcentrum en daarnaast kom je meestal 2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je in een kleine groep aan praktijkopdrachten zoals in het beroepsveld. Zo weet je exact waarvoor je leert. In principe volg je een standaard lesprogramma. Maar is het vanwege je werkzaamheden bij het leerbedrijf passender om dit programma te veranderen? In overleg is alles mogelijk. Naast beroepsspecifieke vakken, krijg je ook vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach én je leerbedrijf bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met persoonlijke zaken.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag in de productie, maar je kunt je ook verdiepen in het ontwerpen. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Je wordt getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo'n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien dat je ook over veel pneumatische kennis beschikt.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 diploma, bij voorkeur Monteur Mechatronica.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Kennismakingsgesprek.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Locatie
Westeinde
Westeinde 31
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.