Eerste Monteur Mechatronica

Mechatronica

Liften, kopieerapparaten, sorteermachines, transportbanden: veel ‘gewone’ apparaten zijn eigenlijk behoorlijk ingewikkelde machines. Verschillende takken van sport in de techniek komen er samen. Om ze te kunnen bouwen moet je verstand hebben van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, pneumatiek, hydrauliek, ICT én meet- en regeltechniek. Jij hebt die enorm brede technische kennis in huis en kunt daardoor van A tot Z betrokken zijn bij het maken en onderhouden van machines. Eenvoudige, maar ook complexe machines die tot op een honderdste van een millimeter nauwkeurig werken.Leerweg
BBL
Duur
2-3 jaar
Wij bieden het onderwijs op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.
Niveau
3
Plaats

Westeinde 100, in het gebouw van de Techniek Academie.

 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Van a tot z betrokken bij machines

Je werkt bij een bedrijf dat deze apparaten bouwt of samenstelt. Het kan gaan om nieuwe machines, maar ook om het aanpassen van bestaande. Je denkt dan mee over de onderdelen die nodig zijn, monteert deze, stelt alles af en zorgt dat het gebruikt kan worden. Meestal werk je bij je werkgever, maar soms moet je ook bij een klant het eindproduct installeren en gebruiksklaar maken. Vaak voer je zelfstandig je taken uit, bij grote of ingewikkelde projecten werk je in een team.Je sterke punten

Voor dit vak moet je technisch en heel precies zijn, en geconcentreerd kunnen werken. Je houdt je aan procedures en voorschriften. Aan de andere kant ben je juist creatief, bijvoorbeeld als je een oplossing voor een probleem moet verzinnen. Je bent leergierig en gedreven. Pas als de installatie goed werkt ben jij tevreden. Je bent zelfstandig en neemt zelf initiatief, maar kunt ook goed samenwerken met je leidinggevende, collega’s en met je klanten. Ingewikkelde zaken weet je hen namelijk op een heldere manier uit te leggen.

Aan het werk
 • Je maakt elektrotechnische- en mechatronische producten.
 • Je installeert en test mechatronische producten.
 • Je onderhoudt mechatronische producten.
 • Je begeleidt werkzaamheden.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In de opleiding krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Loopbaan en Burgerschap, maar ook ondersteunende lessen die horen bij de kerntaken.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. BBL is werken en leren. Je hebt een betaalde baan van minimaal 16 uur bij een SBB-erkend leerbedrijf en daarnaast kom je 1-2 dagen per week naar school. Welke dagen dit zijn hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dagen wisselen. Op school werk je veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach én je leerbedrijf bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met persoonlijke zaken.

Specialiseren

Bij alle opleidingen werken we met keuzedelen, hierdoor kun je je verbreden of verdiepen in jouw vakgebied.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag in de productie, maar je kunt je ook verdiepen in het ontwerpen. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Je wordt getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Extra certificaten halen?

Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een voorbeeld van zo'n extra certificaat is het Festo-certificaat, waarmee je kunt laten zien dat je ook over veel pneumatische kennis beschikt.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Monteur Elektrotechnische Installaties en systemen of diploma Monteur Mechatronica.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl) met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.
 • Meeloopdag.

Studiekosten

Voor deze BBL-opleiding worden de studiekosten door het bedrijf of De Techniek Academie betaald. Dit is exclusief de aanschaf van een voor de opleiding geschikte laptop. Bij je aanmelding voor de opleiding ontvang je hierover meer informatie. Voor meer informatie over de studiekosten kun je bellen met 088-850 7897.

Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.