Technicus Mechatronica

Wil je je bezighouden met de werking van machines, zowel vanuit de mechanische- als de besturingstechnische kant? Dan is dit jouw opleiding!

Als Technicus Mechatronica kun je bij het volledige productieproces betrokken zijn. Je maakt technische schetsen, werkt ontwerpen uit, maakt productonderdelen, regelt en stelt machines in en zorgt dat de verschillende onderdelen goed samenwerken zodat er een optimaal werkend product ontstaat. In dit ruime pakket zul je ook de nodige keuzes maken.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
BOL: 3 jaar, BBL: 1,5 jaar (kopopleiding).
Niveau
4
Plaats

Westeinde 100: de BBL-variant wordt gegeven bij De Techniek Academie.

  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Jij wordt een technische doener én denker

In deze opleiding ga je aan de slag met diverse technieken, denk aan elektrotechniek, aandrijftechniek, pneumatiek, hydrauliek, besturingstechniek en meet- en regeltechniek. Ook leg je een basis om te kunnen programmeren en leer je werken met industriële robots.

Je wordt niet alleen een doener, maar ook een denker. Je denkt namelijk graag na over waarom machines op een bepaalde manier zijn ontworpen. Kan het beter? En is er bijvoorbeeld een slimme(re) manier om ze te onderhouden? Jij houdt je behalve met de uitvoering dus ook bezig met de totstandkoming van systemen.

Waar ga je na je opleiding aan de slag? Dat is helemaal afhankelijk van jouw interesses. Vind je het leuk om je te specialiseren in robotica bijvoorbeeld? Dan ziet jouw functie er straks heel anders uit dan die van je klasgenoot die zich richt op besturingstechniek. Het kan zijn dat je op een engineering afdeling terechtkomt. Of je wordt bijvoorbeeld ploegbaas bij een bedrijf in de machinebouw of medewerker technische dienst bij een productiebedrijf. Er is van alles mogelijk.



Je sterke punten

Je hebt een brede interesse in techniek en de werking ervan. Je vindt het leuk om nieuwe technieken in te leren zetten en wil bijdragen aan de totstandkoming van oplossingen voor belangrijke maatschappelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld op het vlak van automatisering, arbeidstekorten of gezondheid. Het vinden van de juiste oplossing laat je dan ook niet los. Je bent zeer nauwkeurig en wil je graag inzetten om producten optimaal te laten werken. Je hebt oog voor het volledige proces, kunt overkoepelend denken en betrekt collega’s om samen te sparren.

Aan het werk
  • Je vervaardigt mechatronische producten.
  • Je installeert of modificeert mechatronische producten en/of systemen.
  • Je begeleidt en stuurt het werkproces.
  • Je begeleidt de werkzaamheden.
Opleidingsinformatie

Een aangepaste opleiding

De opleiding Technicus Mechatronica is vernieuwd door het samenvoegen van de oude opleiding Mechatronica en de opleiding Elektrotechnische systemen. Machinebouw valt hier ook volledig binnen. De BOL-opleiding volg je op Westeinde 31-33, de BBL-opleiding volg je in het gebouw van De Techniek Academie in Harderwijk.

De opleiding Technicus Mechatronica is een opleiding met ruime keuzes, maar nog steeds met de mogelijkheid om smal uit te stromen. Wat dat betekent? Dat je kennismaakt met veel verschillende technieken, maar dat je je ook kunt specialiseren. Helemaal afhankelijk van wat jij leuk vindt en je leer-/stagebedrijf wenselijk acht. Je leert meer over mechatronica én elektronica. Richt je je uiteindelijk toch het liefst op 1 van deze onderdelen? Dan is er in goed overleg heel veel mogelijk. Zo geef jij mede vorm aan je eigen opleiding én toekomst.

De manier van lesgeven is erop gericht dat je zelf je ontwikkeling bijhoudt en vormgeeft, gericht op je toekomstige arbeidssituatie en werkzaamheden. Je doet dat door te werken aan beroepstaken die kenmerkend zijn voor het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Je wordt beoordeeld op het hebben van de juiste competenties wat betreft je kennis, vaardigheid en gedrag.

Bij Landstede bewegen we mee met de ontwikkelingen en passen we ons opleidingsprogramma daarop aan. Zo bereiden we je voor op vernieuwingen in de techniek en ben je als Technicus Mechatronica multi-inzetbaar voor diverse bedrijven.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Deze opleiding kun je volgen als BOL-opleiding of als BBL-opleiding. In beide gevallen leer je in én van de praktijk, maar wel op een andere manier.

Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Deze beroepspraktijkvorming vindt plaats gedurende alle schooljaren.

Volg je de BBL-variant van de opleiding? Dan heb je een betaalde baan bij een erkend leerbedrijf en daarnaast kom je 1 dag per week naar school. Welke dag dit is hoor je aan het begin van de opleiding omdat deze dag kan wisselen. Op school werk je in kleine groepen veelal aan praktijkopdrachten uit het beroepsveld. Zo weet je exact waarvoor je leert. In principe volg je een standaard lesprogramma. Maar is het vanwege je werkzaamheden bij de werkgever passender om dit programma aan te passen? In overleg is alles mogelijk. Naast beroepsspecifieke vakken, krijg je ook vakken als Nederlands, rekenen en Loopbaan en Burgerschap.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat jouw opleiding aansluit bij het bedrijfsleven. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin de juiste beroepshouding, kennis en vaardigheden die belangrijk zijn in de beroepspraktijk.

Techniek is breder dan je denkt

Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag binnen de productie, maar je kunt je ook verdiepen in de ontwerpkant. In beide gevallen komt je creativiteit heel goed van pas. Tijdens de opleiding word je getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Een technische opleiding is dus meer dan alleen technische producten maken.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over studie aangelegenheden en met persoonlijke zaken.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Voor de BBL-opleiding: een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Eerste Monteur Elektrotechnische Systemen of Eerste Monteur Mechatronica.
  • Voor de BOL-opleiding: een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl), met in je vakkenpakket bij voorkeur de vakken wiskunde en/of natuurkunde.
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding
  • HBO Techniek


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.