Schoonheidsspecialist

Schoonheidsverzorging

Wie goed voor zichzelf zorgt, zal het heerlijk vinden om door de handen van een schoonheidsspecialist behandeld te worden. Er goed uitzien zorgt ervoor dat we ons ook goed voelen. Met een schoonheidsbehandeling geef jij de cliënt een echte ‘oppepper’.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij geeft je cliënt een echte ‘oppepper’

Je leert kijken naar de verschillende huidtypen, welke problemen er eventueel zijn en zoekt daarvoor de beste oplossing. Met een reinigende behandeling, ontspannende gezichtsmassage of een verzorgend masker zorg jij voor een mooiere verzorgde huid. Ook leer je om verschillende massages te geven en het lichaam te ontharen. Verder krijg je kennis om te adviseren over producten die bij de behandeling horen en deze te verkopen. Niet alleen de standaard behandelingen, maar ook de vernieuwende behandelingen komen uitgebreid aan bod. Lessen anatomie, fysiologie en ondernemen zijn ook onderdeel van de opleiding.

Buitenlandse stage kan ook een onderdeel zijn van jouw opleiding. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Met het diploma Schoonheidsspecialist op niveau 3 kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een schoonheidssalon, drogisterij/parfumerie, zonnestudio, sauna, beautyfarm, cruiseschip, sportcentrum of een cosmeticabedrijf. Zelf een bedrijf starten behoort ook tot de mogelijkheden.

Zoek je een soortgelijke particuliere opleiding (die je zelf bekostigt)? Kijk dan bij Groei opleidingen.Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt daarnaast heel gemakkelijk contact met mensen en weet een gesprek goed op gang te houden. Je neemt ook de verantwoordelijkheid voor de taken en de uitgevoerde behandelingen die je uitvoert.

Aan het werk
 • Je voert een basis schoonheidsbehandeling uit.
 • Je bereidt je voor op het zelfstandig ondernemerschap.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. In het eerste jaar volg je de volgende vakken: praktische en theoretische kennis van de schoonheidsverzorging, ondernemersvaardigheden, Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap.

Je verdiept je in het maken van huidanalyses, het opstellen van behandelplannen en het uitvoeren van gezichts- en lichaamsbehandelingen. Natuurlijk leer je ook hoe je een cliënt moet ontvangen, adviseren en de verkoop van producten en hoe je een behandeling moet afronden. Verder leer je hoe je een onderneming kunt vormgeven.

Studie Loopbaan Begeleiding

Je maakt voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stel je samen met je coach het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je nauw contact houdt. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Om de praktijk goed onder de knie te krijgen doe je BPV (stage) bij een SBB-erkende schoonheidssalon. In het eerste jaar start je met BPV. Je gaat dan stagelopen in een drogisterij, parfumerie of een schoonheidssalon. In het tweede en derde jaar loop je twee dagen in de week beroepspraktijkvorming. Landstede MBO wil tijdens de opleidingen zoveel mogelijk praktijk aanbieden. En dat betekent voor ons meer dan alleen maar BPV doen. Daarom doe je tijdens je BOL-opleiding ook op andere manieren veel praktijkervaring op. Daar kun je ook meteen al het geleerde in de praktijk uitvoeren. Zo ben je straks helemaal voorbereid op jouw toekomstige beroep!

Daarnaast kan een buitenlandse stage ook onderdeel zijn van jouw opleiding.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een diploma op niveau 2.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Individuele vragenlijst 

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je een (vrijwillige) bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en verwerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met tel. 088-850 8304.

 • Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.