Schoonheidsspecialist

Wie goed voor zichzelf zorgt, zal het heerlijk vinden om door de handen van een schoonheidsspecialist behandeld te worden. Er goed uitzien zorgt ervoor dat we ons ook goed voelen. Met een schoonheidsbehandeling geef jij de cliënt een echte ‘oppepper’.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij geeft je cliënt een echte ‘oppepper’

Je leert kijken naar de verschillende huidtypen, welke problemen er eventueel zijn en zoekt daarvoor de beste oplossing. Met een reinigende behandeling, ontspannende gezichtsmassage of een verzorgend masker zorg jij voor een mooiere verzorgde huid. Met het verven van wimpers en wenkbrauwen en make-up geef je iemand een sprekende look. Ook leer je om verschillende massages te geven en het lichaam te ontharen. 

Verder krijg je kennis om te adviseren over producten die bij de behandeling horen en deze te verkopen. Niet alleen de standaard behandelingen, maar ook de vernieuwende behandelingen, zoals aromatherapie in gezichts- en lichaamstherapie behandelingen komen uitgebreid aan bod. Lessen anatomie, fysiologie, pathologie en ondernemen zijn ook onderdeel van de opleiding. 

Stage volgen in het buitenland kan ook een optie zijn van jouw opleiding. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Met het diploma Schoonheidsspecialist op niveau 3 kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een schoonheidssalon, drogisterij/parfumerie, zonnestudio, sauna, beautyfarm, cruiseschip, sportcentrum of een cosmeticabedrijf. Zelf een bedrijf starten behoort ook tot de mogelijkheden.Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt daarnaast heel gemakkelijk contact met mensen en weet een gesprek goed op gang te houden. Je neemt ook de verantwoordelijkheid voor de taken en de uitgevoerde behandelingen die je uitvoert.

Aan het werk
 • Je voert een basis schoonheidsbehandeling uit.
 • Je bereidt je voor op het zelfstandig ondernemerschap.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende leeractiviteiten aan. Zo kun je je op diverse manieren in de basisvaardigheden verdiepen en deze uitbreiden. Leren kan in groepjes en individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De opleiding duurt 2 jaar. Afhankelijk van je leerproces kun je de opleiding in minder of meer tijd afronden. Wanneer je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen.

Het vakkenpakket voor schoonheidsspecialist bestaat o.a. uit de volgende vakspecialistische theorie en praktijkvakken:

 • Het maken van huidanalyses.
 • Het opstellen van behandelplannen.
 • Het uitvoeren van gezichts- en lichaamsbehandelingen.
 • Het ontvangen van een cliënt.
 • Adviseren en de verkoop van producten.
 • Een behandeling moet afronden.
 • Het onderzoeken van de nieuwste trends op beautygebied.

Naast al deze vakken werk je in de BOL-opleiding mee aan interne en externe projecten, waaronder Viva La Landstede, Open Huizen van de opleiding, Skills Heroes (vak wedstrijden voor het mbo) en aan Proto.

Studieloopbaanbegeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een kennismakingsgesprek. Aan het begin van je opleiding maken we vooraf duidelijke afspraken over jouw deelname aan de opleiding, de faciliteiten en je leerdoelen. Ook ga je samen met jouw coach voor elke periode een planning maken, dit noemen we een individueel leerplan (ILP). Tijdens de opleiding kijk je samen met jouw coach of de afspraken, de manier van leren, het tempo en jouw doelen nog kloppen, waardoor je samen met jouw coach het plan kan bijstellen.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je vaardigheden, kennis en persoonlijke kwaliteiten nodig voor een succesvol resultaat. Samen noemen we dit 'competenties'. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Wat heb je nodig als schoonheidsspecialist en waar moet je aan werken?

Beroepspraktijkvorming (BPV)

In jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming (stage) heel belangrijk. Kies je voor de BOL-opleiding, dan leer je de basisvaardigheden voor een groot deel op school. Daarnaast doe je praktijkervaring op door stage te lopen. Wij helpen je bij het vinden van passende stageplekken.

Daarnaast kan een buitenlandse stage ook onderdeel zijn van jouw opleiding.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt samen met een aantal professionele en interessante organisaties. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een diploma op niveau 2.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

 • Wij bieden onderwijs bij Landstede MBO meer en meer op maat aan. Bespreek met ons je wensen en mogelijkheden.


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.