Allround Schoonheidsspecialist

Schoonheidsverzorging

Schoonheidsverzorging heeft, nadat je deze opleiding hebt afgerond, voor jou geen geheimen meer. Jij hebt dan alle kennis in huis om klanten bij alle mogelijke vragen te adviseren en te helpen. Niet alleen met de standaardbehandelingen, maar ook met specialistische, vernieuwende behandelingen. Denk daarbij aan huidverbeterende massages (shiatsu, bindweefsel/pincement), acne-behandelingen, thalassobehandelingen en wraptechnieken. Ook kun jij specifieke (huid)problemen oplossen. Je weet alles van huidsoorten en manieren om deze te verzorgen en te behandelen. Ook verkoop je producten die met verzorging te maken hebben. Daarnaast ga je bezig met het vak ondernemen om zo een goede basis te krijgen om later jouw eigen bedrijf te starten.Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Schoonheid heeft geen geheimen voor jou

Na je opleiding kun je werken bij bijvoorbeeld een schoonheidssalon, drogisterij/parfumerie, zonnestudio, sauna, beautyfarm of sportcentrum. Maar ook bij cosmeticabedrijven in de sociale of de medische sector, zoals nazorg bij plastische chirurgie en oncologie. Maar natuurlijk kun je ook je eigen schoonheidssalon starten of je gaat een hbo-opleiding volgen: deze opleiding bereidt je daar op voor.Je sterke punten

Je hebt gevoel voor schoonheidsverzorging en je hebt oog voor detail. Je bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Daarbij leg je heel gemakkelijk contact met mensen en weet een gesprek goed op gang te houden. Je neemt ook de verantwoordelijkheid voor de taken en de uitgevoerde behandelingen die je uitvoert.

Aan het werk
 • Je voert een goede basis schoonheidsbehandeling uit.
 • Je bereidt je voor op het zelfstandig ondernemerschap.
 • Je voert een specialistische schoonheidsbehandeling uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, met theorie en praktijkopdrachten. In het eerste jaar volg je de volgende vakken: praktische en theoretische kennis van de schoonheidsverzorging, Nederlands, Engels, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap. Je verdiept je in het maken van huidanalyses, het opstellen van behandelplannen en het uitvoeren van gezichts- en lichaamsbehandelingen. Natuurlijk leer je ook hoe je een cliënt moet ontvangen, adviseren en hoe je een behandeling moet afronden.

De allround schoonheidsspecialist heeft een groter palet aan behandelingen dan de schoonheidsspecialist. Dit zijn specialistische en complexe behandelingen, zoals een additionele behandeling, acnebehandeling, een huidverbeterende massage en massage volgens de shiatsu methode. Deze behandelingen gaan verder dan alleen de verzorging van de huid en zij zijn gericht op huidverbeterende behandelingen met intensieve specialistische producten, technieken en apparaten.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Studie Loopbaan Begeleiding

Je maakt voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stel je samen met je coach het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je nauw contact houdt. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Om de praktijk goed onder de knie te krijgen doe je BPV (stage) bij een SBB-erkende schoonheidssalon. In het eerste jaar start je met BPV. Je gaat dan stagelopen in een drogisterij/parfumerie of een schoonheidssalon. In het tweede en derde jaar doe je dat bij een schooneidssalon voor twee dagen in de week.

Landstede MBO wil tijdens de opleidingen zoveel mogelijk praktijk aanbieden. En dat betekent voor ons meer dan alleen maar BPV doen. Tijdens je BOL-opleiding doe je ook op andere manieren veel praktijkervaring op. Zo ben je straks helemaal voorbereid op jouw toekomstige beroep! Daarnaast kan buitenlandse stage ook een onderdeel zijn van jouw opleiding. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Diploma Schoonheidsspecialist (niveau 3)
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte (kbl) of theoretische leerweg (tl)
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Individuele vragenlijst 

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je een (vrijwillige) bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en verwerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met tel. 088-850 8304.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Huidtherapie
 • Fysiotherapie
 • Diëtiek


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.