Allround Schoonheidsspecialist

Schoonheidsverzorging heeft, nadat je deze opleiding hebt afgerond, voor jou geen geheimen meer. Jij hebt dan alle kennis in huis om klanten bij alle mogelijke vragen te adviseren en te helpen.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Schoonheid heeft geen geheimen voor jou

Niet alleen met de standaardbehandelingen, maar ook met specialistische, vernieuwende behandelingen. Denk daarbij aan huidverbeterende massages (shiatsu, bindweefsel/pincement), acne-behandelingen, thalassobehandelingen en wraptechnieken. Ook kun jij specifieke (huid)problemen oplossen. Je weet alles van huidsoorten en manieren om deze te verzorgen en te behandelen. Ook verkoop je producten die met verzorging te maken hebben. Daarnaast ga je bezig met het vak ondernemen om zo een goede basis te krijgen om later jouw eigen bedrijf te starten.

Na je opleiding kun je werken bij bijvoorbeeld een schoonheidssalon, drogisterij/parfumerie, zonnestudio, sauna, beautyfarm of sportcentrum. Maar ook bij cosmeticabedrijven in de sociale of de medische sector, zoals nazorg bij plastische chirurgie en oncologie. Maar natuurlijk kun je ook je eigen schoonheidssalon starten of je gaat een hbo-opleiding volgen: deze opleiding bereidt je daar op voor.Je sterke punten

Je hebt gevoel voor schoonheidsverzorging en je hebt oog voor detail. Je bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Daarbij leg je heel gemakkelijk contact met mensen en weet een gesprek goed op gang te houden. Je neemt ook de verantwoordelijkheid voor de taken en de uitgevoerde behandelingen die je uitvoert.

Aan het werk
 • Je voert een goede basis schoonheidsbehandeling uit.
 • Je bereidt je voor op het zelfstandig ondernemerschap.
 • Je voert een specialistische schoonheidsbehandeling uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende leeractiviteiten aan. Zo kun je je op verschillende manieren in de basisvaardigheden verdiepen en deze uitbreiden. Leren kan in groepjes en individueel, door LWP’s, workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je leerproces kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Wanneer je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen.

Het vakkenpakket voor Allround schoonheidsspecialist bestaat o.a. uit de volgende vakspecialistische theorie en praktijkvakken:

 • Het maken van huidanalyses.
 • Het opstellen van behandelplannen.
 • Het uitvoeren van gezichts- en lichaamsbehandelingen.
 • Het ontvangen van een cliënt.
 • Adviseren van een cliënt.
 • Een behandeling moet afronden.
 • Specialistische en complexe behandelingen, zoals een additionele behandeling, acnebehandeling, een
 • huidverbeterende massage en massage volgens de shiatsu methode.
 • Kennis van specialistische producten.
 • Omgaan met technieken en apparaten.

Naast al deze vakken werk je in de BOL-opleiding mee aan interne en externe projecten, waaronder Viva La Landstede, open dagen van de opleiding en Skills Heroes (vak wedstrijden voor het mbo), Proto.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Studie Loopbaan Begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek. Over alles maken we vooraf duidelijke afspraken. Deze afspraken en jouw persoonlijke leerdoelen leggen we vast in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Ook ga je samen met jouw studiecoach voor elke periode een heldere planning maken, dit noemen we een Individueel leerplan (ILP). Tijdens de opleiding kijk je samen met jouw coach natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en jouw doelen nog kloppen, waardoor je samen met jouw coach het plan kan bijstellen.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

De praktijk met de daarbij behorende theorie moet je goed onder de knie krijgen. Tijdens de BOL-opleiding leer je de basisvaardigheden voor een groot deel op school. Daarnaast doe je ervaring op door minimaal 8 uur per week BPV (stage) te volgen, door in een SBB-erkende schoonheidssalon mee te werken (totaal 1.200 uur in de driejarige opleiding).

Daarnaast kan een buitenlandse stage ook onderdeel zijn van jouw opleiding.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt samen met een aantal professionele en interessante organisaties. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 3 mbo-opleiding, bij voorkeur diploma Schoonheidsspecialist.
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte (kbl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek
 • Individuele vragenlijst

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je een (vrijwillige) bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en verwerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met tel. 0800-0245666.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Huidtherapie
 • Fysiotherapie
 • Diëtiek


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.