Salonmanager Dame

Wil jij je eigen (dames)kapsalon beginnen? Of leiding geven in een kapperszaak? Als salonmanager dame ben je een specialist in haarstyling bij dames en ondernemer tegelijk. Het kappersvak heeft absoluut geen geheimen voor jou! Van knippen tot stylen: jij hebt alle technieken perfect in de vingers en maakt van elke look een meesterwerk.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Een (dames)kapsalon runnen?

Als salonmanager leid je de kapsalon als een ondernemer. Je bent commercieel, neemt zelfstandig beslissingen en toont lef. Je houdt je dus ook bezig met bijvoorbeeld marketing, administratie, het leidinggeven aan medewerkers en begeleiden van stagiair(e)s. Kortom, alles wat met ondernemen te maken heeft.

Na deze opleiding kun je aan de slag als salonmanager in een (dames)kapsalon. Andere mogelijkheden zijn een opleiding tot verkoper, technisch begeleider of adviseur bij cosmeticabedrijven in de medische of sociale sector (onder meer voor haarwerk).Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt gemakkelijk contact met mensen en kunt een gesprek goed op gang houden. Je neemt de verantwoordelijkheid voor de taken en behandelingen die je uitvoert. Als salonmanager ben jij degene die collega’s vaak nieuwe technieken aanleert. Dat vereist dat je communicatief vaardig en geduldig bent. Je hebt ook een talent voor commercie, marketing en administratie.

Aan het werk
 • Je bereidt haarbehandelingen voor, werkt ze uit en rondt deze af.
 • Je voert basishaarbehandelingen uit en combineert deze.
 • Je voert specialistische haarbehandelingen uit.
 • Je leidt een kapsalon.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende leeractiviteiten aan. Zo kun je je op verschillende manieren in de basisvaardigheden verdiepen en deze uitbreiden. Leren kan in groepjes en individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De opleiding duurt 3 jaar. Afhankelijk van je leerproces kun je de opleiding in minder of meer tijd afronden. Wanneer je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen.

Het vakkenpakket voor Salonmanager Dame bestaat uit de volgende vakspecialistische theorie en praktijkvakken:

 • Haaronderzoek en haarverzorging
 • Wikkelen
 • Knippen
 • Snijden
 • Föhnen
 • Omvormen
 • Kleuren
 • Lang haar

Naast al deze vakken werk je in de BOL-opleiding ook mee aan interne en externe projecten, waaronder Viva La Landstede, Open Huizen van de opleiding, Skills Heroes (vakwedstrijden voor het mbo) en aan Proto.

Studieloopbaannbegeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een kennismakingsgesprek. Aan het begin van je opleiding maken we vooraf duidelijke afspraken over jouw deelname aan de opleiding, de faciliteiten en je leerdoelen. Ook ga je samen met jouw coach voor elke periode een planning maken, dit noemen we een individueel leerplan (ILP). Tijdens de opleiding kijk je samen met jouw coach of de afspraken, de manier van leren, het tempo en jouw doelen nog kloppen, waardoor je samen met jouw coach het plan kan bijstellen.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je vaardigheden, kennis en persoonlijke kwaliteiten nodig voor een succesvol resultaat. Samen noemen we dit 'competenties'. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Wat heb je nodig als salonmanager dame, en waar moet je aan werken?

Beroepspraktijkvorming (BPV)

In jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming (stage) heel belangrijk. Kies je voor de BOL-opleiding, dan leer je de basisvaardigheden voor een groot deel op school. Daarnaast doe je praktijkervaring op door stage te lopen. Wij helpen je bij het vinden van passende stageplekken.

Kies je voor de BBL-opleiding, dan leer je de praktische en theoretische vaardigheden voor een groot deel in een kapsalon. Hier doe je veel ervaring op als leerling salonmanager dame. Zo ben je straks helemaal voorbereid op jouw toekomstige beroep!

Daarnaast kan een buitenlandse stage ook onderdeel zijn van jouw opleiding.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant. Je neemt bijvoorbeeld zelf modellen mee naar de opleiding.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert, is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving waarin je goed wordt voorbereid op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt samen met een aantal professionele en interessante organisaties. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

 • Diverse hbo-opleidingen
 • Specialisatie door cursussen bij Groei Opleidingen


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.