Salonmanager Dame

Haarverzorging

Wil jij je eigen (dames)kapsalon beginnen? Of leiding geven in een kapperszaak? Als salonmanager dame ben je een specialist in haarstyling bij dames en ondernemer tegelijk. Het kappersvak heeft absoluut geen geheimen voor jou! Van knippen tot stylen: jij hebt alle technieken perfect in de vingers en maakt van elke look een meesterwerk.Leerweg
BOL/BBL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Een (dames)kapsalon runnen?

Als salonmanager leid je de kapsalon als een ondernemer. Je bent commercieel, neemt zelfstandig beslissingen en toont lef. Je houdt je dus ook bezig met bijvoorbeeld marketing, administratie, het leidinggeven aan medewerkers en begeleiden van stagiair(e)s. Kortom, alles wat met ondernemen te maken heeft.

Na deze opleiding kun je aan de slag als salonmanager in een (dames)kapsalon. Andere mogelijkheden zijn een opleiding tot verkoper, technisch begeleider of adviseur bij cosmeticabedrijven in de medische of sociale sector (onder meer voor haarwerk).Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt gemakkelijk contact met mensen en kunt een gesprek goed op gang houden. Je neemt de verantwoordelijkheid voor de taken en behandelingen die je uitvoert. Als salonmanager ben jij degene die collega’s vaak nieuwe technieken aanleert. Dat vereist dat je communicatief vaardig en geduldig bent. Je hebt ook een talent voor commercie, marketing en administratie.

Aan het werk
 • Je bereidt haarbehandelingen voor, werkt ze uit en rondt deze af.
 • Je voert basishaarbehandelingen uit en combineert deze.
 • Je voert specialistische haarbehandelingen uit.
 • Je leidt een kapsalon.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende leeractiviteiten aan. Zo kun je je op verschillende manieren in de basisvaardigheden verdiepen en deze uitbreiden. Leren kan in groepjes en individueel, door LWP’s, workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je leerproces kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Wanneer je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen.

Het vakkenpakket voor Salonmanager Dame bestaat uit de volgende vakspecialistische theorie en praktijkvakken:

 • Haaronderzoek en haarverzorging
 • Wikkelen
 • Knippen
 • Snijden
 • Föhnen
 • Omvormen
 • Kleuren
 • Lang haar

Naast al deze vakken werk je in de BOL-opleiding mee aan interne en externe projecten, waaronder Viva La Landstede en Skills Heroes (vakwedstrijden voor het mbo).

Studie Loopbaan Begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek. Over alles maken we vooraf duidelijke afspraken. Deze afspraken en jouw persoonlijke leerdoelen leggen we vast in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Ook ga je samen met jouw studiecoach voor elke periode een heldere planning maken, dit noemen we een Individueel leerplan (ILP). Tijdens de opleiding kijk je samen met jouw coach natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en jouw doelen nog kloppen, waardoor je samen met jouw coach het plan kan bijstellen.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Een competentie is een specifieke eigenschap voor een succesvol resultaat. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (theoretische en praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

De praktijk met de daarbij behorende theorie moet je goed onder de knie krijgen. Kies je voor de BOL-opleiding, dan leer je de basisvaardigheden voor een groot deel op school. Daarnaast doe je ervaring op door minimaal 8 uur per week BPV (stage) in een SBB-erkende kapsalon mee te werken (totaal 1.200 uur in de driejarige opleiding).

Kies je voor de BBL-opleiding, dan leer je de praktische en theoretische vaardigheden voor een groot deel in een SBB-erkende kapsalon. Hier ben je minimaal 23 uur per week werkzaam en doe je veel praktijkervaring op als leerling-kapper/kapster. Zo ben je straks helemaal voorbereid op jouw toekomstige beroep!

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert, is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving waarin je goed wordt voorbereid op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt nauw samen met een aantal professionele en interessante organisaties, zoals Poppodium Hedon, Buro Ruis en Museum De Fundatie. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op. Door onze samenwerking met zorginstelling het Zonnehuis kun jij meteen in de praktijk toepassen wat je op school leert. Daarnaast onderscheiden we ons door onze persoonlijke coaching. We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Minimaal een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek.

Tijdens het individueel plaatsingsgesprek leren wij jou graag beter kennen. Je kunt jezelf op jouw manier laten zien, bijvoorbeeld tijdens een presentatie. Je hoort vooraf wat je daarvoor mee moet nemen.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een (vrijwillige) bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals excursies, lesmateriaal en kappersbenodigdheden. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 8304.

 • Diverse hbo-opleidingen


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.