Kapper

Wil jij aan de slag als kapper en leren hoe je haren knipt, kleurt en perfect kunt stylen? In deze opleiding leer je de basis van dit fantastische vak. Behalve vaktechnische vaardigheden is het ook belangrijk dat je kunt samenwerken met collega’s. Je bent geïnteresseerd in wat andere mensen bezighoudt. Om daarover mee te praten, weet je wat er speelt in de maatschappij.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Leer de basis van het knippen, kleuren en föhnen

Je hebt snel een leuk contact met mensen en luistert echt goed naar de wensen van je klant. Door dat te doen kun jij adviseren welk kapsel het beste bij de klant past. Daarbij houd je altijd rekening met de smaak, stijl, haarstructuur, haarinplant, haarkwaliteit en gezichtsvorm van de klant. Vervolgens weet jij het kapsel te creëren, waarbij je gebruik maakt van verschillende technieken en hulpmiddelen.

Met dit diploma kun je in een kapsalon aan de slag als kapper.Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt daarnaast gemakkelijk contact met mensen en weet een gesprek op gang te houden. Daarnaast werken we aan je commerciële vaardigheden, omdat het geven van advies over behandelingen en producten voor haarverzorging onderdeel is van je werk.

Aan het werk
 • Je voert basishaarbehandelingen uit.
 • Je bereidt behandelingen voor en je rondt deze af.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende leeractiviteiten aan. Zo kun je je op verschillende manieren in de basisvaardigheden verdiepen en deze uitbreiden. Leren kan in groepjes en individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De opleiding duurt 2 jaar. Afhankelijk van je leerproces kun je de opleiding in minder of meer tijd afronden. Wanneer je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen.

Het vakkenpakket voor Kapper bestaat uit de volgende vakspecialistische theorie- en praktijkvakken:

 • Haaronderzoek en haarverzorging
 • Knippen
 • Föhnen
 • Kleuren
 • Naast deze vakken werk je in de BOL-opleiding mee aan interne en externe projecten.

Studieloopbaanbegeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een kennismakingsgesprek. Aan het begin van je opleiding maken we vooraf duidelijke afspraken over jouw deelname aan de opleiding, de faciliteiten en je leerdoelen. Ook ga je samen met jouw coach voor elke periode een planning maken, dit noemen we een individueel leerplan (ILP). Tijdens de opleiding kijk je samen met jouw coach of de afspraken, de manier van leren, het tempo en jouw doelen nog kloppen, waardoor je samen met jouw coach het plan kan bijstellen.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je vaardigheden, kennis en persoonlijke kwaliteiten nodig voor een succesvol resultaat. Samen noemen we dit 'competenties'. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Wat heb je nodig als kapper, en waar moet je aan werken?

Beroepspraktijkvorming (BPV)

In jouw opleiding is de beroepspraktijkvorming (stage) heel belangrijk. Kies je voor de BOL-opleiding, dan leer je de basisvaardigheden voor een groot deel op school. Daarnaast doe je praktijkervaring op door stage te lopen. Wij helpen je bij het vinden van passende stageplekken.

Kies je voor de BBL-opleiding, dan leer je de praktische en theoretische vaardigheden voor een groot deel in een kapsalon. Hier doe je veel ervaring op als leerling kapper/kapster. Zo ben je straks helemaal voorbereid op jouw toekomstige beroep!

Daarnaast kan een buitenlandse stage ook onderdeel zijn van jouw opleiding.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant. Je neemt bijvoorbeeld zelf modellen mee naar de opleiding.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Samenwerkingen

Het Landschap Mooi & Mode werkt samen met een aantal professionele en interessante organisaties. Dit levert voor jou als student dynamische projecten/opdrachten op.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bgl).
 • Een entree-diploma (niveau 1).

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Tijdens het gesprek leren wij jou graag kennen. Dit kan bijvoorbeeld door het het geven van een presentatie over jezelf.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Het is eventueel mogelijk om met het diploma Kapper (niveau 2) door te stromen naar Haarstylist Dame of Heer niveau 3. Dit gebeurt in overleg met je coach en praktijkdocenten.Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.