Kapper

Wil jij aan de slag als kapper en leren hoe je haren knipt, kleurt en perfect kunt stylen? In deze opleiding leer je de basis van dit fantastische vak. Behalve vaktechnische vaardigheden is het ook belangrijk dat je kunt samenwerken met collega’s. Je bent geïnteresseerd in wat andere mensen bezighoudt. Om daarover mee te praten, weet je wat er speelt in de maatschappij.

Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Leer de basis van het knippen, kleuren en föhnen

Je hebt snel een leuk contact met mensen en luistert echt goed naar de wensen van je klant. Door dat te doen kun jij adviseren welk kapsel het beste bij de klant past. Daarbij houd je altijd rekening met de smaak, stijl, haarstructuur, haarinplant, haarkwaliteit en gezichtsvorm van de klant. Vervolgens weet jij het kapsel te creëren, waarbij je gebruik maakt van verschillende technieken en hulpmiddelen.

Met dit diploma kun je in een kapsalon aan de slag als kapper.Je sterke punten

Je hebt oog voor detail, bent geduldig en hebt maar één einddoel: een perfect eindresultaat. Je legt daarnaast gemakkelijk contact met mensen en weet een gesprek op gang te houden. Daarnaast werken we aan je commerciële vaardigheden, omdat het geven van advies over behandelingen en producten voor haarverzorging onderdeel is van je werk.

Aan het werk
 • Je voert basishaarbehandelingen uit.
 • Je bereidt behandelingen voor en je rondt deze af.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende leeractiviteiten aan. Zo kun je je op verschillende manieren in de basis-vaardigheden verdiepen en deze uitbreiden. Leren kan in groepjes en individueel, door LWP’s, workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je leerproces kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Wanneer je ergens moeite mee hebt, dan kun je dit aangeven en extra ondersteuning krijgen.

Het vakkenpakket voor Kapper bestaat uit de volgende vakspecialistische theorie- en praktijkvakken:

 • Haaronderzoek en haarverzorging
 • Knippen
 • Föhnen
 • Kleuren

Naast deze vakken werk je in de BOL-opleiding mee aan interne en externe projecten.

Studie Loopbaan Begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek. Over alles maken we vooraf duidelijke afspraken. Deze afspraken en jouw persoonlijke leerdoelen leggen we vast in een Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP). Ook ga je samen met jouw studiecoach voor elke periode een heldere planning maken, dit noemen we een individueel leerplan (ILP). Tijdens de opleiding kijk je samen met jouw coach natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en jouw doelen nog kloppen, waardoor je samen met jouw coach het plan kan bijstellen.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Een competentie is een specifieke eigenschap voor een succesvol resultaat. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke theoretische en praktische kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Hybride praktijkleren

De praktijk met de daarbij behorende theorie moet je goed onder de knie krijgen. In hybride praktijkleren leer je de basisvaardigheden voor een groot deel in de salon. De praktijkleerplek wordt door de opleiding verzorgd.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Ook de aankleding van de ruimtes waarin jij jouw vak leert is sfeervol en modern. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bgl).
 • Een entree-diploma (niveau 1).

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek

Tijdens het individueel plaatsingsgesprek leren wij jou graag kennen. Dit kan door het het geven van een presentatie over jezelf.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een (vrijwillige) bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en kappersbenodigdheden. Voor meer informatie over studiekosten kun je contact opnemen met de opleiding Haarverzorging, tel: 0800-0245666.

 • Het is eventueel mogelijk om met het diploma Kapper (niveau 2) door te stromen naar Haarstylist Dame of Heer niveau 3. Dit gebeurt in overleg met je coach en praktijkdocenten.


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.