Basis Technicus Voertuigen & Mobiele Werktuigen – Militair

Stel je voor: je werk is sleutelen aan diverse militaire wiel- en/of rupsvoertuigen. En het kan maar zo zijn dat je binnen afzienbare tijd niet in je werkplaats, maar in een militair basiskamp in een ver land moet werken. Of je gaat mee op een missie om te zorgen dat de pantservoertuigen en gemotoriseerde gereedschappen blijven functioneren. De opleiding Basis Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen - Militair is opgezet in nauwe samenwerking met Defensie. Dat betekent dat je je specialiseert in het onderhoud, het repareren en het in bedrijf houden van militaire vrachtwagens, terreinwagens en rupsvoertuigen. Naast de lessen in voertuigentechniek krijg je een uitdagend sportprogramma en militaire lessen.

Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats

Let op: beperkt aantal opleidingsplekken! 

Bekijk hier het aannamebeleid

  • Beroep
  • Opleiding
Sleutelen in een ver land

Als je deze opleiding met succes afrondt, ben je onder bepaalde voorwaarden zelfs verzekerd van een functie als militair bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.



Je sterke punten

Kun je goed samenwerken in teamverband, ben je sportief en heb je doorzettingsvermogen? Dan is deze opleiding mogelijk iets voor jou. Naast deze punten moet je ook een beetje tegen een stootje kunnen. Fysieke en mentale belastbaarheid is namelijk heel belangrijk. Behalve fitheid moet je ook zorgvuldig kunnen werken. Jij zorgt er straks namelijk voor dat jouw collega-militairen niet met kapotte voertuigen op gevaarlijke plekken stil komen te staan.

Aan het werk
  • Je voert onderhoud uit aan voertuigen en/of mobiele werktuigen.
  • Je voert reparaties uit aan voertuigen en/of mobiele werktuigen.
  • Je monteert accessoires, doet aanpassingen en maakt het voertuig/werktuig afleveringsklaar.
  • Je handhaaft je in de militair 'veilige' omgeving.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Naast het technische deel staat in het eerste deel van het eerste jaar met name jouw houding en gedrag centraal. Van een student die militair wil worden, mogen we een mate van zelfstandigheid verwachten, dus gaan we dat trainen. Ook moet je jezelf voorbereiden op de fysieke belasting van het vak van militair bedrijfsautotechnicus. Je bent immers op de eerste plaats militair en daarnaast ook nog technicus.

Tijdens de opleiding zal de techniek steeds meer op de voorgrond komen, zonder dat hierdoor de militaire prestaties verminderen. Er wordt gewerkt met een ritmiek van 3 weken school en 1 week beroepspraktijkvorming (BPV). In het tweede jaar loop je stage bij Defensie én 2 dagen in de week bij een vrachtauto- of bus-reparatie- en onderhoudsbedrijf (erkende dealer). Tijdens de opleiding worden ook eerdere momenten gepland waarbij je de opgedane kennis in een praktijksituatie gaat toepassen.

Naast deze praktijkgerichte vakken krijg je ook Nederlands, Loopbaan en Burgerschap, Engels en rekenvaardigheden. Deze opleiding bereidt je optimaal voor op een militaire toekomst bij Defensie.

Landstede heeft sport, identiteit en ondernemend hoog in het vaandel staan. Aan aandacht voor sport en gezondheid geen gebrek, maar we hechten ook veel waarde aan respect voor jezelf, de ander en je omgeving (identiteit) en steeds meer regie leren nemen in je studie (ondernemend).

Wat kun je van de opleiding verwachten?

  • Je doet je beroepspraktijkvorming (stage) bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht of Koninklijke Luchtmacht, al naar gelang de beschikbaarheid, zodat je een goed beeld van Defensie krijgt.
  • Je hebt gemiddeld 6 uur per week sport, zodat je voldoende kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen opbouwt om militair te worden.
  • Naast de normale lessen krijg je militaire lessen.
  • Sluit je de opleiding met goed gevolg af, dan heb je een grote kans op een baan bij de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.
  • Je basis technicus voertuigen- en mobiele werktuigen-examen leg je af bij het IBKI (Innovam Branche Kwalificatie-Instituut, exameninstelling voor de mobiliteitsbranche).

Persoonlijke begeleiding

Je kunt rekenen op persoonlijke aandacht en deskundige begeleiding. Je coach begeleidt je tijdens de opleiding. Vooral tijdens periode 1 van de opleiding helpt de coach je wegwijs te worden in de opleiding. Je kunt bij je coach terecht met al je vragen. Iedere week zijn er coach-activiteiten in je klas, daarnaast heb je aan het einde van iedere periode een individueel gesprek. Daarbuiten is het altijd mogelijk om een individueel gesprek met je coach aan te vragen. Naast je coach van Landstede MBO heb je ook een militaire instructeur als coach en een vakcoach die je begeleidt op het gebied van bedrijfsautotechniek. Je militaire coach let met name op je ontwikkelingen als aankomend militair. Bij moeilijkheden tijdens de opleiding, kun je gebruikmaken van extra begeleiding. Deze begeleiding kun je aanvragen bij je coach.

Portfolio

Gedurende de opleiding bouw je een portfolio op. Daarmee begin je al in de startperiode. In je portfolio verzamel je werk dat je gemaakt hebt, maar je laat ook je studievoortgang zien. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je portfolio. Als je een digitaal portfolio bijvoorbeeld in Microsoft Teams hebt, verwachten we dat je daar een back-up van maakt. Je portfolio speelt ook een belangrijke rol bij het afstuderen en examineren. In je portfolio bewaar je de bewijzen van de opdrachten die je hebt afgerond, maar ook bijvoorbeeld de evaluaties van gesprekken en de beoordelingen die je op school en tijdens de BPV krijgt. Hierbij horen ook de producten die je maakt voor Loopbaan en Burgerschap, taal en rekenen. Het portfolio is het uitgangspunt voor ieder coachgesprek.

Feedback

Tijdens de opleiding krijg je vrijwel dagelijks feedback tijdens coachlessen en in individuele coachgesprekken. Hierdoor weet je hoe je je ontwikkelt en wat jouw verbeterpunten zijn.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

De BPV (stage) vindt 1 keer per maand plaats en bestaat uit een week interne scholing op een kazerne in het land. Tijdens je verblijf bij Defensie draagt Defensie zorg voor je huisvesting en voeding. De reis tussen je woon/verblijfplaats en de militaire stagelocatie maak je met je studentenreisproduct. In het tweede jaar doe je ook BPV in de civiele sector. Je krijgt les van militaire instructeurs in een praktijkgerichte omgeving. Je gaat dus sleutelen aan militaire voertuigen. Dit kunnen wielvoertuigen zijn, maar ook rupsvoertuigen. In het eerste jaar doe je 9 keer BPV, waarbij je per dag ongeveer 8 uur bezig bent. Tijdens de BPV worden jouw vorderingen bijgehouden in een portfolio. Wat je hebt behandeld, wordt afgetekend door een militaire leermeester/instructeur. Naast deze uitdagende praktijkomgeving krijg je een BPV-vergoeding per deelgenomen BPV-week.

Beroepsgericht leren

In elk beroepenveld heb je allerlei competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom. Je wordt opgeleid tot zelfstandig beginnend beroepsbeoefenaar en de examinering aan het eind van de opleiding richt zich op de werkprocessen. Tussentijds vinden, naar aanleiding van een eigen portfolio, beoordelingen plaats tijdens de coachgesprekken. Om te bepalen of je voldoende leert, vragen we je steeds meer jezelf te beoordelen over hoe je iets hebt gedaan, welke resultaten je kunt halen en wat je ervoor nodig hebt om de resultaten te bereiken.

Specifieke voorzieningen

Je krijgt van Defensie een uitrustingspakket. Hierin zit onder meer een uniform dat gedurende de lestijden afwisselend met het sporttenue wordt gedragen. Je moet sportkleding van school aanschaffen. Omdat een deel van de lesstof digitaal wordt aangeleverd, moet je vanaf het begin van het schooljaar tijdens de lessen de beschikking hebben over een laptop.

Locatie Kranenburg

Kies je voor een Defensie- of een beveiligingsopleiding in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals een sporthal, een fitnessruimte, vaardigheidsbaan, appèlplaats, technische praktijkruimte (werkplaats) met militaire voertuigen en observatieposten voor compound training. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding.

Activiteiten in de praktijk

Binnen dit Landschap maak je kennis met beveiligers, politie, handhavers/toezichthouders en Defensiemedewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving. Met hen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion en het beveiligen van evenementen tot een honden- of marinierstraining. Ook worden samen met de ME gijzelingen gesimuleerd. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen!

Officiële samenwerkingspartners

Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee en beveiligingsbedrijven. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende stageplaatsen.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

  • Harderwijk: n.n.b.
  • Werkwijze: plaatsing op volgorde van aanmelden.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel plaatsingsgesprek
  • Meeloopdag
  • Voorlichtingsbijeenkomst
  • Intakedag
  • Sport Medisch Advies

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je het eerste leerjaar voor lesmateriaal (o.a. boeken, licenties en verbruiksmaterialen) en deelname aan activiteiten (bijvoorbeeld excursies, introductiekamp en buitenschoolse activiteiten) ongeveer € 1015,-. Voor de sportkleding betaal je eenmalig € 155,-. De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7855.

Vervolgopleiding

Je kunt solliciteren bij Defensie voor een functie als militair basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen of je kunt een niveau 3-opleiding volgen, zoals:

  • Allround Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen - Militair


Locatie
Kranenburg
Mecklenburglaan 3
3843BN
Harderwijk
088-850 7855