Basismedewerker Fashion

Wil je kennismaken met mode en vind je het leuk om kledingstukken te maken, te repareren of te verstellen? Dan is de opleiding Basismedewerker Fashion iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je ook hoe adviezen te geven en presentaties te maken. Creativiteit, eigenheid, duurzaamheid en vakmanschap worden gestimuleerd.

Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Hart voor het modevak

De basismedewerker fashion verstelt en/of repareert kledingstukken onder aansturing van een leidinggevende. Het gaat om ontwerpen met een eenvoudig model, zoals broeken, rokken en blouses. Dit doe je zelfstandig, waarbij je nauwkeurig werkt en de juiste machines gebruikt. Ook kun je ervoor kiezen om patronen voor de kledingstukken te maken.Je sterke punten

Je hebt een passie voor mode en je volgt graag de laatste modetrends. Deze trends verzamel je en verwerk je in moodboards. Je houdt van mooie stoffen en je ziet het als een uitdaging om mensen te kleden met een deels eigen genaaide outfit of om kleding te repareren en/of te verstellen. Advies over kleuren, pasvormen, stijlen en combinaties van kledingstukken neem je hierin mee. Indien nodig zorg je voor een online presentatie van de kledingstukken. Je doet graag een beroep op je creativiteit. Je werkt heel precies en bent kritisch op de kwaliteit van het resultaat. Je kunt werken binnen een team van enthousiaste collega’s, maar ook zelfstandig weet jij je goed te redden

Aan het werk
 • Je verricht naaitechnische en patroontechnische handelingen.
 • Je (ver)maakt kledingstukken.
 • Je informeert klanten en/of collega's over mode.
 • Je verzamelt informatie over modetrends en/of -ontwikkelingen en verwerkt dit in een presentatie.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. De volgende vakken volg je in het eerste jaar van de opleiding: Nederlands,rekenen, naailessen, patroontekenen, textielwarenkennis en Loopbaan en Burgerschap. Tevens bezoek je belangrijke mode-exposities.

Studie Loopbaan Begeleiding

We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid plaatsingsgesprek en maken we vooraf duidelijke afspraken, die we vastleggen in een ‘Persoonlijk Ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we door middel van een werkschouw voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Wanneer het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

We houden rekening met de mogelijkheden van elke student. Zo kunnen we samen het onderwijsprogramma afstemmen op jouw behoeften, niveau en werktempo.

Beroepsgericht leren

In elk beroepsveld heb je allerlei competenties nodig. Hiervoor oefen je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

De BPV (stage) doe je bij een erkend leerbedrijf. Zo doe je waardevolle praktijkervaring op en bouw je aan een interessant CV. De BPV vindt plaats in blokvorm.

Werken met ‘echte’ opdrachtgevers

Je komt vanaf het begin tot en met het einde van jouw opleiding in aanraking met echte opdrachtgevers. Hierbij leer je te improviseren en te handelen naar de wensen van jouw klant.

Professionele omgeving

De praktijklokalen van Mooi & Mode zijn allemaal ingericht met professionele apparatuur. Je leert jouw beroepsvaardigheden dus in een inspirerende omgeving, waar je goed voorbereid wordt op het echte werk.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
 • Een entree-diploma (niveau 1).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag

Tijdens het individueel plaatsingsgesprek willen wij je leren kennen. We zien dan graag een kledingstuk wat jij zelf gemaakt hebt.

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je (vrijwillig) een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten zoals: excursies, lesmateriaal en vewerkingsmateriaal voor producten die je maakt. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met tel. 0800-0245666.

Vervolgopleiding
 • Allround Medewerker Mode/Maatkleding niveau 3 (Deltion College).


Locatie
Rechterland 1
Rechterland 1
8024AH
Zwolle
088-850 8000

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.