Vakbekwaam Medewerker Veehouderij

Op een agrarisch bedrijf, bijvoorbeeld een melkvee-, geiten-, varkens- of pluimveebedrijf verzorg jij de dieren. Je houdt de gezondheid in de gaten en let op het gedrag. Je weet niet alleen veel van de verschillende diersoorten, maar ook van alles er omheen, bijvoorbeeld het landwerk, huisvesting en het rantsoen.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Je zorgt zelfstandig voor de dieren en draagt zorg voor de voederwinning

Je werkt grotendeels zelfstandig maar overlegt regelmatig met de ondernemer of bedrijfsleider. Je hebt een vast takenpakket. Het is een brede opleiding waarin je vanzelf ontdekt welke kant van de veehouderij jou het meest aanspreekt. Je kunt na deze praktische opleiding, als vakbekwaam medewerker, bij verschillende agrarische bedrijven aan het werk.Je sterke punten

Je werkt graag met dieren en je bent een echte doener die niet bang is voor zwaar werk. Je bent zelfstandig, kunt prima voor een leidinggevende werken, maar je kunt ook goed delegeren. Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel en legt gemakkelijk contact met anderen. Daarnaast ben je technisch en kun je omgaan met automatiseringssystemen.

Aan het werk
  • Je draagt zorg voor het agrobusinessproduct.
  • Je verzorgt productie en veehouderij.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

De lesstof sluit aan op de vaardigheden die horen bij het beroep dat je wilt gaan uitoefenen. Je zult veel zaken met elkaar of zelfstandig moeten regelen en verwerken. We bieden de lessen beroepsgericht aan, waarbij we specialisten en leerbedrijven uit de praktijk inzetten.

De algemene vakken volg je klassikaal met studenten van andere opleidingen. Je krijgt vakgerichte lessen over melkvee, ook krijg je een deel intensieve veehouderij, met name varkenshouderij. Je kunt voor de duur van een jaar 1 dag in de week, samen met studenten van andere AOC’s varkenshouderijlessen volgen bij een andere onderwijsinstelling. De rest van de lessen volg je bij Landstede MBO.

De LWP’s (Leer Werk Prestaties) en opdrachten hebben te maken met het vak dat je later wilt uitoefenen. Je werkt samen in kleinere groepen, houdt presentaties of praktijkdemonstraties. De algemene vakken bestaan uit Nederlands, Engels, rekenen, administratie, leren, loopbaan burgerschap. Je kunt ook een cursus DHZ-KI bij rundvee en gewasbescherming A volgen. Ook kun je je BHV-certificaat, heftruckcertificaat en je VCA-diploma halen. Gedurende je opleiding kun je kiezen uit verschillende keuzedelen zoals klauwverzorging, machinaal of robot melken.

Persoonlijke begeleiding

Alle studenten hebben een eigen coach. Deze coach is tevens een vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Je doet praktijkervaring op bij bedrijven. Je besteedt een groot gedeelte van een schooljaar aan BPV (stage) door middel van dag- en blokstages. Bovendien ga je in het tweede leerjaar een langere periode op blokstage, waarvan een deel kan worden ingevuld met een buitenlandstage. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt school hierbij.

We werken tijdens de hele opleiding nauw samen met het bedrijfsleven. Het kan dus zijn dat je sommige onderdelen van je opleiding, zoals workshops en trainingen, tegelijkertijd volgt met cursisten uit het bedrijfsleven. Bovendien nodigen we regelmatig mensen uit het vakgebied uit voor een gastcollege en ga je op excursies. Ook na je opleiding, in je werk, kun je trainingen of cursussen volgen bij Landstede.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een niveau 2 mbo-opleiding, bij voorkeur diploma Medewerker Veehouderij.
  • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Verschillende vakspecifieke cursussenLocatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8100 AE
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.