Basis Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen - Landbouw

Ben je gek op sleutelen, maar dan wel aan échte machines? Lijkt het jou wat om te werken aan trekkers, combines, hakselaars, graafmachines, heftrucks en shovels? Of - iets kleiner, maar vaak net zo uitdagend - aan quads, gazonmaaiers en heftrucks? Voor jou als basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen hebben deze machines geen geheimen!

Leerweg
BOL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Sleutelen aan échte machines

Bij een storing ga jij na wat het probleem is, in de werkplaats of op locatie. Vervolgens zorg je ervoor dat alles weer goed werkt. Deze machines en voertuigen zitten steeds vaker vol geavanceerde technieken zoals hoogwaardige hydraulische systemen, hightech motoren, moderne transmissies en geavanceerde elektronica. Daarom leer jij tijdens deze opleiding te werken met meetapparatuur en gereedschappen. Met dit diploma kun je aan de slag bij bijvoorbeeld een loonwerkbedrijf, landbouwmechanisatiebedrijf of machinegroothandel.Je sterke punten

Als basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen moet je natuurlijk in de eerste plaats van techniek houden, doorzettingsvermogen hebben en precies zijn. Je bent pas tevreden als het werk klaar is en de machines weer naar behoren werken. Je kunt zowel in een team als zelfstandig goed werken.

Aan het werk
 • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen.
 • Je voert reparaties uit aan voertuigen of mobiele werktuigen.
 • Je stelt een diagnose.
 • Je voert modificatiewerkzaamheden uit.
 • Je assisteert bij inspectie van mobiele werktuigen of installaties.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Je leert alleen dingen die ook echt terugkomen in je toekomstige beroep. De theorie van de algemene vakken proberen we zoveel mogelijk te integreren in de vaklessen en in leuke projecten. Soms krijg je deze vakken wel in aparte lessen, waarbij het kan zijn dat je in een klas zit met studenten van andere opleidingen: zo leer je nog meer mensen kennen! De algemene vakken zijn Nederlands, Engels en rekenen. Je werkt regelmatig aan projecten en opdrachten die te maken hebben met je toekomstige vak. Je werkt ook in groepjes, met wie je soms een presentatie of praktijkdemonstratie verzorgt. We bieden de lessen beroepsgericht aan: van alles wat je leert weet je ook waaróm je het leert. Om te zorgen dat de lesstof goed aansluit op de praktijk, maken we gebruik van specialisten en leerbedrijven uit de praktijk.

Persoonlijke begeleiding

Alle studenten hebben een eigen coach. Deze coach is tevens jouw vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Techniek leer je vooral door te doen. Onze school heeft een werkplaats waar je dan ook veel sleutelt, aan opdrachten werkt en simulaties uitvoert. Tijdens deze BOL-opleiding is BPV (= stage) een belangrijk onderdeel van je opleiding. Ook hier doe je natuurlijk veel praktijkervaring op. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt school hierbij.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.
 • Bij voorkeur beschik je over het basiscertificaat VCA en een tractorrijbewijs. Heb je dit rijbewijs of certificaat nog niet? Dan kun je deze tijdens je studie halen, maar helaas niet bij Landstede MBO.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.