Servicemedewerker Gebouwen

Als servicemedewerker gebouwen voer jij allerlei grote en kleine klussen in en om gebouwen uit. Waar je dan aan moet denken? Aan het vernieuwen van keukens en badkamers, het aanleggen of repareren van leidingen voor water of elektriciteit, het vervangen van wandcontactdozen. Ook draai je je hand niet om voor het plaatsen van een dakraam of een deur, voor schilderwerk, het leggen van een vloer of het vervangen van een deurslot.

Leerweg
BOL/BBL
Duur
2 jaar
Niveau
2
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Jij zorgt dat elke klus gedaan wordt

Beroep

Deze brede opleiding bereidt je voor op afwisselend werk. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag bij een woningbouwvereniging, een onderhoudsbedrijf of een technische dienst van een grote organisatie. Je kunt dus op veel verschillende plekken terechtkomen. Vaak is dat in een woning, maar het kan ook een kantoorpand, winkel, schoolgebouw, zorginstelling, zalencentrum, theater, museum of zelfs dierentuin zijn. Na deze opleiding kun je je ontwikkelen op een hoger niveau of je specialiseren in bouwtechniek, onderhoud, afwerkingstechnieken of technische gebouwinstallaties.



Je sterke punten

Je werkt zelfstandig en weet altijd een goede oplossing te verzinnen voor technische problemen. Je hebt dus een goed technisch inzicht en kunt goed met klanten omgaan.

Aan het werk
  • Je neemt werkzaamheden op en stelt ze vast.
  • Je verricht (onderhouds)werkzaamheden aan technische installaties, gebouwonderdelen en omgeving.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Om te zorgen dat jij flexibel en breed inzetbaar bent, krijg je een brede opleiding. Werkgevers hebben namelijk grote behoefte aan veelzijdige mensen, die verstand hebben van veel verschillende soorten technieken. Je kunt daarbij denken aan elektrotechniek, bouw en werktuigbouw. Je maakt bij ons kennis met al deze technieken. De kans dat jouw toekomstig werk afwisselend zal zijn, wordt hierdoor een stuk groter.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Binnen Landstede MBO staat leren in en van de praktijk centraal. Een groot deel van de BOL-opleiding breng je door in de praktijk door BPV (stage). Tijdens je opleiding loop je iedere week 2 dagen stage van 8 uur per dag. Dit betekent dat je tijdens je gehele opleiding ongeveer 800 uur stageloopt. Je zoekt zelf een stageplek. Dit kan bijvoorbeeld een klussenbedrijf zijn of een woningbouwvereniging of een technische dienst binnen een organisatie. Het bedrijf moet een door het SBB-erkend leerbedrijf zijn. Als het niet lukt om zelf een stageplek te vinden, helpen we je daar natuurlijk mee.

Als je een BBL-opleiding volgt, leer je in de praktijk. Je werkt dan minimaal 16 uur op contractbasis en komt 1 dag in de week naar school. We bepalen deze dag in overleg met jou en je werkgever. We raden je aan om, voordat je je aanmeldt bij onze BBL-opleiding, een baan te zoeken bij een door het SBB-erkend leerbedrijf.

Persoonlijke begeleiding

Jij bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling en voor wat je leert. Met je coach bespreek je je studievoortgang en je planning. Ook kun je bij je coach terecht met vragen over je studie en met persoonlijke zaken.

Betrokkenheid bedrijfsleven

Bij Landstede MBO vinden wij het belangrijk dat je je aangeleerde vaardigheden ook kunt toepassen in het bedrijf. De inhoud en vaardigheden van de opdrachten zijn dan ook tot stand gekomen in overleg met het bedrijfsleven. Je leert daarmee vanaf het begin hoe het is om te werken in de beroepspraktijk.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Diploma vmbo-basisberoepsgerichte (bbl) of kaderberoepsgerichte leerweg (kbl) in de sector techniek.
  • Diploma op niveau 1 (entreeopleiding).

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek.

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding
  • Bouwkundig Onderhoudsmedewerker (niveau 3)
  • Allround Klusser (niveau 3)


Locatie
Sublocatie Dronten - het Perron
de Arend 4
8251GR
Dronten
0321-209010

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.