3 jun 2024

Meteen starten met werken in de kinderopvang

Heb je altijd al in de kinderopvang willen werken en voelt dit nu als het juiste moment? Je kunt ook starten zonder diploma maar al wel betaald aan het werk gaan. Hierover kun je meer te weten komen tijdens de Informatiemarkt Kinderopvang van Landstede bij Kok Experience aan de Hoofdweg 2 in Harderwijk op woensdag 12 juni van 12.30-14.00 uur.

In de gezellige setting van het restaurant informeren diverse standhouders over de mogelijkheden in de kinderopvang. Acht tot tien kinderopvangorganisaties uit de regio zijn aanwezig, evenals Landstede, het Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek, het Leerwerkloket, het UWV, de gemeente Harderwijk en Veluwe Portaal. Ook wethouder Marcel Companjen komt langs. “Wij organiseren dit event samen met Werkcentrum Veluwe Stedendriehoek en haar partners. We richten ons op zijinstromers die wat anders willen, maar hiervoor niet de juiste papieren hebben of denken te gaan halen. Zij kunnen toch laagdrempelig instromen in de kinderopvang”, vertelt Corry Mosterd. Zij is programmamanager voor onderwijs en arbeidsmarkt bij stichting Landstede. “We leiden op voor de brede doelgroep; naast het mbo is dit het volwassenenonderwijs en trajecten in opdracht van bedrijven en organisaties onder de noemer van een leven lang ontwikkelen. Om te werken zijn er geen drempels. Denk aan de functie van gastheer/gastvrouw die in coronatijd in de zorg zijn ontstaan.”

Ontwikkelpad Kinderopvang

Ook voor de kinderopvang biedt dit kansen. Kinderopvangorganisaties moeten anticiperen op de tekorten die dreigen te ontstaan. In deze regio valt het volgens Mosterd nog mee, maar in het westen is de situatie zorgelijk. Een goede kinderopvang is ook belangrijk voor de economie. Daarom hebben alle arbeidsmarktregio’s de opdracht om aan de slag te gaan met het Ontwikkelpad Kinderopvang. Deze laagdrempelige instroom is mogelijk in de functie van groepshulp. Dit is een nieuwe functie waarbij je ondersteunende werkzaamheden doet en daarmee de werkdruk voor de pedagogisch medewerkers verlicht. “Dit zijn licht verzorgende werkzaamheden zoals kinderen eten geven (drinken en fruit klaarmaken) en verschonen, maar ook huishoudelijke/facilitaire taken (schoonmaken), toezicht houden op buitenactiviteiten en begeleiden bij uitstapjes buiten het kindcentrum. Je bent een extra paar ogen tijdens het wandelen of spelen.”

De groepshulp doet alles onder supervisie van de pedagogisch medewerker. “Zo kun je zonder diploma-eisen drempelloos instromen op een baby- of peutergroep. Het diploma is uiteindelijk nog steeds nodig als je wilt doorgroeien tot pedagogisch medewerker, maar voor groepshulp is geen driejarig opleiding nodig. Hiervoor kun je wel certificaten halen om je verder te professionaliseren. Het Ontwikkelpad Kinderopvang biedt hiervoor een stappenplan. Als Landstede maken wij hiervoor ook maatwerktrainingen.”

De informatiemarkt geeft meer inzicht in de mogelijkheden en is bedoeld voor oriëntatie. “Je kunt vragen stellen en je laten informeren. Diverse medewerkers van kinderopvangorganisaties zijn aanwezig om te vertellen wat hun werk inhoudt. Je kunt ook je contactgegevens achterlaten.”