Leidinggevende Leisure & Hospitality

Recreatieparken, campings, bungalowparken en andere bedrijven in de toeristische en recreatieve sector moeten het hebben van klantvriendelijkheid en gastvrijheid. Als leidinggevende leisure & hospitality ben jij ervoor verantwoordelijk dat die op een zo hoog mogelijk niveau zijn. Jij geeft leiding aan het team dat daarvoor zorgt. Je bent achter én voor de schermen bezig en steekt soms zelf ook je handen uit de mouwen. Je zorgt er bijvoorbeeld voor dat gasten te woord worden gestaan bij de balie.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Gastvrijheid: jouw team zorgt ervoor!

Daarnaast organiseer je als recreatiemedewerker leuke activiteiten voor verschillende doelgroepen van jong tot oud. Je bedenkt deze activiteiten samen met je collega’s, je bereidt ze voor en je helpt bij de uitvoering ervan. Tijdens de leidinggevende fase van de opleiding doe je ervaring op in het aansturen van het team.

Omdat het werk in deze branche veel werkzaamheden bevat, heb je het op sommige momenten heel erg druk. Jij weet dan het overzicht te houden. Dankzij jouw personeelsplanning en goede voorbereiding loopt alles op rolletjes. Als leidinggevende denk je verder. Je stelt jezelf vragen als: hoe kunnen we het werk nóg slimmer organi- seren? Waar liggen commerciële kansen? Op welke trends moeten we inspelen? Ook daar gaan we op in.

We bereiden je voor op een leuk en veelzijdig beroep. Door onze nauwe banden met de branche sluiten theorie en praktijk naadloos op elkaar aan. Jouw doel: gasten een waanzinnige tijd bezorgen. Je luistert naar hun wensen en probeert daar zoveel mogelijk aan te voldoen. Daarom zorgen we voor een brede basis en ligt de nadruk op plezier en het werken met mensen, van jong tot oud.Je sterke punten

Je bent gastvrij, enthousiast, sociaal, communicatief sterk, toont initiatief en houdt van afwisseling. Je bent goed in plannen en organiseren en je weet problemen snel op te lossen. Je kunt goed samenwerken, hebt verantwoordelijkheidsgevoel en legt de lat altijd hoog.

Aan het werk
 • Je treedt op als aanspreekpunt voor klanten/gasten.
 • Je voert administratieve en financiële processen uit.
 • Je organiseert en begeleidt recreatieve activiteiten.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

We beginnen bij alle opleidingen met een startperiode van tien weken. In deze tien weken maak je uitgebreid kennis met het beroep en de opleiding. Aan het einde van de startperiode kies je definitief voor een opleiding. Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Je leert te werken op de receptie, in de animatie, krijgt lessen Nederlands en twee moderne vreemde talen (Engels en Duits), rekenen en Loopbaan en Burgerschap. In het tweede gedeelte van je opleiding maak je kennis met het werken als leidinggevende. Je gaat sollicitatiegesprekken en functioneringsgesprekken voeren en je leert in je rol als leidinggevende medewerkers aan te sturen.

Persoonlijke begeleiding

Bij de start van de studie maken we duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘Individueel Leerplan’ (ILP). Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is, stellen we het plan bij. Je krijgt tijdens je opleiding een vaste coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

Voor elk beroep heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Je bent regelmatig in de praktijk aan het leren. Tijdens de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality doe je ervaring op tijdens de BPV (stage). Gedurende de opleiding zal het bedrijfsleven een steeds belangrijkere rol gaan spelen, bijvoorbeeld als opdrachtgever voor schoolopdrachten.

Landstede Partners

Landstede MBO heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring op kunt doen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beauty-oorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende BPV-bedrijven in binnen- en buitenland.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Een mbo-diploma niveau 3.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Verschillende hbo-opleidingen, zoals:

 • Breda University of Applied Sciences (voorheen NHTV).
 • Hospitality & Bussiness Management.
 • Commerciële Economie (CE) met als specialisatie Toerisme & Recreatie.

Deze en verwante hbo’s bieden verkorte 3-jarige opleidingen aan na afronding van een mbo-opleiding op niveau 4.Locatie
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.