Handhaver Toezicht & Veiligheid

Orde & Veiligheid

Als handhaver toezicht en veiligheid werk je bijvoorbeeld voor een gemeentelijke instelling voor toezicht en veiligheid of voor een private onderneming zoals bij het OV. Je surveilleert in uniform in de openbare ruimte en treedt waar nodig corrigerend op. Door jouw communicatieve vaardigheden weet je lastige en agressieve personen te kalmeren en escalaties te voorkomen. Je kunt ook worden ingezet als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA).Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
In uniform surveilleren op straat

Beroep

Als handhaver toezicht en veiligheid werk je bijvoorbeeld voor een gemeentelijke instelling voor toezicht en veiligheid of voor een private onderneming zoals bij het OV. Je surveilleert in uniform in de openbare ruimte en treedt waar nodig corrigerend op. Door jouw communicatieve vaardigheden weet je lastige en agressieve personen te kalmeren en escalaties te voorkomen. Je kunt ook worden ingezet als Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA). Hierdoor mag je boetes uitdelen, of werk je mee aan projecten over buurtpreventie of geef je voorlichting aan bewonersgroepen.

 HTV-Kmar

Naast de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid (HTV) kun je op de locatie Zwolle de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid in combinatie met het KMar-arrangement (Koninklijke Marechaussee) volgen. Hierbij werken we nauw samen met de Koninklijke Marechaussee. Om in aanmerking te komen voor dit arrangement krijg je na je plaatsingsdag van Landstede MBO een selectiegesprek met de Koninklijke Marechaussee.

Je sterke punten

Je houdt je hoofd koel en aarzelt niet om in te grijpen als dat nodig is. Je bent flexibel, stressbestendig, integer en bovenal communicatief vaardig. Je kunt goed contacten leggen met burgers uit verschillende doelgroepen. Je hebt voldoende inlevingsvermogen.

Aan het werk
 • Je houdt toezicht in het publieke domein.
 • Je biedt service en verleent hulp.
 • Je bevordert de veiligheid en leefbaarheid.
Opleidingsinformatie

Officiële samenwerkingspartners

Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee, Beveiligingsbedrijven. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. We kunnen hierdoor ook sneller inspelen op veranderingen in de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende beroepspraktijkwerkplekken (= stage).

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een vmbo-diploma theoretische leerweg (tl), gemengde leerweg (gl) of kaderberoepsgerichte leerweg (kbl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het plaatsingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Harderwijk: HTV: 20
 • Harderwijk: Handhaver TOP-arrangement (onder voorbehoud): 20
 • Zwolle: HTV: 60
 • Zwolle: HTV met Kmar-arrangement: 30
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Meeloopdag
 • Sportactiviteit
 • Individueel plaatsingsgesprek
 • Elevator pitch
 • Rollenspel

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je het eerste leerjaar voor lesmateriaal (o.a. boeken, licenties en verbruiksmaterialen) ongeveer € 340,- en voor het uniform ongeveer € 460,-. Voor voorzieningen (zoals de schoolpas, internetgebruik en vieringen) brengt Landstede geen kosten in rekening. Deelname aan activiteiten (bijvoorbeeld excursies en lessen van gastdocenten) kost ongeveer € 125,-. Bij Landstede kun je een EHBO-diploma halen tijdens je studie. Dit diploma is een verplichting in de opleiding. De kosten hiervoor betaal je zelf.

Aan het begin van de opleiding is er een introductiekamp. Hier kun je jouw medestudenten en docententeam beter leren kennen. Meedoen aan dit introductiekamp is niet verplicht, maar we raden het wel aan. De kosten van het kamp brengen we apart in rekening.

De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 84 00.

Na deze opleiding kun je nagenoeg iedere niveau 4 opleiding volgen.Locaties
Fuchsiastraat 1
Fuchsiastraat 1
8013ZC
Zwolle
088-850 8400

Kranenburg
Mecklenburglaan 3
3843BN
Harderwijk
088-850 7855

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.