Aankomend Onderofficier Verpleegkundige

Veiligheid & Vakmanschap

Benieuwd hoe je bij een ramp of een interventie in het buitenland spreekuur houdt voor de lokale bevolking? Of hoe je patiënten stabiliseert voor luchttransport naar het veldhospitaal? Als militair medicus bij Defensie kun je overal ter wereld ervaring opdoen. Waar onze militairen ook actief zijn, ze kunnen rekenen op de beste medische zorg. Desnoods bouwen we een volledig uitgerust ziekenhuis, compleet met operatiekamers. Ook in gebieden waar niet eens stromend water is!Leerweg
BOL/BBL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
Overal ter wereld ervaring opdoen

Verpleegkundigen, (huis)artsen, tandartsen, fysiotherapeuten, apothekers, chirurgen en psychologen: Defensie heeft alles in huis. Uit welk medisch vakgebied je ook komt, je kunt jouw werk dus ook in een militaire omgeving doen. En dat levert je een schat aan medische praktijkervaring op, in gebieden waar je normaal gesproken niet snel komt. Kies je dus voor een Defensie-uniform in plaats van een ziekenhuisuniform, dan kun je rekenen op de ervaring van je leven. Als je deze opleiding met succes afrondt, ben je onder bepaalde voorwaarden zelfs verzekerd van een functie als militair bij de Koninklijke Landmacht.Je sterke punten

Je bent geïnteresseerd in mensen met sociale en medische problemen, hebt veel inlevingsvermogen en gaat goed en respectvol met ze om. Je werkt systematisch en doelgericht en weet wat je doet duidelijk en helder over te brengen. Je kunt goed samenwerken, bent stressbestendig en durft verantwoordelijkheid te dragen.

Aan het werk
 • Je biedt zorg en begeleiding in het verpleegkundig proces
 • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid
 • Je biedt verpleegkundige zorg en begeleiding in het ziekenhuis
 • Je biedt verpleegkundige zorg en begeleiding in de verpleeg- en verzorgingstehuizen en thuiszorg
 • Je handhaaft je in de militair "veilige" omgeving
 • Je geeft leiding
 • Je werkt je team op
Opleidingsinformatie

Wat kun je van de opleiding verwachten?

 • Over de 4 jaren verspreid moet je 2.300 uren stagelopen in de zorg.
 • Je hebt gemiddeld 6 uur per week sport, zodat je voldoende kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen opbouwt om militair te worden.
 • Naast de normale lessen krijg je ook militaire lessen.
 • Sluit je de opleiding met goed gevolg af, dan heb je een grote kans op een baan bij de Koninklijke Landmacht of de Koninklijke Luchtmacht.

Persoonlijke begeleiding

Je kunt rekenen op persoonlijke aandacht en deskundige begeleiding. Je coach (dit kan ook je vakcoach zijn) begeleidt je tijdens de opleiding. Vooral tijdens periode 1 van de opleiding helpt je coach je wegwijs te worden in de opleiding. Je kunt bij je coach terecht met al je vragen. Iedere week zijn er coach-activiteiten in je klas, daarnaast heb je aan het einde van iedere periode een individueel gesprek. Daarbuiten is het altijd mogelijk om een individueel gesprek met je coach aan te vragen. Naast je coach van Landstede MBO heb je ook een militaire instructeur als coach. Je militaire coach let met name op je ontwikkelingen als aankomend militair. Bij moeilijkheden tijdens de opleiding, kun je gebruik maken van extra begeleiding. Deze begeleiding kun je aanvragen bij je coach.

Specifieke voorzieningen

Je krijgt van Defensie een uitrustingspakket. Hierin zit onder meer een uniform dat gedurende de lestijden afwisselend met het sporttenue wordt gedragen. Je moet sportkleding van school aanschaffen. Omdat een deel van de lesstof digitaal wordt aangeleverd, moet je vanaf het begin van het schooljaar tijdens de lessen de beschikking hebben over een laptop.

Locatie Kranenburg

Kies je voor een Defensie- of een beveiligingsopleiding in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten zoals een sporthal, een fitnessruimte, vaardigheidsbaan, appèlplaats, garage met militaire voertuigen en observatieposten voor compound training. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding.

Activiteiten in de praktijk

Binnen dit Landschap maak je kennis met beveiligers, politie, handhavers/toezichthouders en Defensiemedewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving. Met hen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion en het beveiligen van evenementen tot een honden- of marinierstraining. Ook worden samen met de ME gijzelingen gesimuleerd. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen!

Officiële samenwerkingspartners

Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee, Beveiligingsbedrijven. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Het biedt ook de mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende beroepspraktijkwerkplekken (= stages).

Toelating

Vooropleidingseisen

 • De opleiding Aankomend Onderofficier Verpleegkundige is een pittige en complexe opleiding (een complete mbo-opleiding op niveau 4, ingebed in een opleiding van Veiligheid & Vakmanschap). Deze opleiding vraagt dan ook veel van de student (40 uur per week). Om deel te kunnen nemen, is vmbo-TL of GL daarom een vereiste.

Aantal beschikbare opleidingsplaatsen (numerus fixus)

 • Harderwijk: 44
 • Werkwijze: Plaatsing op volgorde van aanmelden

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel Plaatsingsgesprek
 • Meeloopdag
 • Voorlichtingsbijeenkomst
 • Intakedag
 • Sport Medisch Advies

Elk leerbedrijf binnen deze branche zal voorafgaand aan werk of BPV vragen om een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG). Nadat je hebt gehoord dat je toelaatbaar bent tot deze opleiding, vragen we je dan ook om een VOG te tonen. Zo weet je zeker of het zinvol is om met deze opleiding te starten. Wil jij weten wat deze verklaring inhoudt en of jij hiervoor in aanmerking komt? Kijk dan op de site van het Ministerie van Veiligheid en Justitie: https://watdevog.nl/#wat-de-vog.

Studiekosten

Naast het lesgeld betaal je het eerste leerjaar voor lesmateriaal (o.a. boeken, licenties en verbruiksmaterialen) en deelname aan activiteiten (bijvoorbeeld excursies, introductiekamp en buitenschoolse activiteiten) ongeveer € 1075,-. Voor de sportkleding betaal je eenmalig € 110,-. De genoemde bedragen zijn onder voorbehoud. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 7855.

Vervolgopleiding

Je kunt solliciteren bij Defensie voor een functie als beroepsmilitair of kiezen voor specialistische vervolgopleidingen, zoals:

 • Spoedeisende hulp/Ambulance
 • HBO-Verpleegkundige (HBO-V)
 • Lerarenopleiding Verpleegkunde
 • Sociaal Pedagogisch Hulpverlener (SPH)


Locatie
Kranenburg
Mecklenburglaan 3
3843BN
Harderwijk
088-850 7855