Technisch Specialist Voertuigen en Mobiele Werktuigen - Landbouw

Trekkers, combines, hakselaars, oogstmachines, heftrucks, shovels en quads... Vind jij de techniek in deze machines interessant? Hou je van sleutelen, maar lijkt het je ook leuk om in een werkplaats de reparatie- en onderhoudswerkzaamheden te plannen, offertes te maken en contacten met klanten te onderhouden? Kies dan voor de opleiding Technisch Specialist Voertuigen en Mobiele Werktuigen. Je hebt veel technische kennis van mobiele werktuigen en weet hoe je ze moet onderhouden, aanpassen en repareren. Die kennis breng je over op anderen, jij bent tenslotte de specialist.

Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Specialist, plannen, adviseren en begeleiden.

Je begeleidt en controleert het werk van de (allround) monteurs en ondersteunt de allround monteur bij het adviseren van de klant. Ook stel je offertes op, maak je kostenberekeningen en onderhoud je contacten met leveranciers en afnemers. Na deze opleiding kun je aan het werk bij een mechanisatiebedrijf, machinefabrikant of machinegroothandel.

Met deze opleiding krijg jij het overzicht in de werkplaats. Door bijscholing kun je na een paar jaar doorgroeien tot vestigingsleider.Je sterke punten

Als technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen moet je natuurlijk in de eerste plaats van techniek houden en precies zijn. Daarnaast tellen vooral je sociale vaardigheden mee, omdat je collega’s moet aansturen en je vaak contact hebt met klanten.

Aan het werk
 • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen.
 • Je voert reparaties uit aan voertuigen of mobiele werktuigen.
 • Je stelt een diagnose.
 • Je voert modificatiewerkzaamheden uit.
 • Je inspecteert mobiele werktuigen of installaties.
 • Je ondersteunt de bedrijfsvoering in de werkplaats.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Je leert alleen dingen die ook echt terugkomen in je toekomstige beroep. De theorie van de algemene vakken proberen we zoveel mogelijk te integreren in de vaklessen en in leuke projecten. Soms krijg je deze vakken wel in aparte lessen, waarbij het kan zijn dat je in een klas zit met studenten van andere opleidingen: zo leer je nog meer mensen kennen! De algemene vakken zijn Nederlands, Engels, Duits, rekenen, administratie, economie, natuurkunde en scheikunde. Je werkt regelmatig aan projecten en opdrachten die te maken hebben met je toekomstige vak. Dit doe je soms in groepjes, met wie je af en toe een presentatie of praktijkdemonstratie verzorgt.

We bieden de lessen beroepsgericht aan: van alles wat je leert weet je ook waaróm je het leert. Om de lesstof goed aan te laten sluiten op de echte situatie, werken we samen met specialisten en leerbedrijven uit de praktijk. Zo sluit deze opleiding perfect aan op je toekomstige werk én vergroot het je kansen op een baan. Het kan dus zijn dat je sommige onderdelen van je opleiding, zoals workshops en trainingen, tegelijkertijd volgt met cursisten van bedrijven. Verder nodigen we regelmatig vakmensen uit voor een gastcollege en ga je soms op excursies.

Persoonlijke begeleiding

Alle studenten hebben een eigen coach. Deze coach is tevens jouw vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Techniek leer je vooral door te doen. Onze school heeft een werkplaats waar je dan ook veel sleutelt, aan opdrachten werkt en simulaties uitvoert. Tijdens deze BOL-opleiding is BPV (= stage) een belangrijk onderdeel van je opleiding. Ook hier doe je natuurlijk veel praktijkervaring op. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt school hierbij.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Allround Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen.
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.
 • Bij voorkeur beschik je over het basiscertificaat VCA en een tractorrijbewijs. Heb je dit rijbewijs of dit certificaat nog niet? Dan kun je deze tijdens je studie halen, maar helaas niet bij Landstede MBO.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

 • Werktuigbouwkunde
 • Agrotechniek en Management
 • Technische Bedrijfskunde
 • Agrotechniek en Kennismanagement


Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.