Bedrijfsleider Dierverzorging

In een bedrijf dat zich bezighoudt met dieren kun jij zelfstandig alle werkzaamheden uitvoeren. Je weet alles over het verzorgen en houden van dieren. Daarnaast heb je ook bedrijfskundige en organisatorische kennis. Daardoor weet jij leiding te geven in het bedrijf. Je schrijft een optimalisatieplan en weet van het bedrijf een (nog) gezonde(re) onderneming te maken.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
4
Plaats
 • Beroep
 • Opleiding
 • Beoordeling
Jij bent ondernemend met een hart voor dieren

Je kunt aan het werk als bedrijfsleider van bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak, kinderboerderij, dierenpension, veehouderij, hondenuitlaatservice of manege. Tijdens deze opleiding word je breed opgeleid, maar je kunt je ook verdiepen in de richting die jou het meest aanspreekt. Ook kun je vakken volgen om meer commerciële kennis te krijgen. Er zijn combinaties met veel vakgebieden mogelijk, afhankelijk van jouw interesses en toekomstwensen.Je sterke punten

Je werkt graag met dieren en werkt het prettigste in een baan met veel vrijheid, verantwoordelijkheid en ruimte voor eigen initiatief. Je werkt graag voor en met mensen. Je steekt de handen uit de mouwen, kunt uitstekend leidinggeven, je bent serieus en stipt.

Aan het werk
 • Je draagt zorg voor dieren.
 • Je zorgt voor informatieoverdracht.
 • Je stelt een fokplan op en begeleidt de voortplanting van dieren.
 • Je speelt in op de wens van de klant of het publiek.
 • Je leidt het bedrijf/afdeling/project.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

De lesstof sluit aan op de vaardigheden die horen bij het beroep dat je wilt gaan uitoefenen. Je zult veel opdrachten met elkaar of zelfstandig moeten uitvoeren en verwerken. We bieden de lessen beroepsgericht aan, waarbij we specialisten en leerbedrijven uit de praktijk inzetten. De algemene vakken volg je klassikaal met studenten van andere groene opleidingen. Soms krijg je deze vakken in aparte lessen, soms komt de lesstof aan bod tijdens projecten of in vakgerichte lessen. De projecten en opdrachten hebben te maken met het vak dat je later wilt uitoefenen. Je volgt ze in kleinere groepen, bijvoorbeeld in de vorm van groepswerk, presentaties of praktijkdemonstraties. De algemene vakken bestaan onder andere uit Nederlands, Engels, rekenen, administratie, economie, natuurkunde/scheikunde en biologie. Je kunt ook een BHV-certificaat halen.

Persoonlijke begeleiding

Alle studenten hebben een eigen coach. Deze coach is tevens jouw vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Je doet praktijkervaring op bij verschillende bedrijven. Je besteedt ongeveer 1 tot 2 dagen per week en soms hele weken aan BPV (stage). Bovendien ga je in het tweede leerjaar op blokstage en is er de mogelijkheid BPV in het buitenland op te doen. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt school hierbij.

We werken tijdens de hele opleiding nauw samen met het bedrijfsleven. Het kan dus zijn dat je sommige onderdelen van je opleiding, zoals workshops en trainingen, tegelijkertijd volgt met cursisten uit het bedrijfsleven. Bovendien nodigen we regelmatig mensen uit het vakgebied uit voor een gastcollege en ga je op excursies. Ook na je opleiding, in je werk, kun je trainingen of cursussen volgen bij Landstede.

Toelating

Vooropleidingseisen

 • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Vakbekwaam Medewerker Dierverzorging
 • Een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte leerweg (kbl), gemengde leerweg (gl) of theoretische leerweg (tl).
 • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

 • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

Naast het lesgeld heb je kosten voor lesmateriaal en betaal je een bijdrage voor voorzieningen en activiteiten, zoals gastlessen, excursies, kopieën en internetgebruik buiten de lessen. Deze kosten bedragen jaarlijks circa € 250,-. Voor meer informatie over studiekosten kun je bellen met 088-850 82 00.

Vervolgopleiding
 • Een hbo-opleiding

 Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.