Allround Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen - Landbouw

Bij een loonwerkbedrijf, mechanisatiebedrijf of machinegroothandel repareer en onderhoud jij mobiele werktuigen. Als zelfstandig monteur ben jij de spil van de werkplaats. Je bent op de hoogte van de techniek en weet hoe je een mobiel werktuig moet repareren en onderhouden. Is er een specialistische reparatie, storing of moet er een werktuig gemodificeerd worden? Dan komen ze bij jou terecht.

Leerweg
BOL
Duur
3 jaar
Niveau
3
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Zelfstandig aan het werk

Je doet deels hetzelfde werk als de basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen (niveau 2), maar je werkt nu wel veel meer zelfstandig. Ook voer je keuringen en inspecties uit. Bij ingewikkelde reparaties en aanpassingen begeleid en instrueer je de collega-monteurs in de werkplaats.

Ook kun je je bezighouden met het adviseren van klanten en rapporteer je aan je leidinggevende. Verder kun je door bijscholing in veel gevallen doorgroeien naar een leidinggevende functie of je specialiseren.



Je sterke punten

Als allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen moet je natuurlijk in de eerste plaats van techniek houden en precies zijn. Je bent pas tevreden als het werk goed en nauwkeurig is gebeurd en de machines weer naar behoren werken. Je kunt zelfstandig werken, maar ook uitstekend samenwerken. Je hebt regelmatig contact met de klant, dus het is belangrijk dat je sociale vaardigheden goed zijn.

Aan het werk
  • Je voert onderhoud uit aan voertuigen of mobiele werktuigen.
  • Je voert reparaties uit aan voertuigen of mobiele werktuigen.
  • Je stelt een diagnose.
  • Je voert modificatiewerkzaamheden uit.
  • Je inspecteert mobiele werktuigen of installaties.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

Je leert alleen dingen die ook echt terugkomen in je toekomstige beroep. De theorie van de algemene vakken proberen we zoveel mogelijk te integreren in de vaklessen en in leuke projecten. Soms krijg je deze vakken in aparte lessen, waarbij het kan zijn dat je in een klas zit met studenten van andere opleidingen: zo leer je nog meer mensen kennen! De algemene vakken zijn Nederlands, Engels, rekenen, economie en natuurkunde. Je werkt regelmatig aan projecten en opdrachten die te maken hebben met je toekomstige vak. Je werkt vaak in groepjes, met wie je soms een presentatie of praktijkdemonstratie verzorgt.

We bieden de lessen beroepsgericht aan: van alles wat je leert weet je ook waaróm je het leert. Om te zorgen dat de lesstof goed aansluit op de echte situatie, maken we gebruik van specialisten en leerbedrijven uit de praktijk. We werken nauw samen met het bedrijfsleven zodat de opleiding perfect aansluit op je werk én de kans op een baan vergroot wordt. Het kan dus zijn dat je sommige onderdelen van je opleiding, zoals workshops en trainingen, tegelijkertijd volgt met cursisten van bedrijven. Verder nodigen we regelmatig vakmensen uit voor een gastcollege en ga je soms op excursies.

Persoonlijke begeleiding

Alle studenten hebben een eigen coach. Deze coach is tevens jouw vakdocent. Dat heeft als voordeel dat jouw coach zich goed kan inleven in jouw beroepspraktijkvorming en je ontwikkeling in het vakgebied.

Beroepspraktijkvorming

Techniek leer je vooral door te doen. Onze school heeft een werkplaats waar je dan ook veel sleutelt, aan opdrachten werkt en simulaties uitvoert. Tijdens deze BOL-opleiding is BPV (= stage) een belangrijk onderdeel van je opleiding. Ook hier doe je natuurlijk veel praktijkervaring op. Je zoekt zelf actief naar een geschikte BPV-plek. Mocht je zelf geen geschikte plek kunnen vinden, dan helpt school hierbij.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een niveau 2 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Basis Technicus Voertuigen en Mobiele Werktuigen.
  • Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg (bl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.
  • Bij voorkeur beschik je over het basiscertificaat VCA en een tractorrijbewijs. Heb je dit rijbewijs of dit certificaat nog niet? Dan kun je deze tijdens je studie halen, maar helaas niet bij Landstede MBO.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Individueel kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

  • Diverse vakspecifieke cursussen


Locatie
Zwolsestraat
Zwolsestraat 63a
8101 AB
Raalte
088-850 8200

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.