Van havo of hbo naar mbo

Zit je nu op de havo, maar wil je liever leren door te doen? Of weet je niet zeker of je je havodiploma gaat halen? Dan zit je hier goed! We vertellen je meer wat je kunt verwachten als je van havo naar mbo wilt. Ben je van de havo naar het hbo gegaan, maar blijkt dit je toch niet te liggen? Ook dan kun je de switch naar het mbo maken.

Doorstromen met havodiploma

Met een havodiploma doorstromen naar het mbo. Waarom? Misschien vind je jezelf nog te jong voor een hbo-opleiding. Of wil je graag een praktische mbo-opleiding doen. Na het afronden van je mbo-opleiding op niveau 4 kun je alsnog doorstromen naar het hbo.

Doorstromen zonder havodiploma

Ook zonder havodiploma kun je doorstromen naar het mbo. Het enige wat je nodig hebt is een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Je kunt starten met een mbo-opleiding op niveau 4.

Deze studenten gingen je voor!

Veelgestelde vragen

  • 1. Welk mbo-niveau kan ik na de havo doen?

    Er bestaan vier niveaus binnen het mbo, waarvoor specifieke toelatingseisen gelden. Voor een opleiding op niveau 3 is bijvoorbeeld minimaal een vmbo kaderberoepsgerichte leerweg nodig. Maar voor havisten gelden andere regels. Zolang je ten minste overgegaan bent van de derde naar de vierde klas van de havo, mag je je inschrijven voor opleidingen op alle mbo-niveaus. Zelfs voor een mbo-opleiding op het hoogste niveau, niveau 4, hoef je de havo niet eerst af te ronden.

  • 2. Zijn er aanvullende eisen op het mbo na de havo?

    Het kan zijn dat een aantal mbo-opleidingen aanvullende toelatingseisen hebben die ook gelden voor havisten, met of zonder diploma. Bij een aantal opleidingen is een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar, waarbij havisten niet meer kans maken dan vmbo'ers. Bekijk hier voor welke opleidingen dit geldt. 

  • 3. Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken?

    Op basis van een overgangsbewijs havo 3 -> 4 en havo 4 -> 5 kun je geen vrijstelling verlenen. Vrijstellingen kunnen alleen worden verleend op basis van examens waarvan het resultaat zichtbaar is op een officiële resultatenlijst. Behaalde resultaten voor Nederlands en Engels die zijn beoordeeld met een voldoende mogen als vrijstelling worden aangevraagd. Mits het behaalde diploma dateert vanaf schooljaar 2013-2014. Er is sinds schooljaar 2019-2020 geen vrijstelling rekenen meer mogelijk. Dat komt door de afschaffing van de rekentoets in het voortgezet onderwijs. Let op: je krijgt alleen vrijstelling voor het examen, niet voor de onderwijstijd.