Van havo of hbo naar mbo

Zit je momenteel op de havo, maar heb je meer zin om praktisch aan de slag te gaan en de handen uit de mouwen te steken? Of weet je niet zeker of je je havodiploma gaat halen? Dan zit je hier goed! We vertellen je meer wat je kunt verwachten als je van havo naar mbo wilt. Ben je van de havo naar het hbo gegaan, maar blijkt dit je toch niet te liggen? Ook dan kun je de switch naar het mbo maken.

Veelgestelde vragen

 • 1. Kan ik doorstromen zonder havo-diploma?

  Ook zonder havo-diploma kun je doorstromen naar het mbo. Het enige wat je nodig hebt is een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4. Je kunt starten met een mbo-opleiding op niveau 4. Zit je momenteel in havo 4 en ga je niet over? Geen zorgen, je kunt direct de overstap maken naar een mbo-opleiding!

 • 2. Kan ik doorstromen met een havo-diploma?

  Dat is absoluut mogelijk! Hoewel veel havisten ervoor kiezen om na het behalen van hun diploma direct door te stromen naar het hbo, is dit niet altijd de beste optie. Het mbo kan juist een goede tussenstap zijn om alvast praktijkervaring op te doen. Na het afronden van je mbo-opleiding op niveau 4 kun je alsnog doorstromen naar het hbo.

 • 3. Wat zijn de verschillen tussen havo en het mbo?

  > Op de havo leer je veel vanuit boeken, op het mbo focus je meer op praktijkvakken die aansluiten op je toekomstige hbo-studie of beroep.

  > Op het mbo ga je op stage

  Op het mbo heb je minder klassikaal les

   

 • 4. Welk mbo-niveau kan ik na de havo doen?

  Er bestaan vier niveaus binnen het mbo, waarvoor specifieke toelatingseisen gelden. Voor een opleiding op niveau 3 is bijvoorbeeld minimaal een vmbo kaderberoepsgerichte leerweg nodig. Maar voor havisten gelden andere regels. Zolang je ten minste overgegaan bent van de derde naar de vierde klas van de havo, mag je je inschrijven voor opleidingen op alle mbo-niveaus. Zelfs voor een mbo-opleiding op het hoogste niveau, niveau 4, hoef je de havo niet eerst af te ronden.

 • 5. Waarom zou je van havo naar mbo gaan?

  > Je bent liever in de praktijk bezig

  > Je gaat niet door naar havo 5. Heb je havo 4 niet gehaald en wil je niet opnieuw beginnen? Dan kun je overstappen naar het mbo en later eventueel nog doorstromen naar het hbo!

  > Je kunt met een mbo-niveau 4 diploma naar het hbo, of je kiest ervoor om aan het werk te gaan. Werkgevers staan om je te springen in verband met je praktijkgerichte opleiding!

  > Je weet nog niet zo goed wat je wilt. Op het mbo krijg je extra tijd om te ontdekken welk beroep of welke sector echt bij je past.

 • 6. Zijn er aanvullende eisen op het mbo na de havo?

  Het kan zijn dat een aantal mbo-opleidingen aanvullende toelatingseisen hebben die ook gelden voor havisten, met of zonder diploma. Bij een aantal opleidingen is een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar, waarbij havisten niet meer kans maken dan vmbo'ers. Bekijk hier voor welke opleidingen dit geldt. 

 • 7. Kan ik vrijstelling krijgen voor bepaalde vakken?

  Op basis van een overgangsbewijs havo 3 -> 4 en havo 4 -> 5 kun je geen vrijstelling verlenen. Vrijstellingen kunnen alleen worden verleend op basis van examens waarvan het resultaat zichtbaar is op een officiële resultatenlijst. Behaalde resultaten voor Nederlands en Engels die zijn beoordeeld met een voldoende mogen als vrijstelling worden aangevraagd. Mits het behaalde diploma dateert vanaf schooljaar 2013-2014. Er is sinds schooljaar 2019-2020 geen vrijstelling rekenen meer mogelijk. Dat komt door de afschaffing van de rekentoets in het voortgezet onderwijs. Let op: je krijgt alleen vrijstelling voor het examen, niet voor de onderwijstijd.

Deze studenten gingen je voor!