Signspecialist

Bedrijven en organisaties willen herkenbaar zijn, een professionele uitstraling hebben en hun product, dienst of evenement promoten. Als signspecialist werk jij daar aan mee. Op een heel zichtbare manier: jij zorgt namelijk voor mooie en opvallende reclame-uitingen, die de boodschap helder overbrengen. Voorbeelden daarvan zijn, auto- en gevelreclame, vlaggen, beursstands, borden, bedrukte kleding en noem maar op.

Leerweg
BOL
Duur
4 jaar
Niveau
4
Plaats
  • Beroep
  • Opleiding
  • Beoordeling
Jij zorgt voor opvallende reclame-uitingen

Je adviseert je klant bij het kiezen van de beste middelen en over hoe hij zijn boodschap zo krachtig mogelijk overbrengt. Je maakt een voorstel, stelt de offerte op en zorgt dat alles op tijd geproduceerd en geleverd wordt.

Na deze opleiding kun je aan de slag bij een bedrijf dat reclame-uitingen ontwerpt. Maar je kunt ook voor jezelf beginnen. Je leert in deze opleiding namelijk hoe je een onderneming runt. Of je kunt als freelancer opdrachten uitvoeren voor reclamebureaus, designers, architecten of direct voor opdrachtgevers. Soms doe je veel van de uitvoering zelf, maar het kan ook zijn dat je het werk door collega’s laat uitvoeren. Uiteraard houd je dan wel in de gaten of alles goed verloopt.



Je sterke punten

Je bent creatief en ondernemend. Je bent goed in het leggen en onderhouden van contacten met (mogelijke) opdrachtgevers en je kunt je uitstekend verplaatsen in je klant en zijn doelgroep. Je weet je ideeën overtuigend over te brengen, een opdracht goed te plannen en collega’s goed aan te sturen. Ook werk je netjes en gestructureerd. Verder ben je stressbestendig en flexibel: bij problemen zorg jij snel voor een oplossing.

Aan het werk
  • Je vervaardigt sign(deel)producten.
  • Je monteert signmateriaal.
  • Je maakt een ontwerp.
  • Je voert praktische projectleiding uit.
  • Je voert ondernemerstaken uit.
Opleidingsinformatie

Opzet van de opleiding

In de eerste fase van de opleiding volg je onderwijs op school. Er is een breed onderwijsaanbod. Je maakt kennis met veel aspecten van het vak waarvoor je wordt opgeleid. Je oriënteert je op de inhoud van het vak, het beroep en je wordt voorbereid op de beroepspraktijkvorming (BPV). Tijdens de tweede fase wissel je BPV (stage) af met periodes op school. Je kunt je in deze fase meer verdiepen in bepaalde vakgebieden. Fase 3 van de opleiding is gericht op het afstuderen. Je rondt gedurende het jaar de algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, Loopbaan en Burgerschap af. Vakinhoudelijk laat je zien dat je op niveau de stof onder de knie hebt, zodat je vervolgens de Proeve van Bekwaamheid kunt doen.

Je krijgt ook les van een vakdocent. In een inspirerende leerwerkomgeving kun je daarnaast alvast praktijkervaring opdoen met opdrachten voor echte opdrachtgevers, met echte deadlines en budgetten. Zo willen we je het vak leren, maar vooral willen we je inspireren en motiveren. Zo leg je elke dag de lat weer wat hoger en ben je zelf regisseur van je carrière.

Persoonlijke begeleiding

In het begin leer je hoe je een goede planning maakt en daar word je bij geholpen. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een coach met wie je nauw contact houdt.

Beroepsgericht leren

In elk beroep heb je competenties nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in praktijksituaties. Om de opdrachten (leerwerkprestaties) te kunnen uitvoeren, ga je competenties ontwikkelen en leer je welke (praktische) kennis en vaardigheden je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom.

Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden.

Beroepspraktijkvorming (BPV) en praktijkleren

Voor een beroepsopleiding is de praktijk onmisbaar. Bij Landstede MBO leer je door veel in de praktijk te doen. Op school krijg je natuurlijk theorie, maar ook zijn er reële opdrachten uit de praktijk. Soms doen we dat door situaties te simuleren, maar we we halen ook echte opdrachtgevers naar school zodat je de echte praktijk ervaart en goed wordt voorbereid op de stage.

Stage noemen we binnen het mbo: beroepspraktijkvorming (BPV). Je draait mee in de dagelijkse werkzaamheden van een bedrijf. In het bedrijf word je begeleid door een praktijkbegeleider. Vanuit school is er natuurlijk ook begeleiding tijdens de BPV. Het spreekt voor zich dat je op school goed wordt voorbereid op de BPV.

Volop ruimte voor je eigen ideeën

Heb je zelf ideeën voor een project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

Veel praktijk

In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en leer je hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

Toelating

Vooropleidingseisen

  • Een niveau 3 mbo-diploma, bij voorkeur diploma Allround Signmaker of een diploma Allround DTP / Allround Mediamaker.
  • Een vmbo-diploma gemengde leerweg (gl), -kader (kbl) of -theoretische leerweg (tl).
  • Heb je een andere vooropleiding (met diploma), dan bekijken we tijdens het persoonlijk kennismakingsgesprek onder welke voorwaarden je eventueel aan de opleiding kunt beginnen.

Verplichte intakeactiviteiten

  • Persoonlijk kennismakingsgesprek

Studiekosten

De overheid bepaalt elk jaar het wettelijk les- cursusgeld. De school betaalt de kosten voor alle voorzieningen die je nodig hebt om onderwijs te volgen en je diploma te behalen. Dit heet de basisuitrusting. Als student zorg je ervoor dat je bepaalde onderwijsbenodigdheden hebt om lessen te kunnen voorbereiden of volgen. Een gedetailleerd overzicht van je schoolkosten kan je vinden in de Opleidingsgids.

Vrijwillige bijdrage

Soms vallen cursussen of excursies niet onder het verplichte lesprogramma. Je kiest zelf of je hieraan meedoet.

Vervolgopleiding

Een hbo-opleiding, zoals:

  • Communicatie en Multimedia Design
  • Media & Entertainment
  • Kunstacademie
  • Lerarenopleiding
  • of een mbo-opleiding, zoals:
  • Mediavormgeving


Locatie
Westeinde
Westeinde 33
3844DD
Harderwijk
088-850 78 00

Beoordeling
Jouw kans op werk met deze opleiding

Onderstaande tabellen tonen de gegevens van de website Studie in Cijfers, een website van de onafhankelijke stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. De studiebijsluiter geeft informatie over de kansen op de huidige arbeidsmarkt. Het is een momentopname en de kansen kunnen over een paar jaar anders zijn, zowel in positieve als negatieve zin.